13.08.2019  |  Kommunikation

Indspark: Pas på "heltefælden"! Brands skal stoppe med at sætte sig selv først, når de fokuserer på purpose

De fleste brands går galt i byen, når de arbejder med purpose. Lad være med at lege samfundshelt - gør i stedet folk til helte i deres egne liv!

Hvis du bad en psykolog om at diagnosticere de fleste brand purposes, tror jeg, at diagnosen ville være et sted mellem megalomani og vrangforestilling. Kaepernick-annoncen fra Nike rammer hovedet på sømmet: ”Believe in something. Even if it means sacrificing everything.” Hele purpose-snakken er flyttet fra at være en tillidsskabende, kommerciel øvelse til et korstog i blinde, hvor hvert brand forsøger at overgå de andres samfundsindsats. Sig nej til sugerør! Vindenergi frem for alt! Undgå madspild! På samme tid bliver folk mere og mere kyniske over for disse godgørende tilnærmelser. Ifølge en Deloitte undersøgelse blandt Millenials og Gen Z siger næsten 66%, at brands ikke har nogen ambitioner udover ønsket om at tjene penge (op fra 50% året før). Vi er helt klart i en autensitetskrise.

Flyv som en engel, fald som en dåse suppe

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Og som svar på dette rod, hører jeg rådgivere råbe og råde brands til at skulle mere, gøre mere, ofre mere. For mig, lyder det at lade dine handlinger tale for sig selv kvasi-religiøst. Hvor stopper det nøjagtigt? Hvad skal man ofre på alteret? Forventer folk et mirakel i ægte Jesus-stil? Problemet er, at de fleste brands går i det, jeg kalder ”heltefælden”. Hvis du som brand forsøger at redde hele verden, så er der meget langt at falde. Vi har alle læst om dødsspringene, kollisionerne og de uundgåelige nekrologer. Og flere vil følge. 

Dit brand purpose eller folks passion?

Hvis du beder et brand om at sætte sig ned på en bænk og filosofere over dets større formål i verden ud over fortjeneste - om det store Why - så er det ikke underligt, at vi ser så mange storslåede og fantasifulde purposes. Brands har altid haft et selvcentret verdenssyn. ”Vi som brand ønsker at fikse klimaforandringerne, befri havene for plastik og sikre mad til alle”. Lyt omhyggeligt til disse løfter: vi, vi, vi. Det lyder megalomanisk.

Prøv og lav den samme øvelse i dit eget liv. Hvorfor gør du, det du gør? Hvad er dit formål? Vælg en bænk. Mest sandsynligt har du et par ting, du vil forbedre i dit liv. Måske vil du gerne bande mindre, sige nej til plastikposer oftere, lære at spille guitar eller endelig komme i form. Vi stiller det forkerte spørgsmål!

Dit brand er kun noget særligt, når du får folk til at føle sig som noget særligt

I stedet for at positionere dit brand som den store helt, hvorfor ikke sætte dig på bagsædet og gøre folk til helten? Det handler ikke om dit store ”Why”, men hvem du kan hjælpe folk med at være f.eks. en bedre kæreste, en bedre guitarspiller eller en sundere mand. Alle de små ting, vi hver især kæmper med i vores liv. Tag det canadiske sportswear brand RYU (Respect Your Universe), som er ambitiøs på folks vegne og siger: ”Vi er her for at hjælpe dig med at nå mere end dine fitnessmål. RYU er her for dine livsmål”. Og RYU tager ikke let på sine løfter. I 2017 lancerede RYU en kampagne, der gav kunder rabat på deres tøj, hvis de enten havde tabt sig eller øget sin muskelmasse i det foregående år. Det handler om Mig med stort M: Mine værdier, Mine mål. Ikke noget korstog, der slutter med brandet som vinder. 

Presset på markedet for at udvikle purpose er klart. Vi er nødt til at bevæge os fra ”vi som brand er interesserede i dette eller dette” og ”dette er grunden til, at vi gør det, vi gør” til at give folk mulighed for selv at tage tyren ved hornene. Det er et skifte væk fra en transaktionel relation, hvor du tror på brandet skaber forandring til en transformerende relation, hvor du tror på din egen evne til at skabe forandring.

Det er intet højere et brand kan opnå end at gøre folk i stand til at nå deres mål i livet. I 2016, da det ikoniske brand Patagonia donerede deres salg fra Black Friday, var det selvfølgelig et stærkt statement: 10 millioner dollars, der blev givet direkte til non-profit organisationer. Men sammenlign Patagonia’s donation med REI's #OptOutside-kampagne, som er lykkes med kontinuerligt at nå ud til flere og flere amerikanere med sit budskab, fra 1,4 millioner nået i 2015 til 15 millioner i 2018. Hvad skaber det største engagement? Den største forandring? Hvor oplever folk mest værdi? Når flere og flere af os sidder indendørs i store byer, er det et velkomment klap på skulderen fra REI. Jeg sætter ikke spørgsmålstegn ved REI’s autencitet, og jeg kan kun bebrejde mig selv, hvis der ikke sker noget. Når REI skaber flere udendørsentusiaster følger salget med. Her er ingen ofre, men en gensidig fordelagtig øvelse for folk og brand. 

Purpose i sin nuværende form er udfordret for at sige det mildt. De fleste brands ser desværre purpose som en øvelse i navlepilleri og selvvigtighed snarere end en mulighed for at forstå folk og virkelig muliggøre bedre liv. Den største hindring for enhver forandring er dig og mig. Tænk på det brudte nytårsforsæt, løbeskoene stadig gemt væk i bunden af skabet, meditationsappen, som du ikke har åbnet i flere uger. Når alt kommer til alt: hvis dit brand ønsker at forandre verden, er den eneste måde at begynde på ved at hjælpe mennesker med at skabe forandring.

Denne kronik blev oprindeligt vist på amerikanske Adweek.

Mere fra Thomas

Thomas Kolster

Mr. Goodvertising - Author, Speaker, Critic and Expert in Sustainable Communication

Thomas Kolster is a marketing activist on a mission to make business put people and planet first. As a seasoned branding and sustainability professional of more than 18 years’ standing, he’s advised Fortune 500 companies, small start-ups, governments, agencies and non-profits. He’s the founder of the global Goodvertising movement that’s inspired a shift for the better in ad…

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere