Event

Plast: Hvordan får vi mere forebyggelse og genanvendelse?

DAKOFA - Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

dakofa.dk/

  • dakofa@dakofa.dk
  • +45 3296 9022
  • Vesterbrogade 149, Bygning 8, 4. Sal. 1620 København
Se profil  
Type: Konference
Start dato: 13.12.2021
Start tidspunkt: 09.30
Sted: B!NGS, Vesterbrogade 149, København
Tilmeld  

Hvor langt de allerede søsatte initiativer er kommet, hvad er allerede nu opbygget af viden og hvor langt er vi med de nationale samarbejder? Konferencen vil også debattere, hvad der kunne ønskes af kommende vidensprojekter og samarbejder.

Den tidligere regering udarbejdede i 2018 den første handlingsplan for plast i Danmark ”Plastik uden spild”, der formulerede i alt 27 initiativer. Initiativ 1 var etableringen af ”Det nationale plastikcenter”, der siden har været projektleder på en hel del af de øvrige videns- og partnerskabsinitiativer i handlingsplanen.

Den 16. juni 2020 indgik et flertal af Folketingets partier den politiske aftale om en ”Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi”, der også indeholder en lang række visioner, målsætninger og tiltag i relation til fremtidens håndtering af plast i Danmark.

Aftalen varslede kravet, der nu gælder i den nye affaldsbekendtgørelse om, at kommunerne senest 1. januar 2022 som minimum skal sikre 60 % reel genanvendelse af det indsamlede plastaffald. Derudover opstiller aftalen et mål om, at mængden af plast i forbrændingsovnene reduceres med 80 % i 2030. Konferencen vil give et bud på, hvor meget plast der er i forbrændingssiloen samt, hvor det kommer fra.

Et led i denne reduktion er et sorteringskrav gældende fra 1. juli 2021, hvor kommunerne skal indsamle mindst 10 fraktioner, hvoraf plast er en af disse. En del kommuner søgte dispensation til ovenstående krav, men for plast er over halvdelen af kommunerne nu i gang med husstandsindsamlingen.

På denne konference vil vi samle op på den viden, der til dags dato er genereret, samt høste de erfaringer, der allerede nu er gjort i de etablerede sektorsamarbejder for detailhandlen, byggeri, hotel og restauration samt landbrug. Desuden skal vi høre konkrete cases fra udvalgte sektorsamarbejder. Derudover vil vi se nærmere på den igangværende forskningsmission, der blandt andet skal udarbejde et roadmap for det fremtidige arbejde med plastaffald.

Endelig vil konferencen tage hul på debatten omkring forebyggelse af plastaffald, herunder kravet om at halvere mængden af plastemballageaffald fra take away emballage. Konferencen vil dog også se bredere på forebyggelse af plastaffald.

Der vil desuden være mulighed for at debattere, hvilke projekter vi skal tage med videre fra den nuværende handlingsplan for plast og ind i den næste.

Endelig skal vi høre et bud på, hvorvidt vores håndtering af plastaffaldet har globale konsekvenser, og om vægtningen i affaldshierarkiet i så fald bør vendes på hovedet.

Deltag på konferencen og vær med til at debattere de næste skridt for udviklingen af en cirkulær håndtering af plast i Danmark - samt til at tage de første skridt i det nye DAKOFA-netværk om plastaffald.

Se programmet og tilmeld dig her

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere