14.01.2020  |  Klima, miljø og energi

Indspark: Plant et træ og bliv bæredygtig – eller hvad?

Hvor meget koster en flyrejse fra København til Paris i klimaregnskabet? Er træplantning det nye svar på at være bæredygtig, eller skal vi se det som aflad?

Klimakompensation, CO2-aflad, eller offset, for at holde det i pænere termer, kan være et populært bæredygtigt værktøj for virksomheder ift. at reducere deres udledning af CO2. Det kan være direkte aflad i form af reduktion af virksomheders CO2-udledning. Det kan dog også være i form af investering i nye bæredygtige projekter, som måske ellers ikke var blevet gennemført. For den udskældte flybranche, er træplantning blevet den nye mulighed for at klimakompensere og blive mere bæredygtige. I husker måske sagen med et vidst flyselskab, der ikke plantede nær så mange træer som lovet, og glemte at passe dem, så de fleste visnede?

Naturligt effektiv og bæredygtig CO2-binding

Træplantning er faktisk et af de mest effektive midler for CO2-binding, der eksisterer i dag. Bæredygtig træplantning, vel at mærke. I øjeblikket forskes der i tekniske løsninger på at opsamle CO2 direkte hos forbrændingsanlæggene, såkaldt Carbon Capture Storage (CCS). Men teknologien er for øjeblikket meget tung omkostnings – og energimæssigt. Derfor er bæredygtig skov den mest effektive kilde til optag af CO2, der er tilgængelig i øjeblikket. Det indebærer, at der hele tiden plantes flere træer, end der fældes. Samtidig plantes flere forskellige sorter i skoven, for at undgå regulær plantagedrift. Skoven bliver mere modstandsdygtig overfor svampe eller insekt-angreb, og samtidig styrkes biodiversiteten. Træer i forskellig højde og tæthed skaber ly for forskellige fugle, dyr og insekter, ligesom jordens næringsstoffer bindes i det omfattende rodnet.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Men træplantning er ikke den gyldne løsning – det tager lang tid. For at sammenligne med fly, udleder en rejse mellem København og Paris 350kg CO2 per person her og nu. Et af de mest effektive træer, hvad angår CO2-optag på den kortest mulige årrække, lagrer mellem 200-280kg CO2 i hele træets levetid på 50-70 år. Et flyselskab ville således skulle plante ca. 1,5 træ, for at kompensere for en relativt kort flyrejse. Og det er uanset om sædet er købt eller ej, og hvor mange sæder der er i flyet. Så der er altså et proportionalitetsproblem mellem etablering af mere skov, og brugen af offset. Det tager lang tid, og vi skal virkelig plante mange træer, for at det har en tilstrækkelig effekt.

 

Skal træet fældes?

Der har for nyligt hersket en debat om betydningen af urørte skove i Danmark. Flere partier foreslog etablering af urørt skov, og straks opstod debatten om, hvorvidt biodiversiteten har det bedst i urørt skov versus aktivt skovbrug. Urørt skov indebærer, at der ikke fjernes træ fra skoven. Alt træ lades tilbage for at rådne op – Således bliver tætheden af træer også væsentligt højere, da der ikke tyndes i træerne i takt med at de vokser. Tilvæksten i en urørt skov er også lavere, fordi de gamle træer vokser mindre, end nye træer ville. Samtidigt indebærer forrådnelsen af store mængder dødt træ, en CO2-udledning til atmosfæren.

I en tysk undersøgelse fra 2016 kunne man konstatere, at biodiversiteten er større ved bæredygtig skovdrift frem for urørt skov. Det indebærer ikke, at vi ikke skal have urørt skov, da denne skaber grobund for bestemte typer insekter, svampe og planter.
Set ud fra en bæredygtig dagsorden, vil en overvægt at bæredygtig skovbrug dog være mere effektiv. Hvis det fældede træ fra den bæredygtige skov, desuden anvendes til bæredygtigt byggeri, kan det erstatte andre CO2 tunge materialer, som stål og beton i byggebranchen, hvor CO2-udledningen igen kan reduceres betydeligt.

Plant et træ – eller ej?

I overvejelsen om, hvorvidt det giver mening at klimakompensere, må svaret være ja. Det er absolut bedre at plante træer end at lade være – træer er i øjeblikket en af de mest effektive CO2-slugere, også sammenlignet med dem, vi selv har opfundet. Men et offset som træplantning må altså ikke blive en sovepude. Som Poul, vores CCO udtaler; en CO2 indsats i form af offset kan måske tilskyndes som middel, når man har nået sit mål om at reducere sit forbrug mest muligt. Ellers bliver det nok i højere grad aflad. I sidste ende skal man måske stille spørgsmålstegn ved, om offset ikke burde være det sidste skridt man tager, frem for det første. Virksomheder og forbrugere bør fokusere på at minimere deres udledning, og forbruge med omtanke. Derefter kan vi begynde at tænke i offset.

Mere fra Sofie

Sofie Mora Fregerslev

Projektkoordinator, CSR & Stakeholder Management

  • Respaunce

Gennem et studiejob i en chokoladeforretning blev min interesse for bæredygtighed og problematikker i udviklingslande vakt. Det ledte til en praktik hos en bæredygtig chokoladeproducent i Søborg, nærmere bestemt Mark Hermann Chocolate. Under min praktik indsamlede jeg samtidig data til mit speciale, "The case for sustainable chocolate production". Hos M…

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere