25.11.2020 | Klima, miljø og energi
Norden tager temperaturen på den grønne omstilling
På debatarrangementet Choosing Green mødtes over halvtreds repræsentanter fra ungdomsorganisationer, industrien, sociale organisationer, NGO’er, forskere, klimaaktivister og politikere for at diskutere grøn omstilling i coronaens skygge. Alle perspektiver frembragt på dagen vil indgå i Nordisk Ministerråds forberedelse til klimaforhandlingerne på COP26 i Glasgow.
Året 2020 skulle have været klimaets år. Forhandlingerne ved COP26 var spået en afgørende rolle i fremtidens fælles globale indsatser. På trods af en udskydning på et helt år er hverken handlingskraft eller ambitionsniveau stækket i de Nordiske lande. Det synes tydeligt efter gårsdagens debatter under navnet ”Choosing Green”.
I seks debatter blev komplekse spørgsmål om både Nordens rolle i de globale klimaindsatser og udfordringerne med at sikre en social bæredygtig grøn omstilling vendt. Hvordan får vi alle med? Og hvordan kan den nordiske velfærdsmodel være en hjælp, måske endda et godt eksempel, til at opnå netop social retfærdighed? Den nye grønne virkeligheds konsekvenser for arbejdsmarkedet, konkurrenceevnen og ikke mindst uddannelsessektoren var også blandt dagens debatemner.
Princippet ”leave no one behind” stod stærkt, og klimaudfordringernes slagside mod i forvejen udsatte folkegrupper blev bragt frem i flere debatter. Også Nordens store klimaaftryk blev fremhævet. Er vi virkelig et folkefærd med en livsstil til efterlevelse? Det ville være katastrofalt, lød det fra scenen. Vi lever en virkelighed hvor 10% af jordens befolkning bruger over 50% af de fælles ressourcer, lød det videre.
Et styrket nordisk samarbejde var også et gennemgående tema og blev fremhævet af flere panelister. Paula Lehtomäki, Generalsekretær i Nordisk Ministerråd, fremhævede de mange muligheder, som det etablerede nordiske politiske fællesskab rummer: ”Nordisk Ministerråd kan tilbyde en platform, hvor landene kan dele og udveksle best practice. Vi har mange fællesudfordringer, men vi har i særdeleshed en masse fælles løsninger. Lad os udnytte det endnu bedre.”
Alle perspektiver frembragt af både panel, keynotetalere og publikum vil indgå i Nordisk Ministeråds forberedelse til klimaforhandlinger på COP26 i Glasgow.
- MTN
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Strategi & ledelse

Virksomheder der sætter videnskabsbaserede mål opnår hurtigere CO2-reduktioner
Selvom de globale udledninger stiger, konkluderer ny rapport, at de virksomheder, der sætter videnskabsbaserede mål arbejder både hurtigere og mere effektivt med at reducere CO2.
Kommunikation

Døde havskildpadder skal sende affald det rigtige sted hen i EU
Cigaretter, tamponer, vådservietter og en række andre produkter skal i fremtiden påføres et nyt mærke, som skal gøre forbrugeren opmærksom på, at produktet indeholder plastik, og at det ikke må smides ud så det ender i naturen.
Klima, miljø og energi

Covid-19 sænkede CO2-udledninger drastisk, men nu er verden på vej tilbage til sin sædvanlige praksis
Coronakrisen udløste et historisk stort fald i CO2-udledninger, men nu viser ny data at en kraftig stigning allerede er på vej tilbage.
Samfund

Nykredit går forrest med at koble ESG-rådgivning, ratings og prisen på penge
Prisen på penge bliver i stadig oftere koblet til bæredygtighed. Nykredit har taget usædvanligt skridt for at komme på kunders gode side.
Klima, miljø og energi

Danske pionerer viser vej til genanvendelse af tekstil
Cirkulær økonomi er et buzzword i tekstilbranchen, og der afsættes enorme ressourcer til nye løsninger, der skal tage hånd om de kæmpe mængder beklædning, der hvert år smides ud.
Klima, miljø og energi

Fragttrafik på el i byerne kan give markante CO2-reduktioner
Ny CONCITO rapport viser, at grøn citylogistik kan bidrage væsentligt til at nedbringe CO2-udledningen fra byernes vare- og lastbiltrafik. Klimazoner, der fremmer elektrificering af køretøjsparken, er det tiltag, der vurderes at have det største potentiale for CO2-reduktion. Men det kræver klare politiske rammer og nye lokale partnerskaber at få omstillingen sat i gang.