Event

Konference: Hvordan køber vi bæredygtige solceller?

Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar (FBSA)

byggerietssamfundsansvar.dk/

  • info@byggerietssamfundsansvar.dk
  • 7020 1271
  • BLOX, Indgang C, 3. sal, Bryghuspladsen 8, 1473 København K
Se profil  
Type: Konference
Start dato: 30.11.2022
Start tidspunkt: 10:00
Sted: Odense Rådhus, Flakhaven 2, 5000 Odense C
Tilmeld  

Høje klimaambitioner betyder, at der i det offentlige er fokus på køb af vedvarende energi og opstilling af solceller. Solceller og udvindingen af råmaterialer brugt til deres produktion er i høj risiko for at være produceret med brug af tvangsarbejde. Samtidig viser undersøgelser, at de miljømæssige effekter fra produktionen af solceller kan være problematiske, herunder at klimaaftrykket, når der regnes på solcellernes samlede levetid,- i nogle tilfælde er højere end forventet . Kom til konference og bliv klogere på, hvad vi som danske indkøbere kan gøre for at købe solceller, der giver mening på tværs af både den grønne, sociale og økonomiske bundlinje.

Billede: Marcel Strauss

Danske solceller og udvindingen af råmaterialer brugt til deres produktion er i høj risiko for at være produceret med brug af tvangsarbejde. TV2 og DanWatch afslørede i dokumentarserien ”Operation X: Solcellernes skyggeside” i juli 2022, at det etniske mindretal, Uighurerne, bliver tvunget til at arbejde under slavelignende forhold i produktionen af solcellepaneler samt udvindingen og forarbejdningen af polysilicium, der er en af hovedingredienserne i solcelleproduktion.

Samtidig peger en undersøgelse fra Aalborg Universitet på, at halvdelen af solpanelerne kan være mere sorte end grønne. Det skyldes, at klimaaftrykket fra produktionen kan være større end den besparelse, de kan nå at give i løbet af deres livstid.

Når vi i Danmark køber solceller er det ofte svært at gennemskue under hvilke forhold de er produceret på grund af manglende sporbarhed og uigennemsigtige leverandørkæder, der strækker sig over mange lande og flere kontinenter. Ikke desto mindre har offentlige og private aktører et ansvar for at sikre, at de ikke overtræder eller tilsidesætter menneskerettigheder eller miljø- og klimahensyn, når varer indkøbes.

På den baggrund sætter Københavns Kommune, Odense Kommune, Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar og Etisk Handel Danmark nu spot på solcellernes oprindelse, og hvad offentlige indkøbere, byggebranchen, developere, og andre der arbejder med solceller, kan gøre for at sikre, at solcellerne er produceret under forhold, der reelt bidrager til en grøn omstilling med respekt for menneskerettigheder.

Konferencen holdes den 30. november 10:00 – 15:00 på Odense Rådhus.

Målgruppe: Konferencen er målrettet offentlige indkøbere, kommuner, regioner og Staten, importører af solceller, entreprenører, developere, samt videns- og interesseorganisationer.

Program
9:30 – 10:00 Ankomst med croissanter og kaffe

10.00-10.20 Velkomst og introduktion
Det offentlige har høje klimaambitioner og forventer at opstille mange solceller de kommende år. Så hvad kan vi gøre for at købe solceller, der er bæredygtige når sociale, grønne og økonomiske faktorer regnes ind.
Lars Aagaard, forh. direktør Dansk Energi, David Salomonsen, chef for CSR og Indkøbsjura Københavns Kommune og bestyrelsesmedlem Etisk Handel Danmark, Cecilie Schwartz Førby, Udbuds- & Kontraktchef Odense Kommune og bestyrelsesmedlem Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar.

10.20-10.45 Præsentation af rapporten In Broad Daylight: Uyghur Forced Labour and Global Solar Supply Chains
Rapporten danner baggrund for Operation X-dokumentaren tvangsarbejde i solcelleindustrien i Kinas. Der vil også være mulighed for at stille spørgsmål.
v. Laura Murphy, forfatter bag rapporten In Broad Daylight og Professor of Human Rights and Contemporary Slavery ved Sheffield Hallam University

10:45 – 11:10 Præsentation af forskning om solcellers C02-aftryk i et livscyklusperspektiv.
v. Ivan Katic, senior specialist i solcelleteknologi på Teknologisk Institut.

11.10 -12.00 Præsentation af kommende EU-lovgivning om menneskerettigheder (HRDD Direktivet og Forced Labour Product Ban og Green Deal) og præsentation om samspillet med offentlig udbudslov. Debat og spørgsmål.
v.  Andreas Christensen, specialist i konkurrenceret, EU-ret samt udbudsret og statsstøtte, partner i Horten. Samt anden oplægsholder tbc
Faciliteret af Lars Aagard.

12.00-12:45 Frokost

12.45 - 13.15 Case: European Energy
Hvordan arbejder European Energy med deres leverandører, hvilke krav stiller de og hvordan foregår dialog og opfølgning med leverandører. Hvordan udvikler man en mere ansvarlig tilgang til indkøb fra områder med stor risiko for menneskerettighedskrænkelser?
v. Jan Vedde, Senior Project Manager, European Energy.

13:15 – 14:30 Workshops
Tre parallelle workshops, hvor deltagerne arbejder med spørgsmål om hvilke krav de offentlige udbydere kan stille og hvad juraen siger, hvad kan de leverandørerne kan leverandørerne gøre, hvilke krav kan de stille og hvordan følger de op, og hvordan vi i fremtiden kan opsætte solceller der socialt, miljømæssigt og økonomisk bæredygtige. Workshoppen udvikler anbefalinger til en netværksgruppe, der nedsættes på konferencen.

14:30 – 15:00 Præsentation af konklusioner og anbefalinger fra workshop-grupperne og opsummering på dagen. Nedsættelse af tværgående arbejdsgruppe.

15.00 Tak for i dag

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere