Mange bump på vejen fra vugge til vugge

Den århusianske tekstilvirksomhed Kvadrat er tæt på at få sit første produkt Cradle to Cradle-certificeret. Det har været en kompliceret proces, lyder det fra virksomheden, som stadig tvivler på, om konceptet reelt vil fungere i praksis.

Ledelsen i Ebeltoft virksomheden Kvadrat tror på, at det giver en markedsføringsmæssig fordel at blive Cradle to Cradle-certificeret.

19.04.2010

CSR.dk

Cradle to Cradle-princippet er for alvor ved at vinde indpas i danske designkredse, og flere hjemlige produktionsvirksomheder er begyndt at snuse til konceptet for at vurdere, om det rummer muligheder for nye forretningsområder eller markedsføringsmæssige fordele. På regeringsniveau bliver konceptet nu også diskuteret, og i anden del af regeringens affaldsstrategi for 2009-2012 lyder det, at ”konceptet er inspirerende, og at Miljøministeriet ønsker at understøtte den overordnede vision i konceptet i sin politik på produkt-, ressource- og affaldsområdet.”

I den forgangne måned var Cradle to Cradle-tankegangen emnet for konferencen, Vugge til vugge – en sag for alle, som blev afholdt af Dansk Komite for affald (DAKOFA). Her fortalte Jette Lindgaard, der er kvalitets- og miljøkoordinator hos tekstilvirksomheden Kvadrat a/s, hvordan virksomheden arbejder med konceptet, der foreskriver, at produkter skal producers sådan, at de bliver til næring for nye kredsløb, når de er udtjente. Enten i form af biologiske næringsstoffer, der er nedbrydelige i naturen eller tekniske næringsstoffer, der cirkulerer som rene materialer i lukkede industrielle kredsløb.

Når Kvadrat er tiltrukket af idéen, skyldes det, udover de åbenlyse miljøfordele, at virksomheden i år er stødt på den første kunde, som har efterspurgt produkter, der er Cradle to Cradle-certificeret. Samtidig har man i virksomheden en tro på, at det fremover vil give en markedsføringsmæssig fordel, at kunne levere Cradle to Cradle-produkter.

”Vi bliver en mere interessant spiller på markedet og giver kunderne nogle gode argumenter for at købe Kvadrat-produkter, hvis vi får certificeringer, der viser at vi er en særdeles miljøbevidst virksomhed. Det kunne vi blandt andet mærke, da vores produkter blev certificeret med EU-blomsten,” fortæller Jette Lindgaard.

Tæt på certificering
Virksomheden har arbejdet med Cradle to Cradle-principperne siden efteråret, og har endnu ikke nogen certificerede produkter i porteføljen. Men i øjeblikket man på et tilbud om at få polyesterproduktet Trevire CS Cradle to Cradle-certificeret af EPEA (Environmental Protection and Encouragement Agency), der er det organ, som rådgiver om C2C-konceptet.

Da Kvadrat begyndte, at undersøge mulighederne for Cradle to Cradle-certificering erfarede virksomheden, at en konkurrerende europæisk producent, allerede havde en Cradle to Cradle-certificering på et lignende Trevira CS-produkt.

”Det gjorde, at vi sagde til os selv, ”hvis det er muligt for dem, er det også muligt for os”,” siger Jette Lindholm.

”Derefter diskuterede vi emnet med EPEA, og det blev klart for os, at Cradle to Cradle-principperne lægger op til, at man indgår partnerskaber med andre virksomheder om genindsamling og etablering af kredsløb, fordi det er en meget dyr proces. Således fik vi tilbudt et samarbejde med den konkurrerende producent, som allerede har etableret et koncept til genindsamling og etablering af kredsløb. Det fungerer ved, at kunden får en e-mail med i købet, som de kan benytte til at få produktet afhentet, når det er udtjent,” forklarer Jette Lindholm.

Hun ser nogle klare økonomisk fordele ved løsningen, men peger samtidig på, at det er en stor kamel at sluge, at skulle til at samarbejde med konkurrenter om Cradle to Cradle-løsningen. Derfor diskuterer ledelsen i Kvadrat i øjeblikket, om virksomheden overhovedet er klar til at tage det skridt.

Genindsamlingen og kredsløbsetablering stor udfordring
Jette Lindholm sår også tvivl om, hvorvidt det skitserede genindsamlings-koncept overhovedet kommer til at virke, og berører dermed en af de helt store udfordringer for Cradle to Cradle-princippet.

”Man har endnu ikke prøvet at tage nogle udtjente produkter tilbage, så man ved reelt ikke, om den her teknologiske cyklus overhovedet er realistisk. Vi har endnu kun hørt om det på tegnebrættet. For Kvadrat's vedkommende er genindsamlingen et meget stort spørgsmål. Vores tekstiler, som blandt andet bliver solgt til møbelfabrikanter, sidder måske 20-30 år på en stol før de er udtjente – og hvad sker der så? Kan vi være sikre på, at Hr. og Fru Jensen afleverer produkterne det rigtige sted?,” spørger Jette Lindgaard og fortsætter:

”Spørgsmålet er også, om vores konkurrent virkelig får genanvendelsen af produkterne til at virke og lukker kredsløbet? Det kan vi reelt ikke vide endnu.”

Hun mener, at affaldsselskaberne i fremtiden skal spille en stor rolle i genindsamlingen af produkter, hvis flere virksomheder skal få succes med Cradle to Cradle-certificerede produkter.

”Der er brug for ”ressource-formidlere”, der har viden om hvilke produkter, der skal hvor hen, og hvem der har interesse i dem. Det har alle leverandører til et produkt en interesse i, fordi der fremover vil være en række ressourcer, der er mangel på. Da vores eget Trevira CS-produkt er fremstillet af oliebaserede produkter er det interessant at se på, om det er muligt, at bringe disse produkter tilbage i kredsløbet – da olie med sikkerhed er en af de resurser, der bliver mangel på i fremtiden.”

Mangler stadig værktøjer
I forhold til at arbejde videre med Cradle to Cradle-principperne og få Kvadrats produkter certificeret, håber Jette Lindgaard at konceptet bliver nemmere at arbejde med, end det er i dag.

”Jeg synes, der mangler nogle flere generelle værktøjer til, hvordan man arbejder med Cradle to Cradle i virksomheden. Hvis du skal certificeres, eksempelvis i henhold til EU-Blomst krieterierne, så er der nogle klare retningslinjer, du skal overholde, og nogle grænser for, hvor meget man må have af forskellige stoffer i produkterne. Det er svært at gennemskue i forhold til en Cradle to Cradle-certificering,” siger Jette Lindgaard.

Hun efterlyser også, at der bliver lavet et katalog af en art, hvor det fremgår hvilke produkter, der reelt egner sig til Cradle to Cradle, og hvilke, der endnu er for komplicerede.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

24.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Hvorfor håndlavede produkter?

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

23.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Investér i et bæredygtigt arbejdsmiljø

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

22.04.2024Vestforbrænding

Sponseret

Nyt projekt: bedre sortering af affaldet i etageboliger

17.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Stor interesse for opførelse af bæredygtige anlæg på fast ejendom

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus