Rapport: SDG’erne kan skabe forretning for mindst 80 billioner om året

Opfyldelsen af FN’s 17 mål for bæredygtig udvikling er en forretningsmulighed i størrelsesordenen 80.000 mia. kr. om året, fastslår ny rapport. Men virksomhederne skal gå helhjertet ind i arbejdet, og der skal en kritisk mængde med om bord, før en succes er realistisk.

Der er enorme forretningsmuligheder i SDG'erne, men virksomhederne skal være klar til at omstille sig fuldstændig, fastslår ny rapport..

16.05.2017

Anders Kampmann og Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

For nylig fortalte vi her på CSR.dk om det massive potentiale, der er til stede alene i Indien, og på verdensplan er tallene selvsagt endnu større. Fordelt på fire økonomiske systemer er der ifølge en ny rapport således forretningsmuligheder for i alt 12 billioner dollars (godt 80.000 mia. kr.) om året frem mod 2030. Og det er formentlig endda lavt sat.

Det fremgår af analysen Better Business, Better World fra den såkaldte Business and Sustainable Development Commission (BSDC), der har undersøgt 60 markedshotspots under de fire hovedzoner – Mad og landbrug, Byer, Energi og mineraler, og Helbred og sundhed – der sammenlagt repræsenterer omkring 60 procent af verdensøkonomien og derfor er helt centrale for opfyldelsen af SDG’erne.

Rapportens forfattere bemærker dog i samme åndedrag, at ”den totale økonomiske gevinst ved at implementere målene kan være to-tre gange større, med en antagelse om, at fordelene spreder sig til hele økonomien og får følgeskab af meget højere arbejds- og ressourceeffektivitet”.

Gode råd til CEO'er

Se hvordan du bedst kan komme igang med at tilpasse din organisation til en Verdensmålsverden. Det er tilbuddet fra the World Business Council for Sustainable Development (WBCSD), som i marts måned udgav deres CEO Guide to the SDGs

WBCSD's rapport bygger videre på konklusionerne fra Better Business, Better World. De peger på fire områder, hvor SDG'erne har betydning for virksomheder: Risikoen forbundet med at gøre ingenting, nye forretningsmuligheder, nye ledelsessystemer med nye risikofaktorer og behovet for samarbejde, fordi en virksomheds individuelle handlinger ikke batter nok til at opnå SDG'erne.

De konkrete handlemulighederne placerer WBCSD på  fire niveauer: 

  1. Individuelt: Hold dig informeret og spred budskabet i dit netværk
  2. Virksomheds: Forstå og mål eksternaliteter, sæt mål i forhold til SDG'erne, find forretningsmulighederne og kommunikér åbent og ærligt om jeres performance ift SDG'erne
  3. Sektor: Gå sammen med andre virksomheder og interessenter for at definere SDG'erne i netop jeres branche, formulér en kollektiv vision og samarbejd om at transformere jeres branche og arbejd aktiv for at alle kommunikerer om deres fremdrift. 
  4. Politisk: Tal åbent om behovet for incentiver og lovgivning der kan føre til afgørende vendepunkter. 

”Business as usual dur ikke mere”
Men det potentiale indfrier selvsagt ikke sig selv, understreger rapporten. Der er således behov for, at ”virksomhederne jagter social og miljømæssig bæredygtighed lige så hårdt som de jagter markedsandele og værdi for deres aktionærer. Hvis en kritisk mængde virksomheder er med på at gøre det nu, så vil bevægelsen blive ustoppelig. Hvis ikke vil omkostningerne og usikkerheden ved den u-bæredygtige udvikling kunne vokse indtil der ikke længere er nogen levedygtig verden at drive forretning i”, lyder det. 

På den baggrund peger rapporten videre på, at mange virksomheder derfor er nødt til at sadle helt om og totalt ændre deres forretningsstrategi og tilgang til det at tjene penge. ”Business as usual” dur ikke mere, lidt ’disruptiv innovation fra nogle få pionerer’ er heller ikke nok; hele sektoren skal rykke, både for at få kritisk masse, men også fordi der ofte er tale om strukturelle eller systemiske udfordringer, som ingen virksomhed - uanset markedsandel - alene kan ændre. Men det bliver udfordrende. Som Volans-ejer og 'thought leader' John Elkington skriver i Harvard Business Review:

”Det er bekymrende at se selv dedikerede erhvervsledere anskuer målene som en trinvis forandrings-agenda. Deres antagelse: hvis vi gøre mere af det, vi har gjort tidligere, bare lidt hurtigere og lidt bedre, kan vi opnå mange – hvis ikke de fleste – af målsætningerne inden målstregen i 2030. Fejl. Stor fejl. Enorm.”

Læs også: WWF: bæredygtighedsstandarder kan fremme SDG-målsætninger

Derfor er UN Global Compact gået sammen med konsulentfirmaet Volans, der i samarbejde med BSDC rådgiver om bæredygtige forretningsmodeller, om at danne Project Breakthrough, der med UNGC-direktør Lise Kingos ord skal ”gøre op med status quo nu. År 2030 er ikke langt væk, men breakthrough innovation har potentialet til at sende os ind i en ny økonomisk orden, der er mere social, integreret, lean og cirkulær”.

Resultaterne af den første Project Breakthrough-tænkning skrev vi om på CSR.dk i december 2016, i artiklen Forretningsmodeller for fremtiden: forandring i tidobbelt hastighed.

Lise Kingo er blandt kommissærerne i BSDC, som også tæller bl.a. Mads Nipper fra Grundfos, Alibaba-skaberen Jack Ma, Unilevers CEO Poul Polman og den tidligere Ericsson-topchef, Hans Vestberg.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024CSR.dk

Flere elbiler kræver nyt sikkerhedsfokus hos værksteder

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

19.02.2024CSR.dk

Alle landets kommuner og regioner bakker nu op om Klimaalliancen

Jobmarked

Se alle

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Seminar
ESG in Value Chains – Strength your competitive advantage through sustainability

We hereby invite you to participate in an exciting event about the ESG in Value Chains project. The event is organized by Dansk Industri and CBS Green Business Forum and focuses on the collaboration on sustainability across value chains.

Dato

17.04.2024

Tid

14:00

Sted

Kilevej 14 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Cognitech A/S
Konference
AI, ESG og den værdiskabende økonomiafdeling

Hvordan kan du bruge AI og digitalisering til at optimere din økonomifunktion, så du bliver en stærkere strategisk samarbejdspartner?

Dato

18.04.2024

Tid

13:00

Sted

Sundkrogsgade 11, 2100 København