07.02.2017  |  Strategi & ledelse

Indspark: Skønmaleri om kvinder i ledelse

For et par uger siden var DI ude med nyheden om, at andelen af kvinder i de 27 største selskabers bestyrelser er steget fra 10 til 26 procent på otte år. Det er der bestemt grund til at fejre, og den er vi helt med på her hos KVINFO.

Men lige netop tallet for bestyrelser i de største selskaber er den absolutte solstrålehistorie. Når man ser på analysens tal for alle aktieselskaber eller for andelen i ledelse generelt, er udviklingen langt mere lunken. Og ser man på de samme 27 large cap-selskabers absolutte topchefer, så når andelen af kvinder op på hele 3,8 procent! Men det tal må man så også til en anden analyse for at finde – det er helt udeladt i DI’s.

Så at bruge jubeltallet for bestyrelserne som et udtryk den generelle tilstand er noget af et skønmaleri. Alligevel svinger underdirektør i DI, Charlotte Rønhof lystigt penslen og bruger nyheden til at gå ud og slå fast, at vi har en fantastisk lovgivning her i Danmark og se, hvor den virker.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Den nuværende lovgivning pålægger alle virksomheder over en vis størrelse at opstille mål for ligestillingen og en handleplan til at nå dem. Tallene for bestyrelserne tyder på, at de største virksomheder, der også har både de mest professionelle HR-afdelinger og det bredeste internationale udsyn, har evnet at udnytte mål og planer til at komme i hvert fald noget videre – men også, at det altså ikke har nået toppen af deres ledelsespyramider endnu. Og når man ser på de mellemstore og mindre virksomheder, så er det klart, at effekten her er langt mere begrænset.

Det er først og fremmest kvotespøgelset, som DI er ude for at mane i jorden, bakket op af ligestillingsminsteren. På KVINFO er vi enige i, at lovbundne kvoter ikke er det bedste middel til at sikre større diversitet. Men til gengæld er modstanden mod kvoter i årevis blevet brugt til at argumentere for ikke at gøre noget som helst, og den holder ikke – heller ikke i det her tilfælde. Så når den nuværende lovgivning skal evalueres i løbet af i år, så må det føre til, at loven styrkes, så der bliver en reel forpligtelse og opfølgning – også for de virksomheder, som ikke umiddelbart har vist viljen eller evnen til at udnytte den nuværende lov aktivt. 

Tags: Kampdag

Mere fra Suzanne

Suzanne Moll

Souschef i KVINFO

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere