Kommuner kan virkelig yde et bidrag

Der er ingen grænser for, hvilke tiltag kommunerne kan igangsætte for at spare på energien og dermed forbedre klimaet. Det var udgangspunktet, da Danmarks Naturredningsforening for lidt over et år siden tilbød landets 98 kommuner at få status af klimakommuner. Mere end halvdelen af dem har i dag forpligtet sig til at reducere CO2-forbruget med minimum to procent pr. år.

04.01.2010

CSR.dk

Mere end 50 danske kommuner har indtil dato taget imod Danmarks Naturfredningsforenings opfordring til at blive såkaldt klimakommune. Herved forpligter de sig til at nedbringe CO2-udslippet fra kommunens egne aktiviteter med minimum to procent om året. Aftalen hjælper samtidig kommunen til at iværksætte en række konkrete tiltag til fordel for klimaet på lokalt plan.

Initiativet blev sat i værk i september 2008, og Danmarks Naturfredningsforenings oprindelige mål var, at alle landets 98 kommuner havde opnået status som klimakommunefør COP 15.

Klima- og energipolitisk medarbejder i foreningen, Sine Fauerby erkendte dog , at dette mål havde været urealistisk. Til gengæld er foreningen godt tilfreds med, at mere end halvdelen af kommunerne nu har forpligtet sig til at opfylde helt konkrete mål, hvad angår CO2-reduktion.

”Der er praktisk talt ingen grænser for, hvilke initiativer kommunerne kan igangsætte, lige fra energibesparelser i deres egne bygninger til større vedvarende energiprojekter. Vi skaber blot en ramme for dem, som de selv skal udfylde,” forklarer hun.

”Nogle kommuner havde i forvejen nogle langsigtede planer, som umiddelbart er rigtig gode. Ofte har de f.eks. en målsætning om at være CO2-neutrale i 2050. Et sådant langsigtet mål sikrer imidlertid ikke konkret handling her og nu, og vi vil gerne sikre, at der sker noget konkret hvert år.”

Erfaringen viser, at kommunerne gennemgående har et stort potentiale for forbedringer, når det gælder renovering af deres egne bygninger. Hvis de f.eks. står overfor at skulle renovere en skole eller daginstitution, er det oplagt, at de bør tænke i energirigtige løsninger. Det kan omfatte alt fra varmesystemet på skolen til noget helt banalt som udskiftning af el-pærer og vinduer.

Basis-opgørelsen
Når kommunens borgmester indledningsvis har underskrevet den forpligtende erklæring vedrørende nedbringelse af CO2 udslippet med minimum to procent, skal forvaltningen lave en opgørelse over kommunens ejendomme og transportforbrug. Danmarks Naturfredningsforening har fået lavet en vejledning til dette, som skal hjælpe kommunerne.

Hjemmepleje er f.eks. en kommunal opgave, som indebærer ganske megen kørsel, og i den forbindelse skal det undersøges, hvor meget CO2 hjemmeplejens samt kommunens øvrige biler udleder. Med andre ord en slags basis-opgørelse.

”Hvis kommunen skal udskifte deres biler, kan det således være en yderst fornuftig idé at skifte til miljøvenlige biler. På den måde kan CO2-forbruget bankes væsentligt ned.

Grundlæggende er det de mange store og små nålestik, som batter”, siger Sine Fauerby.

Ydermere kan kommunen naturligvis vælge at investere i mere miljøvenlig eller helt CO2 neutral energiforsyning i sine bygninger som f.eks. jordvarme eller solcelleanlæg. Dog er det ifølge vejledningen fra Danmarks Naturfredningsforening ikke muligt at købe grøn strøm, fordi noget sådant ikke medfører øjeblikkelig reduktion af CO2.

Endelig skal energiforbruget - og dermed de opnåede resultater - naturligvis løbende overvåges, ligesom der skal udarbejdes en strategi for, hvad man fremadrettet vil gøre for at fastholde målene.

Den lokale forankring
Sine Fauerby er ikke i tvivl om, at den absolut største udfordring ved at blive klimakommune består i at kortlægge CO2-udledningen fra kommunens bygninger.

”Der er nødvendigt at indhente oplysninger fra en lang række forskellige registre, og kommunalreformen, som jo indebar sammenlægning af flere mindre kommuner, har ikke gjort den opgave lettere. Alligevel er dette gravearbejde lykkedes for de fleste deltagende kommuner, også selv om det har været besværligt,” siger hun.

Danmarks Naturfredningsforening betinger sig i øvrigt, at de får lov til at kigge klimakommunerne over skulderen med hensyn til de opnåede resultater. Foreningen vil således have indsigt i kortlægningen af kommunernes energiforbrug. Ligeledes vil man have tilsendt deres handlingsplan, og efter et års tid ønsker man at se dokumentation for, om målene er nået. De foreløbige erfaringer viser, at kommunerne er i stand til at reducere el- og varmeforbruget - og dermed også CO2 forbruget - med minimum to procent pr. år.

”Ud over at reduktionen af CO2 er helt central, består den absolut vigtigste opgave i at synliggøre forbedringerne over for borgerne, så initiativerne får en lokal forankring - og det skal ske via de projekter, som igangsættes. Hvis der f.eks. sættes et solcelleanlæg på taget af en skole, er det oplagt at formidle det ud til borgerne, og når kommunerne har sat gode og utraditionelle projekter i søen, hører vi i øvrigt meget gerne fra dem”, siger Sine Fauerby.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

17.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Stor interesse for opførelse af bæredygtige anlæg på fast ejendom

16.04.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Fremover skal bygningsdrift kunne svanemærkes

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

PwC Danmark
Webinar
Strengthen Sustainability Reporting with Due Diligence Processes

The EU has reached a political agreement on the corporate sustainability due diligence directive (CS3D).

Dato

24.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Industri
Seminar
Biodiversitets rolle i det bæredygtige byggeri

Som en del af den grønne omstilling og New European Bauhaus gentænker vi fremtidens byggede og beboede miljøer

Dato

24.04.2024

Tid

15:00

Sted

Industriens Hus H.C. Andersens Boulevard 18 1553 København V

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus