10.10.2013  |  Kommunikation

Odense fejrer sin status som Fairtrade By

Vejen har været lang og tornet, men nu har Odense diplom på at være Fairtrade By.

Fairtrade By Odense gik i luften tirsdag ved et propfyldt arrangement på Kulturmaskinen. Annette Heick, som er fairtrade ambassadør for Fairtrade Mærket, fortalte om sine rejser til Ghana, og borgmester Anker Boye fik på vegne af Odense diplom på, at byen nu er Fairtrade By.

Anker Boye, der er formand for Bæredygtighedsrådet, glæder sig over det store fremmøde til arrangementet:

"Det var ganske enkelt skønt at se så stor en opbakning. Vi måtte hente ekstra stole ind for at få plads til alle deltagerne. Nu er det så vigtigt, at vi sætter handling bag ordene og følger op på de mange gode ideer, som kom frem ved arrangementets workshop", siger Anker Boye i en pressemeddelelse.

Ved mødet fortalte Annette Heick, at hun ved selvsyn har oplevet, at fairtrade gør en stor forskel for arbejderne i et kakao-kooperativ i Ghana, hun har besøgt flere gange siden 2007. Som en del af arrangementet blev der også holdt en workshop, hvor deltagerne kom med ideer til Fairtrade By projektet. Torben Jarlstrøm Clausen, som er projektleder på projektet fortæller:

"Vi havde selvfølgelig en række ideer til projektet på forhånd, men det var utrolig dejligt at se alle de mange gode nye ideer, som ved mødets afslutning prydede væggene i Kulturmaskinen", sigerTorben Jarlstrøm Clausen, som oplyser, at outputtet fra workshoppen vil danne grundlag for det kommende års arbejde med Fairtrade By Odense.

Om Fairtrade By Odense
Projektet er sat i søen af Odense Byråd og gennemføres med Odense Bæredygtighedsråd som bindeled til eksterne aktører. Fairtrade By er et koncept for kommuner, der vil arbejde med etisk forbrug og samtidig samle kommune, erhvervsliv, enkeltpersoner og organisationer om et fælles projekt. Fairtrade har generelt til formål gennem handel at forbedre arbejds- og levevilkår for nogle af verdens fattigste bønder. På verdensplan er der ca. 800 Fairtrade Byer. I Danmark har blandt andre Københavns og Århus status som Fairtrade By. At bruge fairtradeprodukter er en enkel og synlig måde at signalere på, at byen tager et socialt og globalt ansvar. Fairtrade By skal således bidrage til at øge opmærksomheden omkring etisk handel både internt i kommunen og blandt byens caféer, butikker, erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner m.m.

Baggrund for Fairtrade By Odense
Odense Byråd besluttede i marts 2012 at Odense skal have status som Fairtrade By. Processen blev sat i bero, da Statsforvaltningen i Midtjylland kom med en udtalelse om, at Aarhus Kommunes arbejde med Fairtrade By var ulovligt. Økonomi- og Indenrigsministeriet udmeldte i maj 2013, at kommuner godt må arbejde med Fairtrade By, hvorefter processen i Odense blev sat i gang igen. Dette skete formelt, ved en beslutning i Odense Kommunes Økonomiudvalg i maj 2013.

Følg Odense som Fairtrade By på Facebook her

- UB

 
 

Mere fra Ulla

Ulla Bechsgaard

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere