30.01.2019  |  Menneskerettigheder

Ny guideline skal styrke ligestilling & kvinders sundhed i erhvervslivet

Indhold fra partner Hvad er dette?

Sex & Samfund har lanceret en ny guideline, som trin for trin vejleder virksomheder i, hvordan de kan styrke ligestilling og sundhed og ikke mindst deres kerneforretning i processen.

Sex & Samfund har netop udarbejdet en ny guideline, der har til formål at styrke virksomheders forståelse ´ af menneskerettighederne og gør dem bedre i stand til at arbejde med ligestilling og sundhed i deres kerneforretning. Ligestilling og kvinders sundhed, især seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder (SRSR), er nemlig under pres i mange lande verden over. Globalt set er hver tredje kvinde offer for kønsbaseret vold, også på arbejdspladsen. Kvinder er stærkt underrepræsenteret på arbejdsmarkedet og på ledelsesgangene, og de tjener i gennemsnit kun 77% af, hvad mænd tjener. Og kløften mellem kvinder og mænds indkomster er stigende.

Ligestilling og sundhed er god forretning
Ligestilling og kvinders sundhed er stærkt forankret i de 48 internationalt anerkendte menneskerettigheder. Virksomheder har et ansvar for at respektere alle menneskerettigheder og dermed også ligestilling mellem kønnene og kvinders ret til sundhed. Det ansvar er også beskrevet i FN’s Retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhverv. Det kan imidlertid være udfordrende for virksomheder at favne dette ansvar, når de skal navigere i komplekse, internationale kontekster og leverandørkæder.

Men hvilke økonomiske, og sociale gevinster kan virksomheder høste, når de fremmer ligestilling og sundhed? Det er efterhånden veldokumenteret, at øget ligestilling i en virksomhed kan føre til øget innovationskraft, kreativitet og konkurrencedygtighed. Medarbejdere, der trives og har et sundt fysisk og psykisk helbred, er typisk mere motiverede og produktive, hvilket har afgørende betydning for bundlinjen. Investeringer i medarbejdersundhed og ligestilling på arbejdspladsen er altså godt for medarbejdere, virksomheder og samfund. Og menneskerettighederne er et vigtigt redskab til at identificere potentielle risici og er således en vigtig nøgle til at integrere et strategisk fokus på sundhed og ligestilling i en virksomheds kerneforretning.

Ny guideline til erhvervslivet
Som noget helt nyt illustrerer Sex & Samfunds guideline,”Gender equality and the right to health: A guideline for businesses”, hvordan 14 af de 48 menneskerettigheder har direkte indflydelse på ligestilling og sundhed, herunder SRSR. Virksomheder får altså præsenteret en liste af potentielle risici, som de bør være opmærksomme på i deres human rights due diligence, både internt i virksomheden og i leverandørkæden. Med guidelinen tager vi virksomheder i hånden på deres rejse mod øget ligestilling og sundhed på arbejdspladsen ved at præsentere mulige initiativer og indikatorer til at håndtere potentielle risici, eksempelvis i forhold til diskrimination, sexchikane og kønsbaseret vold, trafficking, sanitet og arbejdstid.

Gender lens til human rights due diligence
Guidelinen præsenterer også en trin for trin vejledning til, hvordan virksomheder kan håndtere ligestilling og SRSR som en del af deres human rights due diligence. Publikationen identificerer blandt andet særlige opmærksomhedspunkter i due diligence processen, vigtige aktører at engagere samt fordeling af roller og ansvar. Guidelinen belyser ligeledes hvordan virksomheder bedst sikrer, at kommunikation om ligestillings- og SRSR-initiativer når de rette målgrupper, og hvordan de bedst sikrer adgang til oprejsning.

Mere fra Sex & Samfund

Sex & Samfund

https://www.sexogsamfund.dk

Sex & Samfund kæmper for at fremme sundhed, rettigheder og ligestilling i forhold til krop, køn, seksualitet, graviditet og fødsel både i Danmark og internationalt. Vi er medlem af en globalt omspændende føderation, International Planned Parenthood Federation (IPPF), og samarbejder med lokale partnerorganisationer i de lande, hvor vi arbejder. Vores tilgang sikrer, at vores projekter er lokalt…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere