02.12.2015  |  Samfund

Roskilde Festivals største køkkenfest

Indhold fra partner Hvad er dette?

Den bedste fest foregår altid i køkkenet. Derfor bød Madkulturen i samarbejde med SuperBrugsen indenfor til en kulinarisk jamsession på Roskilde Festival. Det fortæller de to organisationer om på halvdagskonferencen Innovative Partnerskaber d. 8/12

Festivalgæsterne valgte selv råvarerne og lavede maden, mens 100 kulinariske vejledere fra FoodJam stod klar med hjælp og gode ideer. Det var opskriften på Roskilde Festivals største køkkenfest FoodJam, som Madkulturen sammen med festivalen var værter for og med SuperBrugsen som leverandør af gode og sunde råvarer plukket ud fra årstiden. Over de fem dage, festivalen varede, omsatte de 4.300 gæster på jamsessionen over et ton blåmuslinger og fisk og en bugnende buffet af økologiske grøntsager, frugter og urter – og de gik derfra med en ny indsigt i råvarer i sæson, om tilberedning, om smag og om fællesskab over gryder og tallerkner og ikke mindst om et dejligt måltid med andre ved langbordet.
 
”Vi ønskede med jamsessionen at demonstrere, at madlavning fra bunden med gode råvarer kan være en nem og billig løsning på et godt og velsmagende måltid – selv i en på mange måder kaotisk setting som en festival. Hver session varede kun en time og kostede ikke mere end 50 kr., og selv om koncerterne buldrede uden for, havde vi et overraskende stort ryk-ind,” siger Rikke Houkjær, kommunikationschef i Madkulturen, som er sikker på, at gæsterne lærte meget nyt og hentede masser af inspiration, de har taget med sig hjem: ”FoodJam er ikke kun et sted, hvor man kommer for at spise sig mæt på Roskilde Festival. Mange gik derfra og havde haft en fest, mens de havde prøvet nye råvarer og teknikker med deres venner. Evnen til at lave sund, spændende mad på et lavt budget sammen med andre er en erfaring, som de unge kan trække på resten af livet.”
 
Madkulturen, der er en selvstændig institution under Miljø- og Fødevareministeriet, arbejder for bedre mad til alle gennem et fokus på kvalitet, vækst i fødevareerhvervet og velfærd til danskerne. Hensigten er trefoldig, nemlig: fælles måltider, vi skal selv lave maden, og vi skal have større bevidsthed om råvarerne. For derigennem opnår vi samhørighed og livsglæde – og det forebygger ensomheden –, vi udvikler smagsløgene og får mod på at prøve noget nyt – og det styrker sundheden –, og ydermere åbner det døren til nye og varierede smagsoplevelser – og det skaber nye muligheder for vækst og jobs i fødevaresektoren.
 
Samarbejdet mellem Madkulturen og Roskilde Festival startede med etableringen af FoodJam som initiativ tilbage i 2012, og det blev straks en stor succes. Siden er det kun gået fremad, og på de tre mellemliggende år er antallet af frivillige vejledere med ”Kulinarisk Kørekort” gået fra ca. 50 til 100 unge, og antallet af gæster er næsten blevet tredoblet fra de skønnede 1.600 på førsteåret.
 
Fællesskab giver mod på mad
Rikke Houkjær har med en undersøgelse i hånden et tydeligt tegn på, at indsatsen gennem FoodJam rykker: 96 % af gæsterne kom til teltet for fællesskabets skyld, og da de gik ud havde 75 % lyst til at afprøve nye råvarer og teknikker derhjemme – og hele 98 % ville anbefale andre at gøre det samme.
 
“FoodJam handler om at dele glæden ved at lave mad og vise, at man ikke skal være så bange for at forsøge sig med ukendte råvarer eller en ret, man ikke vidste eksisterede – fordi man gør det i trygge rammer sammen med vennerne og med hjælp fra en vejleder”, siger Rikke Houkjær og påpeger, at det understøttes af videnskaben: ”Ny forskning viser, at glæden og lysten til at lave mad tit er forbundet med det sociale, og at unge gerne bruger tid på maden, når de spiser sammen med andre. Vores undersøgelse på FoodJam bekræfter, at fællesskabet har stor betydning, når de unge skal kaste sig ud i at eksperimentere i køkkenet. Og at vi er lykkedes med det, vil jeg gerne give vores vejledere æren for, for gennem deres kulinariske tæft forstod de at udfordre gæsterne i øjenhøjde på tværs af køn, alder, indkomst og deres forskellige evner i køkkenet i øvrigt.”
Som i et ægte partnerskab havde også Madkulturens makker i FoodJam SuperBrugsen, der leverede råvarerne, gode erfaringer med de unge festivalgængeres nysgerrighed på ny mad.  ”Med foodJam satte vi fokus på det gode måltid og mødte en masse unge mennesker i øjenhøjde over råvarerne. Det er værdifuldt og giver SuperBrugsen et rum for at prøve nye ting af og blive inspireret”, siger Kenneth Melchior, kommerciel chef i SuperBrugsen.
 
Blandt gæsterne til FoodJam prøvede flere end fire ud af fem en ny ret, når de lavede mad i teltet, og næsten halvdelen brugte råvarer, de ikke før havde prøvet, især fisk, muslinger og friske krydderurter, fortæller Rikke Houkjær og sender en varm tak til Roskilde Festival: ”Roskilde Festival er en helt unik platform for et initiativ som vores, fordi det giver os mulighed for at afprøve nogle helt nye tilgange til madoplevelser på unge.”
 
Stærke eksempler på udvikling
Rikke Houkjær fortæller sammen med kommerciel chef i SuperBrugsen Kenneth Melchior om oplevelserne og erfaringerne med unges møde med anderledes mad på Roskilde Festival på halvdagskonferencen Innovative Partnerskaber. Konferencen byder desuden på 10 andre stærke eksempler på frugtbare partnerskaber med festivalen: Naturmælk, Det Runde Bord, LoveSpring, ROCKWOOL International, Husbryggeriet Jacobsen, Tuborg, Hansens Flødeis, Peter Larsen Kaffe, Dropbucket og ikke mindst Landbrug & Fødevarer, der lægger lokaler til dagen med afsæt i deres Beercyclingsprojekt. De mange cases bærer vidnesbyrd om en festival, som ikke går af vejen for et godt bæredygtighedssamarbejde, men også om hvor langt partnerskaber mellem vidt forskellige virksomheder og organisationer kan føre, når bare viljen til at gå sammen er der.
 
Konferencen afholdes i et samarbejde mellem Roskilde Festival og Landbrug & Fødevarer og med CSR LINK som initiativtager og facilitator. Moderatorerne for dagen er Rikke Rønholt Albertsen fra Verdens Bedste Nyheder og Kitte Wagner fra Spark, der rådgiver om bæredygtig forandring – begge med solid erfaring fra festivalens partnerskaber. Det er d. 8. december kl. 13 – 17.30 på Axelborg i hjertet af København. Læs mere om dagen og tilmelding på www.csr-link.dk.

Tags: CSR LINK

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere