12.07.2017  |  Klima, miljø og energi

Indspark: Millioner af borgere: Økologi er sund fornuft

Søren Bojer Nielsen, adm. direktør i Danmarks Naturfredningsforening, tager til genmæle mod Bæredygtigt Landbrug, der raser over den succes, de giftfrie fødevarer har.

Vreden mod økologi i almindelighed og Danmarks Naturfredningsforening i særdeleshed er betydelig hos Vagn Lundsteen fra Bæredygtigt Landbrug, der i et indlæg i Randers Amtsavis 8. juli raser over den succes, de giftfrie fødevarer har, og kalder Økologi er kejserens nye klæder.

Lundsteen tillægger Danmarks Naturfredningsforening en del af den succes. Sagen er vel retteligt, at det, at dyrke jorden uden kemiske krykker, jo først og fremmest handler om godt landmandsskab, mens det, at få sine økologiske produkter afsat, handler om god markedsføring fra ens interesseorganisation. Men helt afgørende er det, at der er bevidste forbrugere, der ønsker at købe og spise de giftfrie fødevarer. Og dem er der stadigt flere af i hele verden. Landbrugets store interesseorganisation Landbrug & Fødevarer melder om 2016-vækstrater for økologien på 20 pct. i Frankrig, 22 pct. i Norge. Også i USA buldrer økologien frem og her blev i 2016 omsat for 36 mia. euro mod 27,1 mia. euro i Europa. De asiatiske forbrugere efterspørger også mere økologi og betaler gerne 50 kroner for en pose dansk, økologisk müsli, skriver Landbrug & Fødevarer. 

Modsat Lundsten, tillægger vi de mange millioner af amerikanske, europæiske og asiatiske forbrugere stor indsigt og samfundsinteresse, når de – i øvrigt frivilligt - vælger at betale ekstra for giftfrie fødevarer og et giftfrit miljø.

Vi tillægger også de danske landmænd rigtig god tæft for, hvad der rører sig i verdens befolkninger, når de i stort omfang nu vælger at lægge om. Det er klogt, viser en undersøgelse fra Maskinbladet. Her anser hele 63,7 pct. af danskerne, at en 100 procents øko-omlægning af dansk landbrug inden 2050 er realistisk.

Lundsteen trækker også på det gode gamle hungerkort: Hvem skal dog brødføde verden? Jamen, det skal verden da selv, Lundsteen, så borgerne i alle lande får glæden af arbejdspladser og uafhængigheden af stærkt subsiderede fødevarer som de danske, spanske eller tyske.

Økologien tvinger konventionelle landmandsfamilier fra hus og hjem, skriver Lundsteen videre. Sludder – der er jo samme rammevilkår i hele EU og økologerne kompenseres alene for de ekstra omkostninger, man pådrager sig ved at opfylde en række forpligtelser overfor samfundet.

Er økologiske marker så sundere end de sprøjtede? Ja - helt sikkert for de mange insekter, planter, fugle og harekillinger, der skal leve i et af verdens hårdest dyrkede lande.
For mennesker? Ja – hvis man målrettet vil undgå at rester af sprøjtegifte – også under de politisk fastsatte grænseværdier – i sig selv og sine børn.
For vores vandmiljø? Ja – indlysende klart for de mange organismer, der skal leve der og for os andre, der ikke vil have rester af sprøjtegifte - heller ikke under grænseværdierne i vores drikkevand.

I forsvaret for sin egen traditionelle måde at drive landbrug på, kreerer Lundsteen nogle fiktive fjendebilleder, der er ude af trit med verden anno 2017. Faktum er, at dygtige landmænd, indsigtsfulde forbrugere og grønne organisationer som Danmarks Naturfredningsforening i stigende grad hylder en mere bæredygtig fødevareproduktion.

Selvom Lundsteen med sit vrede og lidet faglige korstog mod økologien virker bagstræberisk, så lægger han dog alligevel op til en sund diskussion: Er det konventionelle og evigt økonomisk trængte landbrug en solnedgangsproduktion, der har udspillet sin rolle til fordel for et økonomisk sundt landbrug, hvis fødevarer efterspørges af stadigt flere?


Læs indlægget fra Randers Amtsavis den 8. juli her 

Mere fra Lone

Lone Gudiksen Møller

Markedschef - CSR - Erhvervspartnerskaber

  • lgm@dn.dk
  • 31193262
  • Danmarks Naturfredningsforening

Bygger bro mellem erhvervslivet og naturen og miljøet - Sammen er vi endnu stærkere.

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere