05.06.2023  |  Klima, miljø og energi

Indspark: Royal Unibrew åbner solcellepark i Faxe

Royal Unibrew åbnede fredag den 2. juni 2023 sin solcellepark i Faxe. Parken er den største af sin slags i Danmark og er en del af Royal Unibrews 2025-målsætning om en CO2-neutral produktion.

Solen skinnede symbolsk, da Royal Unibrews solcellepark officielt blev indviet fredag eftermiddag den 2. juni med deltagelse af borgmester og lokalpolitikere fra Faxe Kommune, erhvervsaktører og medarbejdere. Knap to år efter daværende erhvervsminister Simon Kollerup tog første spadestik til solcelleparken på den 14 hektar store mark nær produktionsanlægget i Faxe, er parken nu i drift og forsyner Faxe-produktionen med vedvarende energi. Solcelleparken er den største privatejede park i Danmark beregnet til eget forbrug, hvor strømmen anvendes, populært sagt, ”bag måleren”.

”Som en stor produktionsvirksomhed og Danmarks næststørste drikkevarevirksomhed har vi et ansvar for at bidrage til den grønne omstilling. Vi har investeret massivt i etableringen af solcelleparken i Faxe, da vi mener, det er nødvendigt for at sikre en grønnere fremtid, hvor fossile brændsler fylder mindre,”  fortæller Lars Vestergaard, CFO i Royal Unibrew. ”Med solcelleparken reducerer vi vores CO2-udledninger fra produktionen og bevæger os dermed tættere vores klimamål om 100 % CO2-neutralitet i vores produktion i 2025.”

Grøn strøm til produktion af drikkevarer

Solcelleparken forventes at producere 12 gigawatt timer grøn strøm om året, som vil dække cirka 40 % af Royal Unibrews årlige elforbrug i produktionen i Faxe. Den samlede produktion svarer til ca. 3.200 parcelhuses årlige energiforbrug. På solskinsdage genererer solcellerne mere el, end Royal Unibrew umiddelbart kan bruge. Overskudsproduktionen sender virksomheden for nuværende på elnettet. ”Vi kigger lige nu ind i mulighederne for at oplagre overproduktion, så vi kan udnytte det fulde potentiale af den vedvarende energi fra solcelleparken,” fortæller Henriette Øllgaard, bæredygtighedsdirektør i Royal Unibrew.

Solcelleparken er opført af BeGreen, som udvikler, opfører og driver storskala solcelleparker. BeGreen og Royal Unibrew deler ambitionen om at bidrage aktivt til den grønne omstilling. Det er BeGreens vigtigste formål at medvirke væsentligt til den grønne omstilling. Samtidig ønsker vi også at gøre en positiv forskel i vores lokalområde. Derfor er samarbejdet med Royal Unibrew et indlysende valg. Sammen kan vi nedbringe CO2-aftrykket og gøre både øllen, sodavanden og klimaet meget grønnere”, lyder det fra Anders Dolmer, ledende partner i BeGreen.

Royal Unibrews bidrag til den grønne omstilling på internationalt plan

Solcelleparken er et synligt resultat af Royal Unibrews ambitiøse strategi inden for bæredygtighed og klima og understreger virksomhedens ambition om at opnå CO2-neutralitet i scope 1 og 2* allerede i 2025. Foruden solcelleparken i Faxe arbejder Royal Unibrew med følgende projekter på internationalt plan, som bidrag til den grønne omstilling:

  • Biogasanlæg i Lahti, Finland, som gør Royal Unibrew 100 % uafhængig af fossile brændsler i produktionen i Finland. Anlægget tages i brug medio juni 2023.
  • Biomassebaserede kedler i Baltikum.
  • Solcellepaneler i Italien, Finland og Baltikum.
  • Varmepumper i produktionen i Faxe, Danmark, som vil reducere Royal Unibrews varmeforbrug i Faxe-produktionen med 30 % og CO2-udledningen med 25 %.
  • Generelle energioptimeringer på alle produktionssites.

For mere information om Royal Unibrews arbejde med bæredygtighed: Sustainability

*Eksklusive distribution og biogene udledninger

Mere fra Royal

Royal Unibrew

PR & Communications Manager

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere