23.09.2015  |  Strategi & ledelse

Madspild fra en holistisk vinkel

Indhold fra partner Hvad er dette?

Når talen falder på ansvarlighed og fødevarer, er det ofte med madspild som emne. På Responsible Food-konferencen d. 26/11 er Daka ReFood vært ved et seminar om deres tilgang til madspild og madaffald.

Madspild har altid eksisteret som en del af menneskets aktivitet, men med det moderne samfunds fremkomst har madspildet vokset sig til uhørt størrelse med en hale af problematikker efter sig. Det er der en lang række af initiativer og virksomheder, som har sat sig som mål at gøre noget ved, og Daka Denmark indtager en central position iblandt dem.

Konferencen Responsible Food stiller skarpt på ansvarlighed og fødevarer og på miniseminaret ”Fra fødevare til energi” viser Daka ReFood som er en af forretningsområderne i Daka Denmark A/S, hvordan de som bindeled i varekæden slår mere end to fluer med ét smæk. Jean-Luc Frast, der er chef for forretningsudvikling og marketing, giver en smagsprøve på, hvad seminarets deltagere får med sig:

”Daka har sin oprindelse i genanvendelse, og det ligger i vores DNA, at vi som en anden Klodshans ser muligheder, hvor andre ser møg og affald. Vores formål er at nyttiggøre affaldet – eller jeg vil hellere kalde det ’overskuddet’ – så det igen kan indgå i kredsløbet og netop ikke ender som affald. Egentlig kan man sige, at vi ringslutter varekæden ved at være forbindelsesleddet mellem slut og start, og det er den vinkel, vi anlægger på seminaret, hvor vi på den ene side giver gode cases fra vores ’leverandører’, som for os er vores kunder, og på den anden har vi Bigadan, som bygger de anlæg, der bruger vores produkt i deres produktion af biogas.”

Jean-Luc Frast medgiver gerne, at der intet nyt er i Daka ReFood’s tilgang, for det er heller ikke hensigten:

”Vores ambition er ikke som sådan at udvikle et nyt produkt. Der, hvor vi gør en forskel, er ved at speede processen op med vores ekspertise i opsamling, afhentning og forarbejdning af overskuddet i fødevareindustrien, hoteller, kantinedrift på sygehuse, og hvor der ellers står en skraldespand for enden af madhåndteringen. For os er der ingen virksomheder, der er for små eller for store, hvad enten det er den lille slagterbutik eller Grundfos med 11 kantiner. Vi servicerer dem alle og ser os selv som entreprenører i den henseende.”

Holistisk håndtering af spild
Daka ReFood bliver inden året er omme ejer af et nyt forarbejdningsanlæg, som lægges klods op af Horsens Bioenergis anlæg, så produkterne fra anlægget kan fødes direkte ind biogasanlægget. Ifølge Jean-Luc Frast skal det tages som et udtryk for, at håndteringen af madoverskuddet går i retning af at blive mere holistisk:

”Traditionelt har håndteringen af fødevareoverskuddet sigtet mod at få næringsstofferne ud på landbrugsjorden lige som i kompost. Vores nye forarbejdningsanlæg kan tage alle typer af madaffald. På anlægget starter vi med at frasortere de elementer, der ikke hører til – plast og metal – og i den anden ende kommer en pulp ud, som har den helt rigtige sammensætning i forhold til at producere biogas ud af for eksempel gylle. Plastikken og metallerne sender vi videre til forbrænding andre steder, og den organiske rest er super gødning. Næste skridt er også at tage husholdningsaffald, så vi får alle kilderne med.”

Ved siden af Daka ReFood er Fairtrade Mærket, Periamma, Sociability, Fødevarebanken og DTU værter for seminarer med stærke emner og masser af gode cases. Responsible Food byder derudover på paneldebat, gæstetaler, virksomhedscases og markedsplads, så der både er noget at hente for den, der søger viden, og den, der gerne vil netværke. Konferencen finder sted i KVL’s smukke festauditorium på Frederiksberg.

Se flere detaljer om dagen og tilmelding på www.csr-link.dk.

Tags: CSR LINK

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere