17.03.2014  |  Supply chain

Indspark: Leverandørmangfoldighed sikrer adgangen til de rigtige leverandører

Indkøb spiller en central rolle, når det gælder sikring af adgangen til de rigtige leverandører. Manglende fokus på indkøb kan medføre tab af konkurrencefordele og heraf følgende fald i markedsandele. Det skriver Alis Hemmingsen, der driver konsulent virksomheden Responsible Procurement Excellence, i dette blogindlæg.

Indkøb spiller en central rolle, når det gælder sikring af adgangen til de rigtige leverandører. Logisk nok vil mange sige. Men måske er det ikke så ligetil, hvis man kigger leverandørporteføljen efter i sømmene. For hvor mangfoldig er den egentlig? Har virksomheden spredt sin risiko ud på flere typer af leverandører, f.eks. små eller mellemstore virksomheder? Og hvorfor er det nu vigtigt?

Det er vigtigt, fordi Europas ansigt forandrer sig. Folk lever længere. Der er en stigning i antallet af mennesker med handicaps. Bosætningsmønstrene blandt etniske minoriteter og indvandrergrupper vokser og ændrer sig.

Læs også: På jagt efter bæredygtige leverandører

Samfundet er blevet mere tolerant, hvilket afspejles i lovgivningen om ligestilling. Bøsser og lesbiske, f.eks. kan være mere sikre og åbne om deres identitet, hvad de ønsker, og hvad de stræber efter.

Også det europæiske SMV samfund bliver mere og mere forskelligartet. Etniske virksomheder og indvandrere er blevet mere etablerede og leverer nu produkter til det ”bredere” samfund. Denne udvikling har indvirkning på karakteren af markedet og behovet og præferencerne hos kunder og forbrugere i forhold til de varer og tjenester, de har brug for at købe.

Læs også: Ni gode råd om leverandørstyring

Indkøb spiller en central rolle i at reagere på dette skiftende ydre miljø og opnå den bedste strategiske pasform. Helt konkret betyder det, at indkøb skal sikre adgangen til den bredest mulige platform af potentielle leverandører. Manglende fokus kan medføre tab af konkurrencefordele og heraf følgende fald i markedsandele. Typisk opnår virksomheder, som aktivt arbejder med mangfoldighed i forsyningskæden, stærkere relationer med deres leverandører, en mere adræt forsyningskæde, en spredning af risici og et større kendskab til markedet.

Læs mere om mangfoldighed i forsyningskæden i min nye e-bog. Du kan købe e-bogen: Implementing supplier diversity in Europe her: http://responsibleprocurement.dk/knowledge/supplier-diversity/supplier-d...

Mere fra

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere