09.12.2015 | Kommunikation
KPMG har taget pulsen på rapportering om samfundsansvar
Indhold fra partner Hvad er dette?
KPMG har set på rapporteringen inden for samfundsansvar for 4500 virksomheder på verdensplan for at vurdere udviklingen i kvalitet, indhold og spotte nye tendenser. Overordnet set er der fortsat vækst inden for området, og hvor flere virksomheder begynder at integrere oplysningerne i årsrapporten er det stadig et fåtal globalt set, der helliger sig til integreret rapportering.
I publikationen "Currents of change. The KPMG Survey of Corporate Responsibility Reporting 2015" tager KPMG pulsen på ikke-finansiel rapportering globalt set for at give indsigt i centrale tendenser inden for rapportering om samfundsansvar (CSR - Corporate Social Responsbility). KPMG har analyseret rapportering fra 4.500 virksomheder på tværs af 45 lande, hvilket i følge KPMG er en af de mest omfattende undersøgelser inden for ikke-finansiel rapportering. Her et lille indblik i publikationens konklusioner:
Kvaliteten blandt G250
I 2013 analyserede KPMG kvaliteten af rapportering inden for samfundsansvar blandt verdens største virksomheder (G250). KPMG har i 2015 gentaget denne analyse og identificeret følgende centrale udviklinger i de mellemliggende to år:
- Kvaliteten af rapporteringen er en anelse forbedret i Asia Pacific siden 2013, men er faldet lidt andre steder.
Virksomheder i Asien og Stillehavsområdet har forbedret kvaliteten af deres CR rapportering og er nu i gennemsnit højere end i USA. Især Asien Pacific virksomheder har forbedret deres rapportering om involvering af interessenter med en klar identifikation af deres interessenter og forklarer, hvordan de ønsker at interagere med dem, og hvordan de responderer på interessenternes synspunkter.
På globalt plan er den gennemsnitlige kvalitet inden for rapportering forblevet stort set stabilt men med et lille fald på to procentpoint.
- Virksomheder bliver bedre til at rapportere om de miljømæssige og sociale tendenser og risici, der påvirker deres virksomheder
Antallet af virksomheder, der klart definerer og diskuterer tendenser, risici og strategiske reaktioner - i modsætning til blot at omtale nogle af dem - er voksende, selv om det stadig er et mindretal, der gør det. Næsten alle, der klart identificerer risici som ressourceknaphed, energi og klimaændringer, beskriver også de handlinger, virksomheden sætter i værk for at håndtere risikoen. .
Globale tendenser
Resultatet fra 45 lande viser fortsat en vækst i virksomhedernes rapportering om samfundsansvar. Selvom nogle nationer og sektorer halter bagefter, er der fortsat fremskridt, og det er nu almindelig praksis at inkludere oplysninger om samfundsansvar i årsrapporter.
De fleste af verdens største virksomheder får nu deres data verificeret af en uafhængig part som en revisor.
- Næsten tre fjerdedele af de største 100 selskaber rapporterer nu om samfundsansvar. Den nuværende rate for rapportering om samfundsansvar blandt G250 er over 90 procent
- Asia Pacific rapporterer nu om samfundsansvar mere end nogen anden region.
- Indien, Indonesien, Malaysia og Sydafrika er de fire nye økonomier, der har de højeste rapporteringsrater i verden inden for samfundsansvar
- Virksomheder i detailsektoren har længst vej og halter bagefter alle andre sektorer
- Data inden for samfundsansvar i årsrapporter er nu en fast etableret global tendens. Næsten 3 ud af 5 virksomheder har data med, sammenlignet med kun 1 ud af 5 i 2011
- Global Reporting Initiative (GRI) er fortsat den mest populære frivillig rapporterings retningslinje på verdensplan, men brugen af ??GRI er faldet blandt verdens største virksomheder
Integreret rapportering
Integreret rapportering er undtagelsen snarere end reglen. Antallet af virksomheder som rapporterer om, at de udarbejder integrerede rapporter er fortsat lav, det er omkring 1 ud af 10. Dog er det samlede antal, der angiver at de udarbejder en integreret rapport og henviser til IIRC mere end fordoblet siden 2013. Sydafrika er stadig det land, hvor der udgives flest integrerede rapporter - her er integreret rapportering også obligatorisk for de største virksomheder.
En høj grad af oplysninger inden for samfundsansvar i årsrapporten er ikke nødvendigvis ensbetydende med en høj grad af integreret rapportering. I Storbritannien er inddragelsen af oplysninger inden for samfundsansvar i årsrapporten meget høj på 90 procent, men kun 9 procent af virksomhederne siger, at disse rapporter er integreret.
I Malaysia er kontrasten endnu større, da 99 procent omfatter oplysninger inden for samfundsansvar i deres årsrapporter, men ingen af de 100 største virksomheder i Malaysia henviser til integreret rapportering.
Denne artikel er et led i FSR danske revisorers projekt om fremtidens rapportering, hvor vi vil skildre udviklingen og tendenser nationalt og på verdensplan for at forbedre virksomhedernes eksterne rapportering.
Kommunikation

44 rapporteringer om bæredygtighed er med i opløbet til CSR Prisen 2022
CSR Prisen 2022 sætter fokus på best-in-class rapportering om bæredygtighed, og barren ligger højt i år. Den indledende screening af årets pulje på 112 virksomheder sender 44 virksomheders rapportering videre til nærmere faglig kvalificering.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Invitation til dialogmøde hos FSR om double materiality
FSR - danske revisorers Udvalg for Samfundsansvar og Bæredygtighed inviterer virksomheder, finansielle aktører og andre interesserede til dialogmøde om Double Materiality med særligt fokus på ”udefra og ind-perspektivet."
Indhold fra partner
Kommunikation

100+ virksomheder vurderes til CSR Prisen 2022
Antallet af virksomheder i vurderingspuljen til CSR Prisen 2022 er i år øget til 112. Virksomhederne er bredt repræsenteret på tværs af brancher, inklusiv den finansielle sektor blandt både unoterede og børsnoterede virksomheder. Se listen her.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi
SMV'er, der arbejder med Global Compacts 10 principper for samfundsansvar, kan blive til inspiration for andre
SMV’er, der mener, at de har udarbejdet en god Communication on Progress (CoP)-rapport, der er præget af fremdrift, har nu mulighed for at inspirere og motivere andre SMV’ers rapporteringsarbejde.
Indhold fra partner
Kommunikation

CSR Prisen 2022
Hvem er best-in-class til rapportering om bæredygtighed? Med CSR Prisen 2022 inspirerer FSR – danske revisorer med god rapporteringsskik inden for bæredygtighed, samfundsansvar og ESG i store danske virksomheder. I år vurderer vi over 100 virksomheder.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Kom til FSR – danske revisorers dialogmøde om bæredygtighedsrapportering, kommunikation og greenwashing den 30. marts
Kom og hør mere om mellem bæredygtighedsrapportering, kommunikation & greenwashing
Indhold fra partner