13.04.2016  |  Medarbejder

Ny hjælp til psykisk arbejdsmiljø i kommunerne

Det psykiske arbejdsmiljø i kommunerne skal have et løft. Det var alle enige om under overenskomst-forhandlingerne i 2015, og 11. april lancerede KL og Forhandlingsfællesskabet så initiativet SPARK.

SPARK er den korte form af ”Samarbejde om Psykisk Arbejdsmiljø i Kommunerne”, og er konkret et tilbud til kommuner om at få besøg af en af de fire-fem konsulenter tilknyttet projektet, som vil hjælpe til at identificere, håndtere og forebygge problemer i det psykiske arbejdsmiljø. 

I alt er der afsat 25 millioner over tre år til projektet. Det er det samme som 8,3 millioner om året. Fordelt på de 98 kommuner ville det give 85.000 kroner om året. Det batter ikke det store. I stedet vil SPARK arbejde på baggrund af ansøgninger om hjælp til konkrete projekter.

SPARKs primære arbejdsområder

Konsulenterne rykker ud, hvis man er udfordret af: 

Forandringer og omstillinger
Samarbejdet
Vold og trusler
Arbejdets indhold, omfang og udførelse

Resultater skal sprede sig
Man skal nok regne med, at der vil blive rift om pladserne, for lanceringskonferencen d. 11. april havde 1.500 pladser som var besat allerede to uger efter konferencen blev annonceret. 

Michael Ziegler, som er KL's hovedansvarlige politiker bag indsatsen, fortalte at han forventede at SPARK ville nå ud til et par hundrede arbejdspladser, og at de gode eksempler og erfaringer vil sprede sig herfra. Anders Bondo Christensen, som er formand for Forhandlingsfællesskabet ville være tilfreds, hvis man på nogle konkrete arbejdspladser kan se nogle gode resultater, når initiativet slutter om tre år.

Læs også: Offentlige ledere: udfordring at sikre godt psykisk arbejdsmiljø

Hjælp til ledelserne
Det er især ledere og medarbejderrepræsentanter, som konsulenten går i dialog med ved besøg på arbejdspladsen. Konsulenten støtter og rådgiver om, hvilke områder arbejdspladsen kan arbejde videre med, og hvilke samtaler og processer, ledere og medarbejderrepræsentanter kan sætte i gang.

At fokusere på støtte til og involvering af lederne er i tråd med resultaterne af en undersøgelse fra tidligere i 2016, som viste at over halvdelen af de offentlige ledere ikke følte sig klædt på til at sikre et godt pyskisk arbejdsmiljø om end 95 procent af dem mener, at det er en meget vigtig opgave.

Ansøgningsskemaet findes på sparkweb.dk

-EHS

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere