04.06.2020 | Klima, miljø og energi
Plastindustrien: Producentansvar på emballage skal være ambitiøst og cirkulært
Indhold fra partner Hvad er dette?
Folketinget behandler et lovforslag, som fastsætter rammerne for det kommende producentansvar for emballage. Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien, mener, at der skal skrues op for de grønne ambitioner i udformningen af producentansvaret.
Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien, mener, at der skal skrues op for de grønne ambitioner i producentansvaret.
Folketinget skal i dag 3. behandle et lovforslag om producentansvar på emballage, der bl.a. skal være med til at sikre EU-målet om, at halvdelen af al plastemballage skal genanvendes i 2025.
Plastindustrien bakker helt op om producentansvaret, men brancheforeningens miljøpolitiske chef, Christina Busk, gør opmærksom på, at det først er nu, at det reelle arbejde med at udforme producentansvaret begynder.
I den forbindelse opfordrer hun til, at Folketinget i selve implementeringsfasen træffer nogle valg, der skaber et reelt incitament til at designe mere bæredygtige emballager:
– Vores vision for producentansvaret er, at det bliver ambitiøst og fremmer cirkulære løsninger. Målet skal være, at vi får så høj kvalitet ud af vores emballageaffald, at det kan anvendes til både fødevarer og andre forbrugerprodukter igen. Hvis der er politisk mod og et ønske om, at Danmark skal være testnation for de nyeste sorteringsteknologier som eksempelvis digitale vandmærker og lignende, så kan det godt lade sig gøre.
Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien, fortsætter:
– Det er afgørende for den grønne omstilling, at producentansvaret bliver skruet sådan sammen, at dem der designer emballage med henblik på genbrug og genanvendelse, får ’credit’ for det. I praksis skal det betyde, at virksomhederne som fremstiller bæredygtige produkter, også skal betale mindre til den efterfølgende affaldsbehandling gennem producentansvaret sammenlignet med de virksomheder, der i mindre grad har fokus på bæredygtighed.
Sammen med en række emballageproducenter, Danmarks Naturfredningsforening, Arla Foods m.fl. har Plastindustrien for nylig lanceret ’Designguide – Genbrug og genanvendelse af plastemballager til de private forbrugere’.
Initiativet gør det helt konkret væsentligt lettere for både producenter og detailleddet at træffe grønne valg.
Dermed er der skabt et godt udgangspunkt for betalingsstukturen i det kommende producentansvar, som eventuelt kan kobles til brugen af genanvendt plast.
Fakta om producentansvaret:
– Udvidet producentansvar betyder, at virksomhederne, der markedsfører emballage, er ansvarlige for affaldsbehandlingen af emballagen, når den bliver til affald. Pantsystemet er et eksempel på et udvidet producentansvar. Her sørger drikkevareproducenterne for, at deres emballage bliver taget retur og genanvendt.
– Lovforslaget lægger op til, at de nærmere rammer for udvidet producentansvar for emballage fastsættes i dialog med erhvervet og kommunerne.
Kilde: Miljøministeriet
Klima, miljø og energi

Nordic Bioplastic Conference samler nyeste fremskridt inden for biobaseret og bionedbrydelig plast
Den 26. april inviterer Plastindustrien til Nordic Bioplastic Conference 2022. Bliv opdateret på de nyeste indsigter og erfaringer inden for biobaseret og bionedbrydelig plast på konferencen, hvor bl.a. miljøminister Lea Wermelin (S) giver oplæg.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Plastindustrien åbner for indstillinger til Plastprisen 2022
Plastindustrien hædrer årligt en person, en virksomhed eller et produkt, som gør en ekstraordinær indsats for at bidrage positivt til branchens fremtid. Du kan indstille en kandidat til Plastprisen 2022 frem til den 31. marts.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Debatten om plastemballager har brug for flere nuancer
Debatten om plastemballage er meget kompliceret. Derfor er det nødvendigt, at vi taler mere nuanceret om fordele og ulemper frem for at vælge snuptagsløsninger i stil med det nye franske forbud, skriver Christina Busk i dette debatindlæg.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Plastindustrien sætter fokus på dansk plastgenanvendelse
Plastgenanvendelse bliver i stigende grad en central del af danske plastvirksomheders forretning og dagligdag. Nu udgiver Plastindustrien et katalog med en stribe konkrete fortællinger om plastgenanvendelse i praksis.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

ReSea Project hjælper virksomheder med at tage et dokumenteret miljøansvar
Gennem en lokalt drevet opsamlingsmodel hjælper danske ReSea Project virksomheder med at gøre en håndgribelig og målbar forskel for at mindske mængden af plastaffald i verdenshavene.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

TV-dokumentar minder os om, at vi skal søge ambitiøse løsninger på udfordringer med plast
Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien, har set de to første afsnit af TV-dokumentaren ’Hvorfor plastik?’. I dette indlæg peger hun på nogle af de danske og internationale løsninger på de udfordringer, som ’Hvorfor plastik?’ bringe på banen.
Indhold fra partner