04.04.2022  |  Klima, miljø og energi

Slut med engangspapir

Der anvendes hvert år milliarder stykker af papir til håndaftørring, og de ender alle i skraldespanden efter en enkelt gangs brug. De enorme mængder af papir afføder ikke alene enorme mængder af affald, det efterlader også et klimaaftryk, som skriger på bæredygtige alternativer.

Derfor har man i servicevirksomheden DFD – De Forenede Dampvaskerier taget kampen op mod engangspapiret, der koster klimaet dyrt i både ressourcer og drivhusgasser.

Et bæredygtigt alternativ til håndpapir
Som et led i virksomhedens rejse mod 100 % genanvendelse af kundernes kasserede tekstiler inden 2025 er der udviklet en genanvendelig frottéklud, der i daglig tale går under navnet håndfrotté.

Med håndfrotté er det virksomhedens ambition at komme håndpapiret til livs, og målet er i første omgang at erstatte 25 millioner stykker af håndaftørringspapir inden udgangen af 2023.

Frottékludene er udviklet med afsæt i DFD’s cirkulære forretningsmodel, og kludene fremstilles derfor af kundernes kasserede frottéhåndklæder. På den måde udnytter virksomheden sine eksisterende metervarer og undgår samtidigt at skulle producere eller købe nyt.

Som et led i løsningen anvender virksomheden også digitale værktøjer som chipstyring, scanneløsninger og en kundeportal til forbrugsstyring. Alt sammen med det formål at give overblik over kludenes aktiviteter og levetid, der sikrer, at de ikke blot forsvinder hen, men er i konstant cirkulation.

Klima- og ressourcebesparelser, der er til at få øje på
Effekten af at kvitte papiret og overgå til håndfrotté er ikke til at tage fejl af.

Per 100 håndfrottéer kan kunderne nemlig reducere mængden af papir med 60.000 – 90.000 stykker. Det skyldes, at én klud, der kan vaskes op til 300 gange, afløser de to til tre stykker papir, der i gennemsnit anvendes per håndaftørring.

Hos en af virksomhedens kunder har skiftet fra håndpapir til håndfrotté eksempelvis resulteret i en CO2e-besparelse på 0,04 kg. per håndaftørring beregnet ud fra kundens tidligere papirløsning.

Foruden CO2e-besparelser bidrager brugen af håndfrotté til en mere effektiv udnyttelse af genbrugspapir, der i skrivende stund efterspørges i sådan en grad, at markedet ikke kan være med.

På den måde reducerer DFD’s løsning mængden af materialestrømme, udvinding af nye ressourcer og affald, der resulterer i et betydeligt mindre klimaaftryk.

Læs mere om DFD’s bæredygtige initiativer her: https://dfd.dk/csr-site/upcy/

Denne artikel er en del af temaet I fokus: cirkulær økonomi 2022

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere