06.12.2016 | Strategi & ledelse
Indspark: Ryk CSR ind i bestyrelsen
CSR har trange kår i bestyrelseslokalerne. Der er brug for langt flere personer med CSR-strategiske kompetencer i bestyrelserne for at sikre, at virksomhederne fremtidssikrer forretningsmodellen og produktporteføljen til den bæredygtige tidsalder.
Når jeg kommer rundt og taler med danske virksomheder om CSR, er der meget stor forskel på hvilket vidensniveau, de råder over på området. Nogle virksomheder formår at give CSR et strategisk fokus, men oftest er CSR-kompetencerne størst på det operationelle plan og koncentreret til medarbejdere der håndterer den daglige compliance af leverandørkrav og miljøoptimering.
Viden og erfaring i at arbejde strategisk og ledelsesmæssigt med CSR for at modernisere og udvikle virksomhedens kerneforretning mangler stadig langt de fleste steder. Ikke nødvendigvis af manglende vilje, men CSR virker for mange stadig lige så komplekst og utilnærmeligt, som digitaliseringen også gør. Så man kan sige, at de to største megatrends i øjeblikket – bæredygtighed og digitalisering - begge lider af ledelses- og vidensmæssigt underskud i topledelsen og ikke mindst i bestyrelsen.
Fra nødvendigt onde til springbræt til fremtiden
Jeg oplever også, at mange virksomheder oplever compliance-kravene som en byrde, der helst skal overstås med så lidt besvær som muligt. Det forstår jeg godt, for regler er jo ikke altid det mest motiverende at bøvle med i en travl hverdag.
Men når vi sætter det lange lys på og ser på mulighederne i at beskæftige sig med CSR og bæredygtig omstilling – og hvis vi parallelforskyder virksomhedens forretningsmodel ind i de 17 FN verdensmål, så bliver opfattelsen ofte anderledes.
CSR handler om at klargøre forretningsmodeller til en bæredygtig fremtid. Er der overhovedet ressourcer i fremtiden til at producere det, vi laver i dag? Kan det tænkes, at vi skal ændre vores sortiment til et forbrug der vil bygge mere på ”need to have” end ”nice to have”. Kan vi udnytte vores kompetencer bedre til at løse vigtige samfundsbehov og tjene penge på det? Grundlæggende spørgsmål som hører hjemme i topledelsen.
Giv plads i bestyrelseslokalet
Bestyrelsens væsentligste opgave er som bekendt at ruste virksomheden til at lykkes under fremtidens markedsvilkår. Derfor er der et helt oplagt potentiale i at dedikere en bestyrelsesplads til en strategisk forretningsudvikler med stærke CSR-kompetencer. En person der kan bidrage med at analysere branchen, kunderne, tendenserne, problematikkerne og mulighederne for virksomheden ud fra en dyb forretningsmæssig viden om CSR og bæredygtig omstilling – og give sin anbefaling til, hvordan virksomhedens kernekompetencer kan bringes i spil på nye måder, som oveni købet kan være vanskelige for konkurrenterne at efterligne.
Det er min erfaring at en fast eller periodisk tilknytning af CSR-kompetencer i bestyrelsen, kan være netop det, der giver åbningen for et markedsgennembrud med bæredygtighed som afsæt.
Og så indebærer det samtidigt en positiv risiko for, at CSR-kompetencerne begynder at brede sig til virksomhedens øvrige nøglepersoner.