Klimaforandringer kræver en langsigtet indsats

Klimaforandringerne er langsigtede problemer, og derfor skal dansk erhvervsliv gå i front med langsigtede mål for at bidrage til at løse dem. Det kræver, at virksomhederne kender deres CO2-emissioner i dag for at kunne opsætte mål for reduktioner i fremtiden. Men udfordringerne består blandt andet i at få et bedre samspil mellem CSR og topledelse og få klimamålene dybt forankret i virksomhedens hjerte frem for, at de knytter sig til enkelte personer.

14.09.2009

CSR.dk

Klimaforandringerne er ved at ændre vores verden. Men hvordan skal virksomhederne gribe udfordringen an og imødekomme de ændrede forbrugermønstre og samfundsforhold, som vores klimaforandringer medfører? Og hvilke potentielle faldgruber internt skal de være opmærksomme på undervejs, så de ambitiøse mål holder i fremtiden?

Transform
Vi taler om det hele tiden: klimaforandringerne. Vejret bliver voldsommere og mere ekstremt. Den globale gennemsnitstemperatur stiger hurtigere end forventet. Og konsekvenserne er omfattende. Virkningen af klimaforandringerne er af helt andre dimensioner, end vi havde forudset for bare et par år siden, og de er ved at ændre vores samfund radikalt. Der er ingen tvivl om, at klimaforandringerne er en af de største udfordringer, vi står over for i dag. De transformerer vores samfund, måden vi kommer til at leve på og udbud/efterspørgsel efter varer og tjenesteydelser - og dermed får de stor indflydelse også på det danske erhvervsliv.

Translate
”Business as usual” uden tanke for de risici og muligheder, der følger med den samfundsmæssige transformation, vil være selvmål for rigtig mange virksomheder. Udfordringen ligger i at translatere de nye og ændrede forbrugermønstre og samfundsforhold ind i virksomhedens værdigrundlag, strategier og inkorporere dem som forretningsmæssige drivkræfter. Hvordan påvirkes skrothandleren af, at vi kommer til at køre i lejede elbiler? Hvilke forandringer vil der ske i renovationsbranchen, når ”vugge til vugge”-princippet slår igennem - og affald omdefineres til genbrugelige materialer? Vil efterspørgselen efter vedvarende energi stige mere end det mulige udbud, og kan vi vente 20-30 år på at få opfyldt behovet? Hvad sker der i fødevaresektoren, når den kommende generation vokser op og siger nej tak til røde bøffer m.m. for at bidrage med en reduktion på 3,5 tons CO2-emissioner pr. person om året.? Blot for at nævne nogle eksempler på de forandringer, der kræver nytænkning og innovation af virksomhederne.

Track
Det er alle store spørgsmål der - i mange situationer og for mange - ikke kan besvares her og nu. Men det er nødvendigt at starte et sted. Ud over evnen til at følge transformationerne og translatere udfordringerne til et erhvervsmæssigt respons handler det om evnen til ”track change” - med andre ord muligheden for at kende og følge sine CO2-emissioner og de forandringer, virksomheden er med til at skabe på den korte og den lange bane. Det afgørende spørgsmål, som alle virksomheder bliver nødt til at forholde sig til, er, hvordan de kan bidrage til at løse klimaudfordringen og reducere CO2-udledninger i deres værdikæde på den bedst mulige måde. Her er de tre T’er afgørende og særligt det sidste. Konkret betyder det, at virksomhederne skal opgøre deres CO2-emissioner og derved skabe sig et overblik over deres fodaftryk i dag for at kunne opsætte mål og planlægge de reduktioner og forandringer, der skal gennemføres fremadrettet. For nogle ligger indsatsen primært hos virksomheden selv - for andre ligger indsatsen primært blandt leverandører eller i brugsfasen.

Er der sten på denne vej? Ja, og en af dem hedder sprog.

Samme sprog
Trods store ambitioner og gode hensigter opleves det som en udfordring at integrere arbejdet med klima i virksomhedens kerneforretning. Mange virksomheder har nemlig en uhensigtsmæssigt skarp opdeling mellem Corporate Social Responsibility-området, som klimaindsatsen hører under, og virksomhedens kerneforretning. For at sikre samhørighed om klimaarbejdet i virksomheden er det afgørende at reducere eksisterende fordomme og skærpe blikket for forståelsen og kommunikationen mellem topledelsen og CSR-medarbejderne.

De arbejder på forskellige niveauer med hvert deres ansvarsområde og perspektiv på behovet for transform, translate og track, hvilket betyder, at de ofte taler to forskellige sprog og dermed ikke når hinanden i arbejdet mod at blive en bæredygtig virksomhed med ambitiøse mål. Styrkelse af dialogen mellem de to niveauer i virksomheder er imidlertid en forudsætning for, at virksomhederne for alvor kan integrere bæredygtighed i kerneforretningen. Topledelsen skal være bedre til at forstå værdierne bag CSR-arbejdet, og CSR-medarbejderne skal lære at tale topledelsens sprog og vise, at klima ikke kun er grøn idealisme, men også benhård business.

Er der andre sten? Ja, de langsigtede briller, der binder.

Langsigtet problem kræver langsigtet indsats
Klimaforandringerne er et langsigtet problem, der kræver en langsigtet indsats med ambitiøse mål. Virksomhederne skal derfor have en klar vision for fremtiden, der kan være retningsgivende for de valg, der skal træffes i de kommende år og årtier på klimaområdet. Samtidig skal der opsættes entydige, robuste og ambitiøse mål om reduktion i CO2-udledninger, som kan tåle udskiftning i virksomhedens ledelse generation efter generation. For at dette kan lade sig gøre, er det vigtigt, at virksomhedens mål ikke kun er personorienterede. De skal også være integreret i forretningsstrategien og altså dybt forankret i virksomhedens hjerte, så ambitionerne består, når virksomhedens aktører forsvinder ved generationsskifte. Klima skal tænkes ind i virksomheden som en integreret del af det at drive en virksomhed - uafhængigt af hvem der driver den.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

27.03.2024CSR.dk

LEGO sender 16,5 millioner efter CO2-fangst

26.03.2024CSR.dk

Københavns Lufthavn kan lagre grøn strøm

25.03.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

22.03.2024Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

22.03.2024Bureau Veritas

Sponseret

How to successfully implement APQP4Wind

22.03.2024CSR.dk

Nyt stort millionprojekt skal booste virksomheders viden om materialer

21.03.2024BSR

Sponseret

Collaborating to Advance the SDGs: Three Considerations for Business Leaders

19.03.2024CSR.dk

Toms Gruppen etablerer genskovningsprojekt med Rainforest Alliance

Jobmarked

Se alle

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Koncernindkøber til Uddannelses- og Forskningsministeriet (Ny frist)

Er du vores nye koncernindkøber? Vi søger en ny kollega, som kan styrke samarbejdet på tværs af UFM koncernen og som bidrager til at gøre UFM’s indkøb endnu bedre og endnu grønnere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.03.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
PwC Danmark
Webinar
Double Materiality Assessment: Value Creation and Value Leaks

The new Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) makes it a legal requirement to conduct a double materiality assessment.

Dato

02.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

03.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Dansk Industri
Webinar
Tal biodiversitet med finansbranchen: TNFD

Bliv introduceret til det globale biodiversitetsinitiativ med rapporteringsværktøjer og sektorvejledninger fra Taskforce of Nature-related Financial Disclosures (TNFD), og hør hvordan virksomheden Ørsted arbejder konkret med værktøjerne.

Dato

04.04.2024

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

08.04.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

08.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Aarhus i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

09.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus