11.03.2022  |  Menneskerettigheder

Indspark: Ligestilling bidrager til social bæredygtighed og økonomisk vækst

Hvorfor er stillingtagen til ligestilling væsentligt, når vi snakker om bæredygtighed? Læs med herunder, og find ud af hvorfor.

Kvindernes internationale kampdag.

Kvindernes internationale kampdag markeres hvert år den 8. Marts for at mindes kvinders kulturelle, politiske og socioøkonomiske bedrifter.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Kvindernes Internationale Kampdag startede tilbage i august 1910 i København, hvor et stort kvindemøde, i form af en kongres, fandt sted og var arrangeret af Socialistisk Internationale. Kongressen blev afholdt med deltagelse af 99 kvinder fra 17 lande. Her blev ideen om en international kampdag fremlagt. Den blev vedtaget og fastlagt i 1921, og blev senere anerkendt af FN i 1975. (kilde: arbejdermuseet)

I praksis ville man vægte fire hovedpunkter: kampen for kvindevalgretten, kampen mod krigsfaren, kampen for omsorg af mødre og børn, kampen mod prisstigninger.
Hovedpunkter der stadig vægter den dag i dag, og er med til at sætte rammerne for FN's Verdensmål nr. 5: Ligestilling mellem kønnene, i arbejdet mod mere bæredygtighed. 


Verdensmål og ligestilling

FN's Verdensmål markerede en hidtil uset ambitiøs og transformativ udviklingsdagsorden. Målene trådte i kraft den 1. Januar 2016 og skal frem til 2030 sætte kurs mod en mere bæredygtig udvikling for både mennesker og planeten.

Verdensmålene udgør 17 konkrete mål og 169 delmål, som forpligter alle FN’s medlemslande til helt at afskaffe fattigdom og sult i verden, reducere uligheder, sikre god uddannelse og bedre sundhed til alle, anstændige jobs og mere bæredygtig økonomisk vækst.

En styrkelse af kvinders rettigheder og muligheder, og større ligestilling er afgørende for at fremskynde en bæredygtig udvikling. Fjernelse af alle former for diskrimination mod kvinder og piger er ikke kun en grundlæggende menneskeret, men det har også en multiplikatoreffekt på tværs af alle andre udviklingsområder - et udtryk for, hvor mange milliarder BNP forventes at stige som følge af ligestilling. (kilde: verdensmålene)


At fremme kvinders ligestilling kan bidrage til global vækst

Ligestilling er et samfundsproblem. Det er faktisk dyrt for samfundet ikke at have ligestilling.

Organisationer som Women Deliver, Verdensbanken og McKinsey er gået sammen om at lave økonomiske analyser af, hvordan et uligestillet samfund holder alle tilbage på økonomisk vækst. Hvis der var ligestilling globalt i samfundet på arbejdspladser, så står verdensøkonomien til at vinde 26%.

Hvis kvinders uformelle arbejdskraft blev anerkendt, og de skulle deltage i økonomien i samme takt og niveau som mænd, kunne der være en stigning på 28 trillioner USD i det globale BNP i 2025. (kilde: mckinsey)

Der er nu flere kvinder i offentligt embede end nogensinde før, men opmuntring til flere kvindelige ledere på tværs af alle regioner vil bidrage til at styrke både politikker og lovgivning i forhold til større ligestilling. En integreret tilgang til ligestilling er afgørende for fremskridt på tværs af de forskellige mål om mere bæredygtighed.


Eksempel på at arbejde med ligestilling

Man kan arbejde med ligestilling på flere måder. Et eksempel på en virksomhed der støtter kvinder er NGUVU, der primært arbejder med at styrke kvindelige kaffebønder i Kenya. 

NGUVU betyder styrke på Swahili, og målet er netop at styrke de kvindelige kaffebønder, så de kan skabe en bæredygtig kaffeforretning, både økonomisk og fagligt. 

Rune Sandholt står bag NGUVU. I 2016 tog han springet fra livet som fastansat til en usikker tilværelse som stifter af sin egen hjælpeorganisation i Kenya. Visionen bag er, at støtte op om udsatte kvinder i Kenya, så de kan skabe et bedre liv for dem selv og deres børn.

Det resulterer i, at de kvindelige kaffebønder bruger størstedelen af sin indkomst på familie og børn. Når kvinderne får en højere indtægt, betyder det, at børnene har større chance for at få den rette ernæring, rent vand, behandling hos lægen og den vigtige skolegang. Det er afgørende for, at børnene kan vokse op og få et liv med muligheder.

Jeres virksomhed kan støtte initiativet bag NGUVU ved at købe jeres virksomheds kaffe, eller anvende det som den næste firmagave.

Find mere inspiration til indsatsområder, leverandører og handlemuligheder på Voresbæredygtighed.dk.
Det er gratis at være medlem hos os.

Mere fra Marie

Marie Bergh Lødrup

Rådgiver

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere