07.05.2013

Realdania støtter Green Solution House med 20 millioner kroner

Nyt konference- og videncenter på Bornholm kan med donationen fra Realdania nu realisere tre bæredygtige løsninger til det byggede miljø.

"Via et tæt samarbejde med blandt andet EcoGrid EU får vi eksempelvis mulighed for at følge forbruget af el og varme fra bygningsniveau til den enkelte gæst’ forbrug"

Direktør Trine Richter, Green Solution House.

Bornholms bæredygtige konference- og videncenter, Green Solution House, har netop modtaget en økonomisk håndsrækning på 20 millioner kroner fra Realdania.

Donationen skal bruges til at realisere tre konkrete bæredygtige og grønne løsninger inden for energirenovering. Som noget nyt skal alt dokumenteres.

Formålet med det nye konference- og videncenter er at vise, at bæredygtighed handler om byggeri af høj kvalitet. Løsningerne vil være baseret på internationalt anerkendte principper om bæredygtighed og genanvendelighed.

Dokumentation er afgørende
Direktør Hans Peter Svendler, Realdania, siger i en pressemeddelelse:
”En af de vigtigste udfordringer i byggeriet generelt er at vise, hvordan den eksisterende bygningsmasse kan energirenoveres. Alt for ofte integreres de bæredygtige materialer og energibesparende løsninger i byggeriet, uden at samspillet mellem løsningerne er dokumenteret. I Green Solution House skal materialer, løsninger, energiforbrug, og indeklima løbende dokumenteres og kommunikeres".

Dynamisk demonstrationsbyggeri
Direktør Trine Richter, Green Solution House, ser frem til at udvikle Green Solution House til et banebrydende og dynamisk demonstrationsbyggeri:
”Via et tæt samarbejde med blandt andet EcoGrid EU får vi eksempelvis mulighed for at følge forbruget af el og varme fra bygningsniveau til den enkelte gæst’ forbrug – og dermed kan vi være med til at formidle viden om intelligent anvendelse af energi”, siger hun.

Bornholms Vækstforum har via EU's Regionalfond støttet Green Solution House med 15 millioner. Projektet forventes at kunne skabe 60 -70 arbejdspladser på Bornholm. 

Dynamisk indeklima
Kasper Guldager Jørgensen, direktør for 3xn´s innovationsselskab GXN, som er ansvarlig for innovation og bæredygtighed, oplyser, at Realdanias støtte giver mulighed for at udvikle nye løsninger indenfor energidesign, dynamisk indeklima, integrering af levende solafskærmning og biologisk vandrensning. De innovationer, som projektet nu kan realisere specifikt, vil inspirere hele det byggede miljø.”

Hvad og hvor

  • Green Solution House etableres i Hotel Ryttergården, der ligger på Strandvejen 79 i Rønne, Bornholm.
  • De forskellige bygninger på Hotel Ryttergårdens grund er opført i henholdsvis 60’erne, 70’erne, 80’erne og 90’erne, og er typiske for de disse årtiers byggemetoder og byggestil.
  • De bæredygtige løsninger realiseres i de eksisterende i bygninger, som til sammen repræsenterer 50 års dansk byggestil.

De tre løsninger
De tre løsninger, som Realdania bidrager til:

Grøn løsning No.1: Dagslysoptimeret energiproducerende renovering

Denne løsning består af to hovedelementer; udvikling af et modulært og energiproducerende tag- og facadesystem samt etablering af dagslystunneller, arbejdsbelysning og vandret dagslys i de eksisterende bygninger. Optimeringen af dagslys og integreringen af energiproduktion sikres gennem tværfaglig integreret samarbejde mellem følgende partnere Velfac (glas og facade), Velux Modular Skylights (modulære ovenlys), Gaia Solar (solceller), Batec (solvarme) og GXN (design).

Grøn løsning No.2: Intelligent styring og visualisering af indeklima

Intelligent styring af varme, ventilation og opkobling til smart grid. Reguleringen af indeklimaet og udviklingen af den nye visuelle platform sikres gennem tværfaglig integreret samarbejde mellem følgende partnere Siemens (smart grid, styring og monitorering), Autodesk (simulering og visualisering), Plugwise (udtag og sensorer) og GXN (design).

Grøn løsning No.3: Levende solafskærmning, aktiv vandrensning og klimatilpasset haveanlæg
Indendørs planteanlæg der renser bygningens brugsvand, integrering af grønne vægge og espalier med lokale vilde planter og levende solafskærmning, biologisk vandrensning og klimatilpasset haveanlæg. Løsningerne sikres gennem tværfagligt og integreret samarbejde med følgende partnere: Gartneriet 3kanten (produktion af vilde plantearter), Danmarks Naturfredningsforening (kortlægning af dygtige løsninger til det byggede miljø.

Mere fra Ulla

Ulla Bechsgaard

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere