29.06.2016  |  Klima, miljø og energi

Ny energi til byggesektoren

Indhold fra partner Hvad er dette?

I regi af Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling (NBE) og Center for Grøn Omstilling, igangsætter Aalborg Kommune nu pilotprojektet Green Building A-Z.

Green Building A-Z-projektet er økonomisk støttet af EU og sker i samarbejde med partnere i Norge og Sverige. Projektet har et samlet budget på 2,8 millioner €, hvoraf 1,4 millioner er EU-støtte.

”Vi har taget initiativ til dette projekt fordi byggesektoren spiller en helt central rolle i den grønne omstilling. En omstilling som er nødvendig for at bremse klimaforandringerne og sikre fortsat velfærd og udvikling på en klode, hvor der bliver flere og flere mennesker, der ønsker del i klodens ressourcer og mad på bordet hver dag,” siger Lasse P.N. Olsen, rådmand for Miljø- og Energiforvaltningen og bestyrelsesmedlem i NBE.

”Den måde vi plejer at bygge på, skal gentænkes, så vi bruger meget mindre energi i vores huse, bruger bæredygtige byggematerialer, undgår affald og bruger regnvandet til at skabe attraktive haver og opholdsrum,” tilføjer han.

Aalborg Byråd har vedtaget, at der fremover ved alt kommunalt nybyggeri og ved store kommunale renoveringsprojekter vil blive stillet bæredygtighedskrav. Tilsvarende er det besluttet, at der som del af den kommunale byplanlægning vil være stort fokus på at fremme bæredygtigt byggeri og skabe bæredygtige bydele.

”Skal vi skabe en SMART bæredygtig kommune, hvor vi fremmer en positiv beskæftigelsesudvikling og samtidig tilgodeser behovet for en grøn omstilling, er det en rigtig god ide, at vi indgår i partnerskaber med de forskellige aktører inden for byggebranchen. For kun sammen kan vi udvikle og gennemføre forandringer som er bæredygtige. Kernen i vores nye projekt er derfor også partnerskaber, udvikling af bæredygtige forretningsplaner for de deltagende virksomheder, kompetenceopbygning og afprøvning af de nye bæredygtige tiltag i forbindelse med et konkret byggeri,” fortæller Lasse P.N. Olsen om projektet.

Kort beskrivelse af projektet:
Green Building A-Z skal på den lange bane være med til at skabe flere bæredygtige og energieffektive offentlige bygninger. Projektet skal via konkrete byggeprojekter, netværksskabelse og kompetenceløft hos både offentlige og private aktører, sikre, at kommuner og virksomheder har metoder, værktøjer og kompetencer til at kunne bygge bæredygtigt herunder energieffektivt.

Green Building A-Z er et samarbejde mellem 11 partnere, fordelt i Danmark, Norge og Sverige. De 5 danske partnere er: Aalborg Kommune (Lead Partner og et samarbejde mellem Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling (NBE), Center for Grøn Omstilling, AaK Bygninger, Familie- & Beskæftigelses- og Miljø- & Energiforvaltningen), UCN, Techcollege Aalborg, samt de to virksomheder Lund & Staun og MT Højgaard. Endelig indgår Aalborg Universitet også i samarbejdet om projektet. Projektet starter i efteråret 2016 og forløber over 3 år. Projektet er et pilotprojekt i NBE og erfaringerne fra projektet vil blive integreret i det daglige arbejde i NBE, hvor de nordjyske virksomheder, uddannelsesinstitutioner, erhvervskontorer, EnergiNord og de kommunale miljøforvaltninger, samarbejder i partnerskabsprojekter.

Aktiviteterne i Danmark er blandt andet energieffektivisering i daginstitutioner i Aalborg Kommune, uddannelsesforløb på byggepladsen for håndværkere og entreprenører, samt forskellige netværksaktiviteter som giver mulighed for vidensdeling og kompetenceløft.

For yderligere oplysninger og formidling af kontakt til projektets deltagere:

Christina Grann Myrdal, Projektleder, NBE Byg Aalborg: 2520 2165
Rådmand for Miljø- og Energiforvaltningen, Lasse P. N. Olsen: 9931 9401

Mere fra Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

www.nben.dk

Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark (NBE) har til formål at fremme og sikre arbejdet med bæredygtighed i erhvervslivet. Gennem en kombination af miljøforbedringer og erhvervsudvikling har virksomheder i Nordjylland mulighed for at for styrke deres konkurrenceevne. Virksomhederne får bl.a. gennemført en screening af deres virksomheds produktion og produkter samt mulighed…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere