06.07.2015 | Klima, miljø og energi
Kunder kan nudges til at træffe grønne valg
Kunder kan nudges til at købe mere miljøvenlige alternativer, hvis det præsenteres som et standardvalg, viser forskning. Kræver det et aktivt tilvalg slår mindre end 10 procent til.
Forskning viser, at langt flere er tilbøjelige til at købe miljøvenlige produkter, hvis det fremlægges som en standardmulighed, og derfor ikke kræver et aktivt tilvalg.
Ved hjælp af nudging kan kunder påvirkes til at købe grønne alternativer. Det er konklusionen på både et dansk og et internationalt studie, skriver videnskab.dk.
Læs også: Økonomi er afgørende for klimavenlig adfærd
Ifølge de to studier er forbrugere mere tilbøjelige til at træffe miljøvenlige valg inden for energiforsyning, hvis det grønne alternativ fremlægges som standardmuligheden.
Begge studier har undersøgt den type forbrugeradfærd, der er knyttet til det, der kaldes standardmuligheden. Dvs. en mulighed, som er valgt til på forhånd, så det kræver en aktiv handling at vælge noget andet. Teorien er, at man som forbruger har en større tilbøjelighed til at vælge et givent produkt, hvis det præsenteres som standardmuligheden.
Ifølge det internationale studie, som undersøgte elkunders valg af 100% grøn energi mod en mindre prisstigning, holder denne teori stik. I undersøgelsen valgte 69,1 procent af testpersonerne i studiet en grøn elforsyning, da det blev fremlagt som standardvalg, og dermed krævede et aktivt fravalg. Men da den grønne elforsyning blev fremlagt som et tilvalg, var det kun 7,2 procent af testpersonerne, der aktivt valgte ordningen til.
Læs også: Grøn omstilling kræver synlighed fra kommuner
Det skyldes, at forbrugere har en tendens til ikke at træffe beslutninger - særligt når det kommer til komplekse beslutninger, som forbrugeren har begrænset viden om. Derfor er standardmuligheden attraktiv, da forbrugerne hermed kan undlade at tage bevidst stilling til komplekse køb og istedet passivt vælge det givne produkt, der på forhånd er valgt som standard.
-SSM
Klima, miljø og energi

Gæster på Roskilde Festival tester ny pantstation
For at gøre det lettere for festivalgæsterne at komme af med deres tomme dåser og flasker har Dansk Retursystem opsat en pantstation på Roskilde Festival, hvor det tager under et minut at få pant for omtrent 90 dåser og flasker. Et lignende pilotprojekt testes lige nu i hele landet.
Samfund

Danske virksomheder sælger stort til FN-organisationer
Danske virksomheders salg til Unicef, FN's Flygtningehøjkommissariat og andre FN-organisationer, der arbejder med globale problemer som flygtninge, fattigdom og klima, steg med knap en milliard kroner sidste år.
Strategi & ledelse

Hummel: Vores karmaaktiviteter er god branding
Gennem blandt andet sportsaktiviteter på Roskilde Festival støtter Hummel udsatte i Libanon. De sociale initiativer styrker virksomhedens brand og er derfor en god forretning, lyder det fra sportsbrandet .
Klima, miljø og energi

Mursten af cigaretskod og bil-ædende busser
Busser, der kan køre hen over biler, næste generation af træ, glas og stål, mursten af cigaretskod samt dansende turbiner uden vinger. Fælles for de innovative projekter er, at de alle er kulstofs-fattige.
Klima, miljø og energi

3GF-erklæring skal fremme grøn omstilling
Ved sidste uges 3GF-topmøde blev der indgået en global erklæring om fremme den grønne omstilling. I erklæringen opfordrer 3GF blandt andet til et dybere samarbejde om bæredygtig anvendelse af vand i Afrika, Latinamerika og Asien.
Supply chain

Virksomheder deltager i projekt om kemiske fodspor
En lang række virksomheder har deltaget i en undersøgelse om kemiske fodspor i produkter og forsyningskæder. Projektet vil blandt andet hjælpe virksomheder med at mindske afhængigheden af farlige kemikalier.