PFA har fået klima- og miljøstrategi

PFA har gennem flere år haft fokus på mange aspekter af CSR, men en klimastrategi er først kommet til i dette forår. Nu står virksomheden over for at skulle implementere strategien både internt og i forhold til sine investeringer.

21.09.2009

CSR.dk

PFA udsendte i juni en miljø- og klimastrategi, som ikke alene omfatter PFA’s egen CO2-udledning, men også forholder sig til pensionsselskabets investeringer. Den nye miljø- og klimastrategi er ifølge CSR manager Kristin Parello-Plesner ikke udtryk for, at PFA ikke tidligere har taget disse hensyn, men at man nu skærper sit fokus.

”Klimahensyn bliver nu en del af den daglige ledelse af virksomheden, og PFA har gode muligheder for at komme langt, for vi har et højt vidensniveau,” siger hun, men understreger, at selvom klimadagsordenen er så dominerende, så arbejder PFA også med andre fokusområder.

”Lige nu har vi et stærkt fokus på klimaproblemerne, men det er vigtigt at huske på, at der også er andet, der betyder noget. Vi vil gerne hele vejen rundt, og som kundeejet selskab føler vi en særlig forpligtelse,” siger Kristin Parello-Plesner og nævner, at PFA har flere fokusområder. Hun peger bl.a. på ansvarlige investeringer, sundhed og en god arbejdsplads som de vigtigste.

Kerneydelse som del af CSR?
Sundhed er stikordet for public affairs director Thomas Torp, som er øverste ansvarlige for CSR. Han siger, at PFA støtter op om sundhedsarbejde i virksomheder – det vil blandt andet sige trivsel, stressforebyggelse og sundhedsforsikringer.

”Vi kommer til at forholde os til, hvordan dette arbejde påvirker samfundet,” siger han med tanke på privathospitalerne. Han ser det dog ikke som et problem.

”Samfundsmæssigt set er det et gode at have en sundere arbejdsstyrke, og dem vi betaler for, belaster ikke det offentlige system. Jeg mener ikke, det skaber ulighed, for heldigvis har vi et velfungerende offentligt sundhedssystem. Forsikringer er udtryk for, at virksomhederne tager hånd om deres medarbejdere, og det er positivt ud fra en samfundsøkonomisk betragtning,” siger han.

Kristin Parello-Plesner tilføjer, at alle får nytte af initiativer, som sætter stress-forebyggelse og trivsel på dagsordenen.

Foretrækker aktivt medarbejderskab
”Her i foråret har PFA underskrevet Global Compact samt UN PRI. De retningslinier principperne udstikker har vi integreret i vores investeringsstrategi,” siger hun.

På spørgsmålet om, hvad PFA gør, hvis selskabet har aktier i en virksomhed, som ikke lever op til retningslinjerne, nævner hun flere muligheder.

”Hvis vi bliver opmærksomme på problemer meddeler vi dem, at vi holder øje med dem, og vi forsøger at påvirke dem gennem aktivt medejerskab. Hvis ikke påvirkningen fører til noget, sætter vi dem på eksklusionslisten og træffer en principbeslutning om frasalg.” Hun forklarer, at det indebærer, at PFA ikke køber flere af disse aktier, før forholdene er ændret og gradvist frasælger de eksisterende.

”Udgangspunktet er dog, at aktivt medejerskab er bedst,” tilføjer Thomas Torp.

Kristin Parello-Plesner nævner i denne sammenhæng, at Walmart på et tidspunkt stod på PFA’s eksklusionsliste, og at PFA solgte dem fra. Men det er et område med mange dilemmaer, for mens Walmart fx har problemer på ét område, så har de taget skridt i den rigtige retning med hensyn til at integrere miljø- og klimahensyn i deres forretning.

”Over for Falck Group 4 udøvede vi aktivt medarbejderskab, og det medvirkede til, at de indgik overenskomster med deres medarbejdere, så direkte dialog er ofte bedre end åben konfrontation," siger hun.

PFA foretager ikke selv alle investeringer, en del af kapitalen investeres gennem investment managers, og deres vidensniveau skal ifølge Kristin Parello-Plesner hæves gennem samtaler og klare retningslinier.

Endnu ikke konkrete mål for PFA’s egen drift
PFA’s målsætning for egen drift er CO2-neutralitet, men virksomheden er endnu ikke klar til at sætte konkrete mål.
”Vi arbejder pt på at kortlægge, hvor vi udleder og hvor meget. Når vi ved det kan vi sætte ind, der hvor vi kan opnår de største resultater,” siger Thomas Torp. Kristin Parello-Plesner tilføjer, at medarbejderne skal involveres.

”Vi har udnævnt 40 klimaambassadører, som her i efteråret skal arbejde med at involvere deres kolleger og konkretisere hvad strategien betyder for den enkelte PFA’er. Vi er overbevidste om, at der ligger mange gode ideer ude hos medarbejderne og at det vil være et stort aktiv for virksomheden at få så meget engagement og iderigdom i spil som muligt.

PFA er nu i gang med at kortlægge sit elforbrug og har allerede udskiftet blandt andet sensorer. Brændstofbesparende firmabiler og krav til leverandører er også med i planerne.
”Vi skal gå foran med et godt eksempel. I et samfundsmæssigt perspektiv betyder det noget, hvad vi gør, og det skal vi være meget bevidste om,” slutter hun.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

30.08.2024CSR.dk

DI vil have biosolutions på finansloven

29.08.2024CSR.dk

Ørsted lukker sit sidste kulfyrede kraftvarmeværk

28.08.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Grøn andelskasse giver fridag til medarbejdere på bagkant af historisk halvårsregnskab

27.08.2024Sustainor

Sponseret

10 gode råd til at vælge den rette IT-løsning inden for ESG

26.08.20242030 Builders

Sponseret

Sustainable Success: Mastering Skills for a Greener Future with a Competency Framework

22.08.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Survival of the Fittest: Fra flueben til kontinuerlig ESG-læring

20.08.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG-råd skal finde fælles fodslag for ESG-arbejdet i bygge- og anlægsbranchen

19.08.2024CSR.dk

Udbud matcher efterhånden efterspørgsel på ESG-uddannelse

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
PERSONLIGT LEDERSKAB

På kurset arbejdes der med deltagernes ”personlige lederskab” som en ledelseskapacitet, der kan udvikles på et individuelt grundlag, og som sikrer værdien af de menneskelige kvaliteter i en organisering. Undervisningsforløbet vil være tilrettelagt ud fra deltagernes egen personlige udviklingsproces, så de efter endt forløb kan træde i karakter med det personlige lederskab.

Dato

13.08.2024

Sted

Dalgas Have, 2000 Frederiksberg

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

CBS Executive Fonden
Kursus
GLOBAL BOARD LEADERSHIP 2024

The Global Board Leadership program is aimed at experienced board members working in a global and international setting with the purpose of strengthening competencies and fostering a general professionalization of board work. During five days, participants will engage with relevant cases focusing on management, strategy, and value creation in board work.

Dato

29.08.2024

Klimakampen ApS
Show
Klimakampen - September 2024

Styrk fællesskabet på din arbejdsplads gennem 4 ugers venskabelig klimakonkurrence 🌍

Dato

02.09.2024

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Opstart: Mini MBA i Sustainability Management

Mini MBA i Sustainability Management er for dig, der ønsker en ambitiøs uddannelse i bæredygtighed. Du bliver undervist af førende eksperter inden for bæredygtighed og SDG’er - heriblandt Steen Hildebrandt, som har været med til at skabe uddannelsen.

Dato

02.09.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Hotel Aarhus