16.12.2022 | Strategi & ledelse
Indspark: Nøglen til flere bæredygtige forbrugsvalg ligger i ”det fælles”
Indhold fra partner Hvad er dette?
Skal forbrugere vælge bæredygtigt kræver det tillid, ærlighed og transparens. Det er det fælles budskab fra de fem deltagende virksomheder i Eco Leaders Summit 2022.
I Circle of Goodness ervirksomhedernes fælles hovedopgave at innovere, investere, inspirere og invitere. Som forbruger er hovedopgaven at verificere, vælge og hverve til mere bæredygtige valg. Kilde: CO2HERO
Vi står midt i en inflations-, forsynings- og energikrise. En situation, som påvirker os alle. Men selv i krisetider er der grobund for lyspunkter, og vi og virksomheder som vores ser, at der vokser noget nyt. Der er skabt en naturlig opmærksomhed, og en ny forståelse for, at både individet og fællesskabet vinder ved det bæredygtige valg.
I en nylig dialog mellem lederne i fem virksomheder med fokus på mere bæredygtige løsninger – Eco Leaders Summit 2022 – fandt vi, at valg af mere bæredygtige produkter og ydelser er et tilvalg. Et tilvalg, som vi mener, er baseret på tillid til fællesskabet mellem brands og forbrugere.
Vi kalder dette fællesskab for ’Circle of Goodness’. (Se topbillede) I den cirkel er det virksomhedernes fælles hovedopgave, at innovere, investere, inspirere og invitere. Som forbruger er hovedopgaven at verificere, vælge og hverve til mere bæredygtige valg.
Om Eco-Leaders Summit 2022
Eco-Leaders Summit 2022 løb af stablen 25. oktober på initiativ af CO2HERO.
De deltagende fem virksomheder har bæredygtighedshensyn som drivende kraft og er ’thought leaders’ inden for ders respektive områder. De er:
CO2HERO (forbruger- og medarbejderengagement),
DoLand ( investering i bæredygtige virksomheder),
EcoTree (naturbaserede løsninger),
GoMore (transport med delebiler mv.) og
Swappie (køb og salt af istandsatte genbrugstelefoner).
Eco-Leaders Summit ønskede at sætte fokus på at mindske afstanden mellem hensigt og handling, bl.a. gennem brug af ideen om Circle of Goodness.
Circle of Goodness er mere aktuel end nogensinde. De aktuelle kriser har naturligt åbnet fleres øjne for, at ’what’s in it for me’ fint kan kombineres med bæredygtige valg. Valg af varmekilder er et godt eksempel. De, som for et eller to år siden valgte at investere i varmepumper og solcelleanlæg har nu fået en tydelig personlig gevinst. Og de hjælper faktisk fællesskabet i og med, at vores samlede gas- og oliebehov er mindre.
Nøglen til bæredygtig mainstream skal findes i fællesskabet
På Eco Leaders Summit 2022 fandt vi sammen en central læring og indsigt: Det er i fællesskabet, at der skal skabes fokus på mere bæredygtige produkter og ydelser. Fællesskabet er nøglen til at gøre de klimavenlige valg mainstream og ikke kun en ideologi og levevis for first-movers.
Sociale medier kan være katalysator for inspiration, vejledning og oplysning. Det er her, vi som forbrugere spejler vores liv, vores valg – gode som dårlige, men også her vi eksponerer de overvejelser og dilemmaer vi står i og rækker ud til fællesskabet for hjælp.
Hvad enten det drejer sig om genbrug, sparetips, bæredygtige løsninger, produkter eller ydelser, så er det i fællesskaberne, virksomheder skal gå aktivt ind i den fælles fortælling, erfaringsudveksle og lette vejen for både det gode, men også det mere kritiske aspekt af vores produkter.
Bæredygtige tilvalg handler både om dialog, gennemsigtighed og om tillid. Vi skal som virksomheder bygge både fysiske og digitale hovedveje, der gør dialog og erfaringsudveksling mellem forbrugere og virksomheder let. For det er gennem det sociale fællesskab og udveksling, at vi kan opnå tillid og dermed et øget fokus.
Myten om at bæredygtige valg er dyre og bøvlede er punkteret
Opfattelsen er ofte, at mere bæredygtige valg er dyre og bøvlede. Og at høj inflation og energikrise, derfor er ensbetydende med mindre salg, mindre fokus af vores ydelser. Det oplever vi ikke.
En overvejende andel af bæredygtighedsfokuserede produkter er i dag gode til prisen. Delebiler og istandsatte telefoner er gode eksempler. Og produkter etableret efter bæredygtige principper er også bredt tilgængelige, og dermed ikke forbeholdt de få, der kan finde dem. Det er økomærkede madvarer og bæredygtige investeringer gode eksempler på. Derudover er der produkter, der tager højde for klima og miljø i et større omfang baseret på fælles indsatser og interaktion end klassiske produkter. Det passer godt i tiden ånd.
Tillid er grundstenen i kampen for tilvalget
Det er vores fælles erfaring, at tillid er grundstenen i kampen mod fravalget af den mere bæredygtige retning. Og tillid bygger vi med tre centrale principper:
- Ærlighed – fordi bæredygtighed ér ekstremt komplekst, og et ord som ”greenwashing” har derfor fået fæste i vores bevidsthed. De fleste kan godt forholde sig til, at tog er bedre end bil, at grøntsager er bedre end rødt kød, og at madspild bør undgås. Men når det handler om, hvorvidt elbiler eller hybridbiler er grønne, om træfældning er dårligt eller om biomasse er en CO2-katastrofe, så bliver det næsten uoverskueligt komplekst. Det skal vi være ærlige om.
- Transparens – hvor vi i vores ærlighed om kompleksitet skal vi tilbyde ekstrem transparens, en gennemsigtighed som skaber et vindue ind i vores virksomheder. Vi skal mestre data til perfektion, og invitere forbrugerne indenfor til at se, opleve og kritisere. Indsigt og oplysning skaber tillid.
- Valg – for ud over ærlighed og transparens skal være på plads, så skal forbrugerne have adgang til lette valg. Valg mellem flere ydelser og produkter, der bidrager til den bæredygtige udvikling. Og det kræver løbende innovation baseret på viden og dialog.
Med tillid som grundsten, og basis i de tre principper, kan vi bevare og udvide den bæredygtighedsspire, som krisen har lagt hos langt flere forbrugere end før. Der er stort fokus på ressourcer og på fremtiden i fælles ånd. Dét er vores mulighed for at gøre produkter og ydelser, der fremmer bæredygtighed mainstream.