25.11.2020 | Klima, miljø og energi
Norden tager temperaturen på den grønne omstilling
På debatarrangementet Choosing Green mødtes over halvtreds repræsentanter fra ungdomsorganisationer, industrien, sociale organisationer, NGO’er, forskere, klimaaktivister og politikere for at diskutere grøn omstilling i coronaens skygge. Alle perspektiver frembragt på dagen vil indgå i Nordisk Ministerråds forberedelse til klimaforhandlingerne på COP26 i Glasgow.
Året 2020 skulle have været klimaets år. Forhandlingerne ved COP26 var spået en afgørende rolle i fremtidens fælles globale indsatser. På trods af en udskydning på et helt år er hverken handlingskraft eller ambitionsniveau stækket i de Nordiske lande. Det synes tydeligt efter gårsdagens debatter under navnet ”Choosing Green”.
I seks debatter blev komplekse spørgsmål om både Nordens rolle i de globale klimaindsatser og udfordringerne med at sikre en social bæredygtig grøn omstilling vendt. Hvordan får vi alle med? Og hvordan kan den nordiske velfærdsmodel være en hjælp, måske endda et godt eksempel, til at opnå netop social retfærdighed? Den nye grønne virkeligheds konsekvenser for arbejdsmarkedet, konkurrenceevnen og ikke mindst uddannelsessektoren var også blandt dagens debatemner.
Princippet ”leave no one behind” stod stærkt, og klimaudfordringernes slagside mod i forvejen udsatte folkegrupper blev bragt frem i flere debatter. Også Nordens store klimaaftryk blev fremhævet. Er vi virkelig et folkefærd med en livsstil til efterlevelse? Det ville være katastrofalt, lød det fra scenen. Vi lever en virkelighed hvor 10% af jordens befolkning bruger over 50% af de fælles ressourcer, lød det videre.
Et styrket nordisk samarbejde var også et gennemgående tema og blev fremhævet af flere panelister. Paula Lehtomäki, Generalsekretær i Nordisk Ministerråd, fremhævede de mange muligheder, som det etablerede nordiske politiske fællesskab rummer: ”Nordisk Ministerråd kan tilbyde en platform, hvor landene kan dele og udveksle best practice. Vi har mange fællesudfordringer, men vi har i særdeleshed en masse fælles løsninger. Lad os udnytte det endnu bedre.”
Alle perspektiver frembragt af både panel, keynotetalere og publikum vil indgå i Nordisk Ministeråds forberedelse til klimaforhandlinger på COP26 i Glasgow.
- MTN
Klima, miljø og energi

Svensk tekstilvirksomhed sikrer en transparent leverandørkæde igennem egne fabrikker
At have sine egne fabrikker og dermed mere kontrol over sin produktion er en stor fordel, når det kommer til arbejdet med bæredygtighed.
Klima, miljø og energi

Flyproducenten Boeing udvikler fly der kan flyve på ren bio-brændstof
Boeing bidrager til at flysektoren kan nå IATAs mål om reducere CO2-udledninger forårsaget af luftfart til halvdelen af 2005-niveauet inden 2050.
Kommunikation

Nye bæredygtighedskrav til finansielle virksomheder: EU’s taksonomi får store konsekvenser for byggeri og ejendomsinvesteringer
Første del af EU's klassifikationssystem for afrapportering af bæredygtige investeringer og aktiviteter har fokus på klima og CO2-reduktion. I første omgang er rapportering frivillig, men fra 1. januar 2022, er det et lovkrav for finansielle markedsaktører og store virksomheder at redegøre for deres investeringers indvirkning på miljøet. Ekspert i EU's taksonomi, Alexander Kaae Petersson fra Sweco, fortæller her om de nye krav til investeringer i nybyggeri og renovering, som EU håber, vil bidrage markant til den grønne omstilling.
Klima, miljø og energi

Maersk indgår samarbejde med NGO i kampen mod plastik i verdenshavene
Det ultimative mål er at nå en reduktion på 90% af den havplast der flyder rundt inden 2040.
Strategi & ledelse

Det handler om at komme derhen hurtigt nok - ikke om hvem, der kommer først
Vanen tro offentliggjorde Corporate Knights sin årlige liste over verdens 100 mest bæredygtige virksomheder på Davos-mødets første dag.
Strategi & ledelse

JYSK sætter mål for mere bæredygtig bomuld
Ved udgangen af 2024 vil al bomuld til JYSKs tekstilprodukter enten være genanvendt eller indkøbt med større krav til bæredygtighed.