Når fårene skilles fra bukkene

De større virksomheders nye forpligtelse til at rapportere om CSR-indsats, vil ikke alene afsløre, hvem der gør en indsats, men også hvor forpligtende den er – eller med andre ord, hvor meget den er værd.

10.05.2010

CSR.dk

Forårstid og de første årsrapporter falder ind ad brevsprækkerne hos aktionærerne - og i år med en særlig gave: Redegørelsen for virksomhedens samfundsansvar (CSR). Ændringen med årsregnskabslovens § 99a slår igennem for alle større virksomheders regnskaber for året 2009. Frem til sommerferien vil vi se rapporterne fra alle de virksomheder, der bruger kalenderåret som regnskabsår – senere følger de, der har forskudt regnskabsår.

Som allerede beskrevet i min klumme fra september 2009 om bestyrelsens rolle for CSR arbejdet, vil der tegne sig et blandet billede af kvaliteten af CSR rapportering. Der er virksomheder, som med forskellige argumenter kategorisk vil nægte at rapportere om CSR: ”et modefænomen”; ”selvfølgelig er vi ordentlige - vi behøver ikke skrive om det”; ”vores rolle er at tjene penge til aktionærerne – det er vores hensyn og dét rapporterer vi på”. Og så vil der være alle de virksomheder, som kan se ideen med CSR og vil rapportere. Det er målgruppen for denne artikel.

Virksomhederne vil naturligvis følge lovens krav; enten gennem undtagelsesbestemmelsen, hvor der udfærdiges en såkaldt Communication on Progress (COP) til FN’s Global Compact, eller ved at rapportere på virksomhedens politikker, hvordan de implementeres, hvilke resultater der er opnået, og hvilke resultater der forventes opnået næste år.

Uanset hvilken model, der følges, vil der i det kommende år fremstå et klart billede af store danske virksomheders CSR-arbejde. Rapporterne vil naturligvis skabe et helt andet grundlag for at vurdere virksomhedernes indsats. Det er klart, at journalisterne vil kaste sig over falske løfter eller udstille de mindre seriøse virksomheder, der blot ser CSR som en øvelse i at plukke kirsebær. Vi kan kun tilskynde til, at journalisterne også vil rose de virksomheder, der har sat sig for at arbejde seriøst med CSR. Men det er nok på andre platforme, de skal høste deres fortjente anerkendelse.
Men blandt de rapporterende virksomheder: Hvordan bliver fårene skilt fra bukkene? Eller med andre ord: Efter hvilke kriterier vil kvaliteten af virksomhedernes rapportering, og dermed deres CSR-arbejde, blive bedømt. Med mere end 14 års erfaring i at lave og læse rapporteringer samt at følge og deltage i udviklingen af forskellige rapporterings-regimer, vil jeg i det følgende redegøre for nogle af de kriterier, der vil blive lagt til grund, efterhånden som feltet CSR modner i Danmark.

Virksomhederne vil primært blive målt på ni kriterier, hvoraf de tre første i det følgende vil blive beskrevet lidt dybere, de seks sidste summarisk.

Forpligtelsens styrke
Er virksomhedens forpligtelse til ikke at blive en barriere for, men bidrage til bæredygtig udvikling alvorligt ment? Eller er der blot tale om, at ”so ein ding müssen wir auch haben” ? Vurderingen vil afhænge en række faktorer: Er der en politik for CSR, og hvilket ledelsesniveau har ejerskab til politikken? Hvilke niveauer i virksomheden gælder politikken for? Er andre ledelsesredskaber blevet undersøgt for at sikre, at de ikke strider mod den bredere og forhåbentlig overordnede CSR-politik?

Enkelte virksomheder har ændret selskabets vedtægter for at inkludere hensynet til bæredygtighed. Da selskabets vedtægter juridisk er selskabets grundlov, viser dette naturligvis en særlig høj grad af forpligtelse.

Endelig må selve politikken naturligvis vurderes. Er ordlyden fuldstændig uforpligtende, intetsigende eller ren luft (ikke at forveksle med en klimaindsats), må der naturligvis gives en lav karakter på dette kriterium. Jeg er af den opfattelse at Eksportkreditfondens politik på CSR viser en stærk forpligtelse. Fonden opnåede en ’særlig fremhævelse’ ved den første rapportering til FN’s Global Compact efter vedtagelsen.

Strategisk relevans
Det næste kriterium vil være virksomhedens evne til at arbejde med strategisk CSR. CSR har to dimensioner; virksomheden kan ikke være en barriere for og den bør bidrage til bæredygtig udvikling.

Hvor ’compliance’ med basale menneskerettigheder, inklusive arbejdstagerrettigheder, miljøstandarder og anti-korruptionskravet fra FN’s Global Compact skal være på plads - også som en del af virksomhedens strategi – skal der mere til for at arbejde kvalificeret med strategisk CSR.

Virksomheden vil primært blive målt på sin evne til at koble sine kerne-forretningsstrategier til internationale mål for bæredygtig udvikling. Det proaktive CSR skal altså, udover at fremme kerneforretningen, også kunne henføres til et af de internationale principper for bæredygtig udvikling som FN’s Global Compact har stillet op for virksomhederne; det er den eneste sikkerhed for, at virksomhederne faktisk bidrager til bæredygtighed.

Når Arla fokuserer arbejdet med menneskebundlinjen på ‘retten til passende mad’ og Novo Nordisk på ’retten til sundhed’, er der tale om strategisk CSR, hvor virksomhederne sikrer, at deres indsats rent faktisk bidrager til social bæredygtighed.

Væsentlighed eller Vigtighed
Et fast kriterium ved vurderingen af virksomheders CSR-indsats er spørgsmålet om væsentlighed eller vigtighed (på engelsk : Materiality). Lad os kigge på Arla og Novo Nordisk som eksempler. Vi har har fået slået fast at’ retten til passende mad’ er et vigigt princip for social bæredygtighed. Spørgsmålet vil være om denne fokus udgør det princip, som Arla bedst kan bidrage til. Som fødevarevirksomhed er der nok ikke tvivl om, at Arla’s produkter og kompetencer bedst kan bidrage til at virkeliggøre ‘retten til passende mad’, hvis man sammenligner med Arla’s evne og muligheder for at bidrage til de øvrige 35 basale principper for bæredygtig social udvikling. Væsentlighed bliver herved et spørgsmål om, hvorvidt virksomheden proaktivt addresserer principper for social, miljømæssig eller økonomisk bæredygtighed, hvor den gør størst forskel.

Retten til sundhed for en farmaceutisk virksomhed kan heller ikke komme som en overraskelse og er åbenbart det mest væsentlige princip for Novo Nordisk for at bidrage til social bæredygtighed. Det interessante ved Novo Nordisk er, at det var den første farmaceutiske virksomhed, der tog livgreb med retten til sundhed under CSR. I dag kan der knap findes en farmaceutisk virksomhed, der ikke arbejder med retten til sundhed.

Væsentlighedskravet kan også være opfyldt, hvor virksomheden addresser et princip som virksomheden har en særlig risiko for at krænke. Når Coca Cola har valgt retten til rent vand som fokus, er det ud fra en sådan risikobetragtning ; særligt efter at virksomheden blev udsat for voldsom kritik i 2007 for nærmest at tømme grundvandsbeholdningen i et område i Kerala, Indien. Også olieselskaber som Statoil gør her en særlig indsats i lyset af, at deres boringer efter olie er meget vandkrævende og ofte forekommer i vandfattige områder.
Borealis derimod har valgt fokus området ‘retten til rent vand og sanitation’, som er det fulde navn for retten til vand, ud fra en rent strategisk erhvervsopportun vurdering. Som en af verdens største producenter af plastikrør til at lede både det ene og det andet kan en øget international fokus på denne rettighed kun blive til en forretningssucces.

De sidste seks kriterier

  • Forankring – hvor dybt og hvor bredt er CSR forankret i virksomheden
  • Omfang – formår virksomheden at demonstrere at den har reflekteret over alle basale principper, eller har den givet op med en fokus på klimaet under miljøbundlinien og retten til et sikkert og sundt arbejdsmiljø under menneskebundlinien
  • Innovation eller kreativitet – har implementeringen af strategiske fokus områder ført virksomheden til nytænkende forretningsmodeller eller produkter
  • Åbenhed – adresserer viksomheden de åbenbare dilemmaer virksomheden må have enten på grund af sin branche, geografiske placering eller aktiviteter
  • Resultater (relative) – hvilken målbar indflydelse har virksomheden haft på bæredygtig social, miljømæssig og økonomisk udvikling set i forhold til virksomhedens størrelse
  • Ambitioner (relative) – dvs. hvilken indflydelse forventer virksomheden at få.


Vi glæder os til at se rapporterne og ikke mindst til effekten af det, der rapporteres på - erhvervslivets deltagelse i at opnå bæredygtig social, miljømæssig og økonomisk udvikling.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

22.04.2024BSR

Sponseret

Beyond 2025: Setting Credible Sustainability Goals for Long-Term Impact

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

19.04.20242030 Builders

Sponseret

The Importance of Employee Engagement in Corporate Sustainability

18.04.2024CSR.dk

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus