18.02.2013  |  Medarbejder

Lovpligtig CSR-rapportering hjælper kun få udsatte ledige og medarbejdere

Indhold fra partner Hvad er dette?

Kortlægning af de største danske virksomheders CSR-rapportering viser, at lovkravet om at rapportere kun i begrænset omfang skaber jobs til udsatte ledige og fastholder sygemeldte medarbejdere i jobbet.

Siden 2009 har de ca. 1.100 største danske virksomheder været forpligtet til hvert år at rapportere om deres CSR-arbejde. Cabi har sammen med Erhvervsstyrelsen og Copenhagen Business School zoomet ind på, om selve lovkravet om at rapportere om CSR har øget virksomhedernes fokus på at rumme udsatte ledige og medarbejdere.

Det har det kun i ringe grad, fortæller strategisk udviklingschef hos Cabi, Peter Frederiksen, der har stået for kortlægningen:

”Kun mellem to og fire procent af virksomhederne angiver, at lovkravet har styrket deres fokus på at fastholde eller rekruttere udsatte. I mange virksomheders øjne handler den lovpligtige CSR-rapportering mere om miljø og styring af underleverandører end om at tage ansvar i lokalområdet ved at ansætte udsatte eller fastholde sygemeldte medarbejdere. Dermed må vi sige, at loven tilsyneladende kun i begrænset omfang fører til, at udsatte kommer i arbejde, eller sygemeldte medarbejdere bliver fastholdt.”

Kortlægningen samler fire undersøgelser, alle fra efteråret 2012:

  • en gennemgang af et repræsentativt udsnit af virksomhedernes CSR-rapporter
  • to kvalitative interviewrækker med dels virksomhedsledere og dels revisorer, der rådgiver om CSR-rapportering
  • en telefonrundspørge i samarbejde med Epinion blandt 188 rapporteringspligtige virksomheder.

Rapportering kan virke

Undersøgelserne peger ifølge Peter Frederiksen samlet set på, at indsatsen for udsatte ledige og medarbejdere på kanten af arbejdsmarkedet fylder forsvindende lidt i CSR-rapporterne:

”Kun få virksomheder beretter om konkrete tiltag for at fastholde medarbejdere med nedsat arbejdsevne og om at hjælpe udsatte ledige ind på arbejdsmarkedet. International forskning viser, at rapporteringen virker og er med til at sætte gang i virksomhedernes aktiviteter på fx miljø- og uddannelsesområdet. Så må det også kunne skabe en øget effekt i forhold til de udsatte grupper på arbejdsmarkedet.”

Ud fra undersøgelserne peger Peter Frederiksen på tre muligheder for at løfte virksomhedernes CSR for egne medarbejdere:

  • Man kan skærpe lovkravet, så fastholdelse af sygemeldte og rekruttering af udsatte grupper skal indgå i rapporteringen.
  • Man kan arbejde for at få indsatsen for at rekruttere og fastholde udsatte medarbejdere højere op på den internationale CSR-dagsorden.
  • Eller man kan gå frivillighedens vej og orientere virksomhederne om fordelene ved at tage ansvar for – og rapportere om – fastholdelse af egne medarbejdere og rekruttering af udsatte ledige som led i CSR-indsatsen.

Hent kortlægningen Udsatte i rapporteringspligtige virksomheders CSR-rapportering.

Tags:

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere