29.06.2020  |  Klima, miljø og energi

Novo Nordisk Fonden giver millionbeløb til grøn uddannelse i Nordjylland

Indhold fra partner Hvad er dette?

Mange unge især er bekymrede for klimaudviklingen i verden. Og det er ikke uden grund. Overalt bliver vi mødt af de konsekvenser, vores forbrug medfører, og det er jo de unges fremtid, der står på spil. Og derfor skal de unge være en del af løsningen.

“Youths Go Green” er navnet på et nyt projekt sat i verden af Center for Grøn Omstilling i Aalborg Kommune, som opdagede et behov for mere bæredygtighed i undervisningen af unge, både i ungdomsuddannelser og i folkeskolen. Novo Nordisk Fonden støtter nu projektet med millionbeløb. Rådmand for Miljø- og Energiforvaltningen Lasse P.N. Olsen forklarer: “Vi har et stærkt erhvervsliv i Nordjylland – især når det handler om bæredygtighed. Store såvel som små virksomheder har efterhånden en strategi, når det handler om grøn omstilling. Det er derfor vigtigt, at vi uddanner ungdommen. Både for at forberede dem på en bæredygtig fremtid og for at imødekomme et behov hos både offentlige og private virksomheder, som efterspørger bæredygtige kompetencer. Derfor kom idéen om et grønt uddannelsesforløb, hvor vi lægger en ekstra dimension på allerede eksisterende fag i uddannelserne.”

Virkeligheden kommer ind i klasseværelset

Novo Nordisk Fonden uddelte denne gang 40 millioner, hvoraf det næsthøjeste beløb nemlig 5,2 mio. gik til det nordjyske projekt. Selv skriver Novo Nordisk Fonden, at alle projekter giver mulighed for at få virkeligheden helt ind i klasseværelset, og eleverne får mulighed for at arbejde med løsninger på samfundsudfordringer om bæredygtighed, klima og energiproduktion.

På den måde er projekterne med til at give den enkelte elev forståelse for, at man gennem sin uddannelse og karriere selv kan være med til at finde fremtidens bæredygtige løsninger: “Vi ønsker at engagere børn og unge mennesker ved at give dem viden om, hvordan man kan arbejde med naturvidenskab og teknologi, og hvad det kan føre til,” siger Berith Bjørnholm, der er leder af fondens afdeling for naturvidenskabelig uddannelse og formidling. Hun fortsætter: “Et vigtigt element i projekterne er anvendelsen af rollemodeller. Eleverne møder mennesker, de kan spejle sig i, og som kan bestyrke dem i, at de selv kan medvirke til at løse fremtidens udfordringer.”

Samarbejder mellem skoler, universitet og virksomheder skaber inspiration

Youths Go Green skydes i gang som en del af Bæredygtighedsfestivalen 2020 til september, hvor eleverne skal prøve kræfter med at løse en udfordring hos en nordjysk virksomhed over en måned. Virksomhederne er allerede klar og spænder over alt fra en lille iværksættervirksomhed til forsyningsselskabet. Herudover får de tilknyttet universitetsstuderende, som underviser dem og fungerer som mentorer.

“I år starter vi projektet i Aalborg, men udvider allerede til hele Nordjylland næste år,” siger rådmand Lasse P. N. Olsen: “Vi glæder os rigtig meget til at se projektet gå i gang til september og se det vokse. Planen er nemlig, at de ældste i folkeskolerne og andre ungdomsuddannelser også skal være med, når vi har kørt forløbet med gymnasiale uddannelser i år.”

Baggrund for projektet

“Youths Go Green” er titlen på projektet, der starter i 2020. Aalborgs Kommunes Center for Grøn Omstilling står bag. Centeret er også arrangør af Bæredygtighedsfestivalen, hvor projektet har sit afsæt.  Formålet er, med afsæt i virkeligheden, at få flere unge til at interessere sig for naturvidenskabelige teknologier og løsninger gennem bæredygtighed i praksis. Det vil på længere sigt motivere flere unge til at uddanne sig naturfagligt. Derved imødekommes også et stærkt behov for, at unge på længere sigt kan se sig selv i nordjyske virksomheder. Aalborg Kommune, Aalborg Universitet, University College Nordjylland og Region Nordjylland er partnere i projektet, som strækker sig fra 2020-2023 med midler fra Novo Nordisk Fonden.

Mere fra Aalborg Kommune

Aalborg Kommune

https://grontaalborg.dk/

I Center for Grøn Omstilling i Aalborg Kommune arbejder vi med projekter, som fokuserer på bæredygtighed. Fælles for alle projekterne er partnerskab med borgere, virksomheder og vidensinstitutioner.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere