12.02.2020  |  Klima, miljø og energi

Skal mængden af restaffald halveres inden for de næste 10 år?

Indhold fra partner Hvad er dette?

Et netop lækket dokument giver indikation om fokusområderne for Kommissionens kommende handlingsplan for cirkulær økonomi.

Europa-Kommissionen arbejder som bekendt på snart at kunne præsentere en ny, fælles europæisk handlingsplan for cirkulær økonomi. Den endelige handlingsplan ventes først til marts, men i en netop lækket, foreløbig version, præsenterer Kommissionen store visioner for et cirkulært og klimaneutralt EU.

Vækst skal afkobles fra ressourceforbruget
Rammen for den kommende handlingsplan ser ud til at blive målet om, at Europa skal være verdens første klima-neutrale kontinent i 2050. Ifølge dokumentet er 66% af EU’s CO2-emissioner direkte relateret til håndtering af materialer, hvorfor den cirkulære økonomi bliver en helt central driver for CO2-neutrailtet.

Den nye handlingsplan skal derfor, i følge det lækkede dokument, være med til fuldstændig at afkoble vækst fra ressourceforbrug samt drastisk reducere materiale- og forbrugsaftryk inden for de planetære grænser. Et af de helt centrale punkter i den foreløbige version siger, at mængden af restaffald, såvel som det generelle ressourceforbrug, skal halveres inden for ti år. Sidstnævnte er imidlertid stadig anført i parentes, hvilket betyder, at det endnu er til intern diskussion.

Særlige fokusområder
Det er vigtigt at understrege, at der er tale om et udkast, men allerede nu kan det lækkede udkast give en idé om hvilke fokusområder, man kan forvente i den kommende handlingsplan. Det ser således ud til, at ét fokusområde vil være at øge bæredygtigheden inden for produktionen samt at give forbrugerne mere og bedre mulighed for at træffe bæredygtige valg i det daglige.

Et andet fokusområde forventes at blive affaldslovgivningen, herunder dels at arbejde for en bedre sammenhæng mellem affaldslovgivningen og den cirkulære økonomidagsorden og dels bedre håndhævelse af affaldslovgivningen. I følge et bilag til udkastet vil det bl.a. betyde, at Kommissionen gennem de kommende år vil præsentere:

 • et udkast til et sæt rammer for bæredygtig produktpolitik (2021)
 • et arbejdsprogram for eco-design 2020-2024 (2020)
 • mulige eco-designkrav til en fælles oplader (2020)
 • en revision af direktivet for industrielle emissioner
 • et forslag til en revision af emballagedirektivet (2021)
 • et nyt sæt rammer for batterier (2020)
 • et forslag til at revidere transportforordningen (2021)
 • en omfattende strategi for tekstiler (2021)
 • en strategi for byggeriet (2021)

Den kommende handlingsplan forventes at sætte fokus på specifikke materialestrømme, herunder biomasse, plast, tekstiler, bygge- og anlæg, forbrugerelektronik samt mobilitet.

Endelig forventes den kommende handlingsplan at sætte fokus på mulige positive effekter ved øget cirkularitet i form af jobs, økonomi, klimaeffekter samt udnyttelse af forskning og udvikling.

Læs mere
Find det lækkede dokument her

Mere fra DAKOFA - Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

DAKOFA - Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

https://dakofa.dk/

 • dakofa@dakofa.dk
 • +45 3296 9022
 • Vesterbrogade 149, Bygning 8, 4. Sal. 1620 København

DAKOFAs fornemste opgave er at ruste den danske affalds- og ressourcesektor til at navigere i et dynamisk samfund og i en globaliseret verden. Nye rammebetingelser, øgede krav til ressourceeffektivisering, skærpede lovkrav og et ydre pres om stadige miljøforbedringer skaber behov for videndeling, information, erfaringsudveksling og innovation. DAKOFA opsamler såvel national som international…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere