16.03.2016  |  Menneskerettigheder

Kvinder og piger bag bæredygtig udvikling

Indhold fra partner Hvad er dette?

Hvorfor er det vigtigt at fokusere på kvinder og piger i forbindelse med FN’s nye bæredygtighedsmål? – for at få svar på spørgsmålet og holdningerne frem i lyset inviterer DIEH, Sex & Samfund og CSR LINK til åben eftermiddagsdebat d. 28. april 2016

Debatmødet er målrettet CSR fagfolk, brancheorganisationer, fagbevægelse, forskningsinstitutioner og NGO’er, der har det til fælles, at de interesserer sig for bæredygtig udvikling samt FN’s bæredygtighedsmål. Formålet med mødet er at belyse virksomhedernes muligheder og potentiale for at understøtte kvinder og pigers rettigheder, sundhed og trivsel på arbejdsmarkedet i udviklingslandene.

Hvor en stor del af Danmarks velstand og velfærd siden 1960’erne bygger på kvindernes lige adgang til arbejdsmarkedet og samfundets beslutningsprocesser, udsættes kvinder og piger i mange udviklingslande for undertrykkelse og generel udelukkelse. Udover den samfundsmæssige sociale slagside, betyder det også at potentialet og konkurrencekraften i kvindernes arbejdskraft ligger uudnyttet hen.

Danske virksomheder er gennem deres forsyningskæder i en nøgleposition til at forbedre kvindernes forhold i de lande, hvor de arbejder, siger Tania Dethlefsen, Vicegeneralsekretær i Sex & Samfund: ”De danske virksomheder har muligheden for at fremme kvindelige medarbejderes sundhed og rettigheder, og samtidig kan de opnå positive økonomiske og sociale fordele og oveni sikre både sundere ansatte og en stærkere og mere bæredygtig bundlinje. Det er denne gode viden, vi gerne vil dele med virksomhederne, og den anden vej rundt vil vi gerne motivere dem til at dele deres viden om det, de allerede gør for at sikre kvinders rettigheder og sundhed – og måske endda gøre endnu mere for kvinder fremadrettet.”

Et helt afgørende aspekt i forhold til at forbedre forholdene for kvinder i udviklingslande er at sikre deres basale menneskerettigheder og sundhed. Selv om der sker fremskridt, har mange landene langt igen, når det gælder grundlæggende skoleuddannelse af piger, adgang til seksualundervisning og -information, og ikke mindst adgang til lægebehandling og prævention til forebyggelse af uønskede graviditeter og de medfølgende risici under graviditet og fødsler, som i værste fald fører til invaliditet og dødsfald – problemstillinger, der alle forhindrer kvinderne i aktivt at tage del arbejdsmarkedet.

Dansk Initiativ for Etisk Handel, DIEH, samler danske virksomheder, NGO’er, fagbevægelsen, brancheorganisationer og offentlige instanser for at fremme etisk handel i globale værdikæder. Mette Boye oplever som direktør i initiativet, at virksomhederne og organisationerne gerne vil engagere sig i konkrete problemstillinger og finde praktiske løsninger, der kan bidrage til mere etisk handel og bæredygtig udvikling.

”I DIEH samarbejder vi med en lang række danske virksomheder og organisationer, hvoraf flertallet enten beskæftiger kvinder i deres forsyningskæder eller arbejder for at skabe bedre rammer for kvinder. Fokus på blandt andet kvinders rettigheder er ofte nøglen til at skabe bedre arbejdsvilkår og en mere bæredygtig produktion”, påpeger Mette Boye.

Debatmødet afholdes som optakt til verdenskonferencen Women Deliver, der finder sted i Danmark fra d. 16. – 19. maj i år. Women Deliver konferencen samler danske og internationale aktører for sammen at sætte fokus på kvinder og pigers rettigheder, sundhed og trivsel med udgangspunkt i de nye mål for bæredygtig udvikling. Debatmødet er således en god anledning til at skærpe synspunkterne og dele erfaringer, der kan tages med videre til konferencen.

Deltagelse i debatmødet er gratis, men tilmelding er nødvendig. Ved overtegning gives adgang efter først-til-mølle. Læs mere og tilmeld her: http://www.dieh.dk/arrangementer-ny/21

Tags: CSR LINK

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere