25.11.2015  |  Klima, miljø og energi

Klimaråd: Danmark er ikke førende på grøn omstilling

Det er blevet lidt en offentlig sandhed på det seneste, at Danmark er langt fremme på verdensplan når det kommer til grøn omstilling og generel klimaindsats. Men faktisk ligger vi kun midt i feltet, viser ny analyse fra Klimarådet.

Danmark er ikke så verdensførende i forhold til grøn omstilling og andre klimaindsatser, som der ellers ofte bliver givet udtryk for i den offentlige debat, bl.a. af Venstre-regeringen i forbindelse med de neddroslede ambitioner når det kommer til eksempelvis Danmarks CO2-udslip, nedskæringer på miljøområdet etc.

Det er konklusionen i et nyt arbejdspapir fra Klimarådet, der viser, at vi snarere ligger midt i gruppen af lande, vi normalt sammenligner os med. Rådet har fokuseret på reduktionen af udledningen af drivhusgasser og opgjort den både i forhold til reel reduktion, men også reduktion i forhold til BNP, og det er her Danmark halter efter toppen.

Væksten i det danske BNP har nemlig været relativt lav sammenlignet med de øvrige 10 lande, rådet har taget med i analysen. Fra 1990 til 2012 voksede det danske BNP således kun med 1,5 procent i snit om året, mens det svenske tal i samme periode hedder 2 procent pro anno. Den lave vækst har simpelthen gjort det lettere for os at sænke vores CO2-udslip, fordi vi har været ”tvunget” til det gennem lavere forbrug og mindre produktion.

På ranglisten over bidrag til ændringer i drivhusgasudledningen ligger Danmark nr. 4 målt på den grønne omstilling med en reduktion på 55 procent mellem 1990 og 2012. Her bliver vi overgået snævert af Holland (56 procent) og mere klart af Sverige og Storbritannien med hhv. 64 og 65 procent.

Ser man på den økonomiske vækst, der trækker den anden vej, har Danmark i samme periode ”kun” skulle håndtere en stigning på 30 procent, hvilket er tredjelavest blandt de 11 lande på listen, hvor kun Tyskland (28 procent) og Japan (21 procent) ’undergår’ os.

Når det kommer til reel reduktion indtager Danmark derimod en andenplads (delt med Tyskland) med 25 procent mellem 1990 og 2012, kun overgået af briternes 26 procent og et nøk foran Sverige med 21 procent. I samme periode har bl.a. Norge faktisk øget deres udslip, men det skyldes i høj grad en stærkere økonomisk vækst (56 procent, altså næsten det dobbelte af den danske), i det den grønne omstilling i Norge faktisk har bidraget med en reduktion på 52 procent, altså kun en smule mindre end herhjemme.

Sammenlagt konkluderer Klimarådet at ”Danmark har gjort en betydelig indsats på klimaområdet, men Klimarådets analyse viser, at vi ikke står alene. Danmark er altså ikke en ensom udbryder på klimaområdet, men snarere del af en udbrydergruppe sammen med andre ambitiøse lande.”

Hent analysen her

Mere fra Anders

Anders Kampmann

Kommunikationsrådgiver/journalist

Uddannelse: cand.comm, Roskilde Universitet 2010, speciale om CSR. Tidligere job: kommunikationsmedarbejder, Erhvervsstyrelsen, kommunikationskonsulent, Københavns Kommune, forskningsmedarbejder og kommunikationsrådgiver inkl. CSR-konsulent, Samfundscentret. Fokusområder: Adskillige aspekter omkring bæredygtighed i forhold til klima, transport, supply chain, produkti…

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere