06.04.2017  |  Klima, miljø og energi

Indspark: Plastik i verdenshavene – nu er det tid til global handling

Plastikflasker, som flyder rundt i havet eller op på land, er ikke et særsyn ved kysterne. Udover at det ødelægger din udsigt, har du så tænkt over, hvilken indflydelse plastikaffald har på livet i havene – og på dit eget liv?

Plastikflasker, som flyder rundt i havet eller op på land, er ikke et særsyn ved kysterne. Udover at det ødelægger din udsigt, har du så tænkt over, hvilken indflydelse plastikaffald har på livet i havene – og på dit eget liv?

Truslen mod verdenshavene

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

For nogle uger siden svømmede en hval langs Norges kyst, hvor det hurtigt stod klart, at den led. Da dyrlægerne undersøgte hvalen, fandt de hele 30 plastikposer i dens mave. Hvalen havde spist alle plastikposerne, som ligner blæksprutter til forveksling, når de flyder rundt i havet. De blokerede hvalens system, hvilket medfører en langsom sultedød. Hvalen rørte mit hjerte og åbnede mine øjne for konsekvenserne af den menneskeskabte plastikforurening, som er en katastrofe for havet.

Hvert år ender otte millioner tons plastik i havet. Det er affald, som truer fiske- og fugleliv og aldrig bliver nedbrudt. Når det er sagt, så bliver det over tid brudt ned i milliarder af mikroplastikpartikler, som ligner plankton i havet. Nogle stedet overstiger antallet af mikroplastikpartikler mængden af plankton med 26 gange. Mikroplastik finder også vej op igennem fødekæden, og det estimeres, at man indtager 11.000 plastikpartikler om året, hvis man spiser fisk og skaldyr regelmæssigt.

Vi forstår endnu ikke omfanget af, hvordan det påvirker menneskers helbred, men det står klart, at problemet med havplastik ikke kun er en miljømæssig udfordring – det er en trussel mod menneskers helbred og fremtiden for vores planet. Det har langt om længe fanget folks opmærksomhed, og verdensledere går nu sammen om at skabe forandring.

Fra plastikforurening til innovativ emballage

Dell har en lang tradition for at arbejde med bæredygtighed på tværs af værdikæden som led i vores 2020 Legacy of Good Plan. I sidste måned blev der afholdt World Ocean Summit på Bali, hvor vi lancerede det nyeste initiativ – et pilotprojekt, hvor Dell, som den første IT-virksomhed, vil bruge genbrugsplastik fra hav- og kystområder i de nye emballagebakker til den bærbare computer Dell XPS 13 2-i-1. Det indledende pilotprojekt vil forhindre mere end 7 tons plastik i at komme ud i havene med et potentiale for at skalere op til mere end 90 tons i slutningen af året. I de kommende år er ambitionen at skalere op til global skala og skabe en kommercielt bæredygtig værdikæde for at indsamle og bruge havplastik på tværs af Dells produktplatforme.

Vores arbejde på pilotprojektet og vores engagement i at udforske nye bæredygtige materialer har ført os alle mulige steder hen i verden, hvor vi har etableret partnerskaber med ligesindede organisationer. Vi har udgivet et whitepaper om sourcing-strategier og planlægger at invitere andre store virksomheder og organisationer til et samarbejde, der skal arbejde med at mindske problemerne med havplastik på globalt plan ved at involvere flere globale virksomheder i at bruge havplastik.

Systemisk forandring i fællesskab

For nyligt deltog Dell i en workshop, som Hans Kongelige Højhed, Prinsen af Wales, og hans International Sustainability Unit stod i spidsen for. I selskab med andre forretningsledere og bæredygtighedseksperter drøftede vi problemer med maritimt affald og tiltag, som kan bidrage til at fjerne plastik fra vores vandløb og verdenshave. Prinsen af Wales talte ivrigt om, hvor vigtigt det er at vinde både hjerter og hjerner i indsatsen for at skabe forandring.

Det, som for alvor gav genlyd for mig i den session, var vigtigheden af at se den store sammenhæng.  Det står klart, at vi er nødt til at lave en fundamental ændring på globalt plan, hvor vi skifter brug-og-smid væk-modellen ud med en cirkulær model, hvor affald bliver fjernet med innovativt design fra begyndelsen og genanvendt som ressource i nye loops. Vi har alle en rolle at spille i forhold til denne ændring. Regeringer over hele verden skal lave systemer til indsamling og genbrug af affald. Iværksættere og globale virksomheder kan fremme bæredygtig innovation med produkter og services. Og endelig kan vi alle som borgere og forbrugere handle smartere og mere bæredygtigt i vores dagligdag.  

Du kan også gøre noget

Plastik er et meget brugbart materiale i den moderne økonomi, og vi tager for givet, at det altid er til rådighed. Men brug-og-smid-væk-mentaliteten omkring plastik er en trussel for planetens ressourcer og miljø. Det er tid til, at vi alle sætter en stopper for den negative indflydelse plastik har på vores verdenshave. Men hvordan kan du støtte? Som privatperson kan du bruge de genbrugsfaciliteter, som er til rådighed og samle affald op, som du finder i naturen og vandløb.

Som virksomhed bør du engagere dig! Hvis Dell kan, kan andre virksomheder også. Vi inviterer andre virksomheder til at arbejde sammen med os for at bygge en globalt og kommercielt bæredygtig supply chain for havplastik. Kun ved at gøre plastikaffald til en værdifuld ressource og genbruge det på nye måder, kan vi vende udviklingen og redde verdenshavene fra at drukne i affald.

Læs mere om vores 2020 Legacy of Good Plan her og om vores arbejde med havplastik her.

Mere fra Louise

Louise Koch

Corporate Sustainability Lead, EMEA

  • Dell Technologies
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere