22.04.2021  |  Kommunikation

Nyt EU-direktiv skaber klarhed om krav til bæredygtighedsrapportering

Indhold fra partner Hvad er dette?

Forslaget fra EU til et nyt direktiv om ikke-finansiel rapportering øger krav til rapportering på bæredygtighed.

Fra 2023 vil der ikke længere være krav om ikke-finansiel rapportering. Til gengæld vil der være klare, veldefinerede krav om, at virksomheder i  ledelsesberetningen redegør for, hvordan de skaber værdi for samfundet og for virksomheden. Der skal også redegøres for, hvad virksomheden gør for at eliminere de aftryk, som er en uønsket konsekvens af at drive virksomhed, og som har betydning for mennesker, miljø og samfund.

Det er indholdet i et nyt forslag til et EU-direktiv, som EU-Kommissionen offentliggjorde den 21. april. Direktivet vil omfatte omkring 50.000 virksomheder og skal erstatte det eksisterende, der ligger til grund for Årsregnskabslovens bestemmelser om redegørelse for samfundsansvar. Derudover vil Direktivet  blive understøttet af en helt ny standard, der forventes klar allerede til efteråret 2022, og en proportionel standard for små og mellemstore virksomheder. Med standardiseringen bliver det også muligt at digitalisere denne rapportering.  

Det nye EU-direktiv skal understøtte målet om at kanalisere kapitalstrømme til mere bæredygtige aktiviteter. Miljøforhold, sociale forhold og ledelseskvalitet (kendt under betegnelsen ESG) har fået en stadig større betydning for virksomheders forretningsmæssige resultater og for værdiansættelsen - særligt set i forhold til evnen til at skabe langsigtet succes. Det gælder også virksomheders bidrag til at opnå politiske og globale mål for en bæredygtig samfundsudvikling, fx når det gælder store temaer som klimahandling og social ulighed.

I det nye direktiv lægges der især vægt på at øge kvaliteten af rapporteringen, så den får større værdi for såvel brugerne af rapporten som virksomhedernes ledelse. Direktivet lægger op til en langt større grad af harmonisering og integrering med det finansielle regnskab, og det bliver således også præciseret, at ledelsen og bestyrelsen har et juridisk ansvar for indholdet med en forankring hos revisionsudvalget.

Direktivet lanceres sammen med flere øvrige initiativer, der skal bidrage til realiseringen af EU’s ambitioner for et mere bæredygtigt Europa. Det skal nu behandles af Europa-Parlamentet og i Europarådet forud for en endelig vedtagelse. Virksomheder bør allerede nu orientere sig mod de nye krav og tænke dem ind i deres 3-5 års planer.

Denne artikel er en del af temaet I fokus: ESG

Mere fra PwC Danmark

PwC Danmark

https://www.pwc.dk

  • 3945 3945
  • Strandvejen 44, 2900 Hellerup

PwC er Danmarks førende rådgivnings- og revisionshus på CSR-området og er ekspert inden for CSR-rapportering, herunder rapportering efter GRI G4, communication on progress (CoP)-rapporter, integreret CSR-rapportering, klimaregnskaber, lovpligtige redegørelser for samfundsansvar mv. Endvidere rådgiver PwC virksomheder og organisationer om udarbejdelse af CSR-strategier, implementering af systemer o…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere