Restaurant sætter sit carbon footprint på menuen
En ny vegetarrestaurant i New York har beregnet CO2-aftrykket fra samtlige retter på menukortet, og vil på den måde opfordre kunderne til at tænke over de miljømæssige fordele ved at reducere sit kødforbrug.
Otarian er navnet på den vegetarrestaurant, der i slutningen af april slog dørene op på Bleecker Street i New York, og som efter planen kun er den første i en større kæde. Det er der i sig selv ikke noget usædvanligt i, der er masser af kødfrie restauranter i The Big Apple i forvejen, men Otarian skiller sig alligevel ud fra mængden. Som de første i verden hævder man i hvert fald selv har restauranten nemlig beregnet CO2-aftrykket fra hver eneste ret på menukortet, som vil fremgå sammen med aftrykket fra en tilsvarende kødret. Målet er at tilskynde kunderne til at tænke over, hvad deres madforbrug betyder for klimaet, og samtidig illustrere de miljømæssige fordele ved at reducere sit forbrug af kødprodukter.
CO2-aftrykkene er beregnet af den britiske virksomhed Sustain, der arbejder aktivt med CO2-reduktioner i mange forskellige brancher. Sustain har udført en grundig cradle-to-grave-beregning af drivhusgasudledningen i alle produktionsstadier for de enkelte menupunkter. Det inkluderer alt lige fra udvælgelse af bearbejdning af råvarer, pakning, transport og tilberedning af retten til opvask af tallerken og bestik.
Endnu en Otarian skal efter planen åbne i New York i løbet af sommeren, og til efteråret følger to mere i London. Afhængigt af succesen af disse restauranter håber man, at kunne sprede sig til endnu flere lande.
-AK