Når havet stiger

Folk i lagunerne i Stillehavet frygter nu´et og morgendagen, ”når bølgerne kommer”. Naturen nedbrydes omkring dem og livsvigtige øko-systemer bryder sammen. Er vi ved at miste ”Paradis?"

16.12.2009

CSR.dk

Rarotonga, Cook-øerne
”Jeg elsker mine planter, og når de bliver angrebet af myrer og mider og anden skab, holder jeg mig fra at sprøjte med kemikalier. I stedet bruger jeg små, røde chili-frugter, som jeg blender og hælder ned i en flaske og siden blander med opvaskevand og lidt salatolie. Det holder utøj og insekter væk. Det er lige ved hånden, uskadeligt og tilmed billige end kemikalier.”

”Det starter med dig selv”, siger May Kavana, der lever af at leje planter ud, flette og sælge blomsterkranse til festlige lejligheder og bestyre et lille herberg på Cook-øerne i det sydlige Stillehav.

Hendes værn om naturen i sit mikrokosmos af et paradis på en tropisk ø er så lige til at forstå. Hun er omgivet af mango-træer, kokosnødder og bananer klar til at spise. På markerne vokser grøntsager, husdyr græsser fredeligt omkring, og junglen har gastronomiske glæder. I den omkransende lagune er der fisk som i et tropisk akvarium.
Naturen er med May Kavana, og hun bruger den nænsomt.

Men fremtiden er grum ved hende og hendes folk, ”Cook Islanders”, fordi de lever på atoller. Det er øer, hvor nogle ikke er mere end et par meter over havets overflade, og hvor en ellers livstruende brænding brydes af omkransende koralrev, der danner en lagune indenfor med roligt vand. Det er meget smukt, i et klima, hvor solen er gavmild året rundt.

Her er paradisiske tilstande – og de er truede.
”Men hele planeten er i vanskeligheder”, siger Ian Bertram, der er havbiolog i Cook-øernes ”Marine Ressources” i hovedstaden Avarua.

”Det er et problem, vi alle bidrager til. Vi kan ikke forhindre den globale opvarmning, men vi kan gøre anslaget mindre alvorligt. Det er især et problem for små øer som os, der er sårbare og har en svag økonomi, og som kun bidrager minimalt til opvarmningen.”

Et af de hårdest ramte områder er Stillehavet, hvor endog et stigende hav, de sidste tal siger mere end en meter de næste hundrede år, allerede truer hele samfund. Stillehavs-regionen består af 22 ø-stater og territorier, hvor livet bygger på naturlige ressourcer. Økonomierne er afhængige af fiskeri, turisme og landbrug, og de områder er særligt påvirkede af klima-ændringerne.

Bæredygtig ungdom
Befolkningerne kæmper hårdnakket imod, med bl.a. vedvarende energi-anlæg. På Cook-øerne, f.eks., har mange huse allerede sol-opvarmning, de første vindmøller er opstillet og maskiner til afsaltning af havvand vil afbøde manglen på ferskvand, der ofte kun stammer fra regn, fordi tørke-perioderne er i stigning.

Kampagner for en bæredygtig udvikling er iværksat, og især ungdommen mobiliseres til at afbøde påvirkningerne med energi-spareråd, genbrug, renere miljø og alternativer til nedbrydende processer.

Mange øer er stærkt afhængige af turisme, hér er ”paradiset”, men lagunernes strande har ofte huse, hytter og feriesteder helt ud til vandet som de store trækplastre. Vejene følger tit kystlinien en meter eller to over havet.
May Kavana deler skæbne og klima-horisont med andre af Stillehavets folkeslag, titusindvis af mennesker på atoller, og globalt med millioner i lave områder som Bangla Desh, Maldiverne og Holland.

Forsink virkningerne
”Befolkningerne i Europa, USA, Kina og Indien, er ikke klar over alvoren af deres store og stigende forbrug og forurening,” siger Ian Bertram.

”Vi må forberede os på den globale opvarmning og gøre den så langsom som muligt. Vi bliver nødt til at tilpasse os og håbe på, at der er løsninger i yderligere udvikling af teknologier.”

Pasha Carruthers fra den internationale afdeling i National Environment Service, regeringens miljø-kontor, arbejder med fokus på klima-ændringer. Platformen er FN´s konvention om at reducere drivhusgasser ved kilderne, og Cook-øernes befolkning på ca. 20.000 bidrager kun med en stigning på 0,001 procent om året.

”Selvom vi er så lille et land, er vi først i rækken til at mærke trykket fra gasserne,” siger Pasha Carruthers.
”Men vi underviser folk i miljø-tænkning, så de bliver aktive i at redde omgivelserne og ikke først løber, når bølgerne kommer.”

Derfor føler Cook Islanders sig ikke som ofre i en håbløs situation, men prøver i stedet at få den enkelte til at tage et medansvar for en bæredygtig udvikling. De venter på elektriske biler og scootere, der drives af strøm fra solenergi-anlæg, som, de håber, bliver billigere. I øjeblikket koster det 30.000 NZdollars (ca. 15.000 Euro) at installere for et privat hus, men kun få har pengene til dem. Regeringen investerer skatterne i de mest basale områder som helbred og undervisning, og der er få midler til at redde miljøet.

Koralrevene beskytter øerne imod havets bølger, men revene er også truede af forurening, og et stort spørgsmål er, om de vil være i stand til at vokse i takt med det stigende hav. Hvis ikke, vil det have katastrofale konsekvenser, både for folk på øerne og for turismen, som de er helt afhængige af.

Uden miljø ingen økonomi
Det ses allerede som en nødvendighed at rejse volde imod havet. Cykloner har ryddet næsten hele øer, hvor folk i måneder ikke kunne dyrke jorden og i stedet må importere dyre fødevarer.

”Vi er kun en lille fisk, og vi ser, at de store lande kun tænker på økonomi. Så det er et kulturelt fænomen i de lande, som bliver nødt til at omlægge deres livsstil,” pointerer Pasha Carruthers.

”Udviklingen hér kommer tilbage til resten af verden. Og hvis ikke Kina og Indien udvikler sig anderledes og ikke kun tænker på økonomi, er verdens miljø endnu mere truet end nu.”

”Vi er uden naturlige ressourcer og kæmper virkelig for at overleve hver dag. Vi tænker så meget på det, at vi ofte ved mere om miljøet end folk i f.eks. de europæiske lande, selvom deres regeringer er meget lyttende. Men igen, de tænker mest på økonomi, hvor den er mindre vigtig for os, da vi har andre måder at leve på.”

”Da jeg startede mit miljø-arbejde, tænkte vi, at katastroferne lå 50 år fremme. Men sandheden har rykket dem tættere på os – og det er frygtindgydende at tænke på. Vi er ved at nå en kritisk tærskel. Jeg er optimist det meste af tiden, men føler mig ofte apatisk efter internationale møder, hvor ingen ting sker, eller kun få ændringer besluttes.”

Nye idéer – nye måder
Kynisk set er den globale økonomiske recession ”god” mod den globale opvarmning, da mindre produceres. Men det er ikke kun et spørgsmål om at få hjulene til at rulle igen for at skabe fornyet vækst, ifølge lederen af parlamentet for Cook-øerne og regeringens talsmand om global opvarmning.

”Når vi tænker på udvikling, tænker vi på jobs, smarte biler, store lastvogne, internet og turisme”, siger John Tangi.
”Men vi glemmer ofte konsekvenserne og indvirkningen af en sådan udvikling på vores miljø.”

”Vi har brug for nye idéer, så vi kan håndtere miljøet ansvarligt og effektivt. Hver eneste må spille en rolle i at afstå fra unødvendige ting, begrænse forbrug og genbruge materialer og affald. Alle må være årvågne i en sådan strategi for vores overlevelse. Ændringer af klimaet berører os alle, uanset om vi bor i Europa, Australien, Amerika eller her.”

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

27.03.2024CSR.dk

LEGO sender 16,5 millioner efter CO2-fangst

26.03.2024CSR.dk

Københavns Lufthavn kan lagre grøn strøm

26.03.2024CSR.dk

Danmark er milevidt fra mål om grøn energi på land

25.03.2024Denteks A/S

Sponseret

Forskellen på vores vaskemaskiner og din derhjemme

25.03.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Hvem er CSRD-rapporten egentlig til for?

24.03.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Påskeægget ud, langtidsholdbar buket ind: Gaven, der bliver ved med at give

21.03.2024BOXIT Container

Sponseret

Stor succes i bæredygtig madindsamling på Roskilde Festival

21.03.2024Schneider Electric

Sponseret

Kære regering: I kan ikke sætte strøm til verden uden batterier

Jobmarked

Se alle

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Koncernindkøber til Uddannelses- og Forskningsministeriet (Ny frist)

Er du vores nye koncernindkøber? Vi søger en ny kollega, som kan styrke samarbejdet på tværs af UFM koncernen og som bidrager til at gøre UFM’s indkøb endnu bedre og endnu grønnere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.03.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
PwC Danmark
Webinar
Double Materiality Assessment: Value Creation and Value Leaks

The new Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) makes it a legal requirement to conduct a double materiality assessment.

Dato

02.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

03.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Dansk Industri
Webinar
Tal biodiversitet med finansbranchen: TNFD

Bliv introduceret til det globale biodiversitetsinitiativ med rapporteringsværktøjer og sektorvejledninger fra Taskforce of Nature-related Financial Disclosures (TNFD), og hør hvordan virksomheden Ørsted arbejder konkret med værktøjerne.

Dato

04.04.2024

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

08.04.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

08.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Aarhus i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

09.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus