11.03.2019  |  Klima, miljø og energi

Kronik: Recirkuleret gødning, økologiens 3-i-1

Indhold fra partner Hvad er dette?

Økologien er i konstant udvikling, og leder efter løsninger, der kan understøtte bæredygtighed både miljømæssigt og økonomisk. Koncentreret recirkuleret gødning er en af mulighederne, som bidrager til mindre marktryk, større udbytte og mere handlefrihed.

Tidsgab mellem vækststart og jordens bæreevne

Rettidig tildeling af gødning er en af de tilbagevendende forårs-udfordringer for planteavlere i Danmark, og ofte er udnyttelsen af vinduet for optimal tildeling af gødning afgørende for at kunne give afgrøderne en god start. Vejrforholdene i slutningen af vinteren og starten af foråret er meget uforudsigelige, men den gode start for afgrøden er især vigtigt i den økologiske driftsform, da det giver en fordel, når afgrøden skal kæmpe imod ukrudtstrykket senere i vækstperioden. Derfor er startgødning en vigtig faktor for høstudbyttet. Ofte er det husdyrgødning, som tildeles i starten for at skyde afgrøden godt i gang, men det kan være meget besværligt på ”bløde” jorde og resulterer ofte i store markskader. Samtidig er risikoen for at køre fast i marken med gyllevognen høj. Som følge heraf har en del landmænd ikke mulighed for at tildele startgødningen rettidigt.

Positive forsøgsresultater
I økologien arbejdes der på mange fronter med at finde veje, der kan sikre tilstrækkeligt med næringskilder, som kan opretholde jordens frugtbarhed på en bæredygtig måde. Det er nødvendigt for, at produktionen af økologiske fødevarer kan følge med til forbrugernes stigende efterspørgsel. Derfor har landsforsøget Nuthy set nærmere på virkningen af at tilføre recirkulerede næringsstofkilder, herunder Øgro, som ”top op” på udvalgte landmænds gødningsplaner. Forsøget startede i 2018 og løber i 3 år. Ideen om, og muligheden for at tildele en fast gødning med kendt indhold af næringsstoffer rettidigt, har vist lovende resultater med merudbytter på 11 – 12%. Dog med det forbehold, at vanding i det meget tørre forår var nødvendigt i 2018. Det tyder desuden på, at kvaliteten af afgrøden er steget betragteligt fra foder- til maltkvalitet i 2018.

Gamle dyder og let materiel

Diskussionen omkring nye muligheder i gødningsstrategien for økologer kigger i retning af recirkulerede gødninger, fordi det stemmer godt overens med filosofien bag økologiens helhedsorientering i forhold til natur, miljø og afgrøder. En af sidegevinsterne ved at få implementeret koncentrerede gødningsprodukter i gødningsstrategien er, at man får adgang til produkter med kendt indhold, som kan køres ud med let materiel. Samtidig giver det mulighed for, at man som landmand selv kan have gødningen klar, til at blive kørt ud så snart forholdene er optimale. Det giver uafhængighed, frihed til selv at vælge og mulighed for at optimere.

Mere fra Daka Denmark A/S

Daka Denmark A/S

www.daka.dk

Vores grønne visionVi arbejder hver dag på at skabe et grønnere Danmark, præget af mere genanvendelse, mere vedvarende energi og mindre spild af ressourcer.   Genanvendelse er vores eksistensgrundlagI Daka Denmark ser vi det som vores opgave at udbrede viden om genanvendelse af organisk affald og påvirke danskernes rutiner omkring genanvendelse af affald:Vi vil være en vigtig del af omst…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere