18.12.2015  |  Klima, miljø og energi

Indspark: Smarte veje til en grønnere fremtid

Så lykkedes det – verdens ledere nåede frem til en global klimaaftale i Paris. Nu skal der også skabes praktiske resultater - og der er brug for andet og mere end flere vindmøller. Her rummer Internet of Things faktisk nogle enormt stærke muligheder.

Massivt potentiale - for klimaet og økonomien
Analyserapporten SMARTer2030 fra den internationale organisation GeSI viser, at brugen af Informations- og Kommunikationsteknologi (IKT) og digitalisering på globalt plan kan reducere vores klimabelastning med 20% frem mod 2030. Dermed kan vi holde niveauet fra 2015, samtidig med at der skabes økonomiske gevinster på størrelse med Kinas BNP. Dertil kommer bredere samfundsmæssige gevinster som bedre uddannelse, øget sundhed og en fødevareproduktion, der både er mere effektiv og mere bæredygtig.

En del af dette potentiale skal realiseres gennem Internet of Things (IoT), der kort fortalt dækker over, at flere og flere ting tilsluttes internettet: industriens maskiner, hjemmets hvidevarer, gadebelysningen, vores biler og alverdens måleapparater. Det åbner for en verden af nye muligheder; køleskabet vil selv kunne bestille varer, bilen vil selv kunne finde en ledig parkeringsplads, og virksomheden vil kunne optimere på produktion og logistik i realtid.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Fremtiden er nu
Intelligente maskiner, der taler sammen, er ikke fremtiden – det er lige nu. Inden for drift, tyverisikring, logistik og meget mere kan avanceret teknologi kombineret med sensorer og simkort lette menneskets arbejde, effektivisere produktionen, øge vores livskvalitet og give store besparelser. Med digitale teknologier kan vi altså få bæredygtighed til at gå hånd i hånd med økonomiske gevinster. Det er ikke bare ”nice to have” – det er i den grad nødvendigt. For hvis ikke den økonomiske fremgang er bæredygtig, undermineres hele grundlaget for vores samfund – herunder grundlaget for at drive forretning.

Hos TDC er vi i fuld gang med at udvikle og implementere løsninger inden for IoT. Sammen med en række af landets kommuner har vi søsat projekter inden for tre felter:

  • Smart Parkering
  • Smart Renovation
  • Smart Lighting

Smart parkering

Det siger nærmest sig selv; via lokalisering af bilistens simkort og brug af sensorer kan man hurtigt finde den nærmeste ledige parkeringsplads. Bilisten slipper for at cirkulere unødigt rundt – og dermed får vi nedbragt tidsspilde og miljøbelastning. Forsøg fra f.eks. London og Barcelona har vist, at den generelle trafikvolumen i byerne kan reduceres med ca. 8%.

Smart Renovation

Smart Renovation handler om at udstyre skraldespande med sensorer, så byens renovationsmedarbejdere kan prioritere hvilke skraldespande, der skal tømmes hvornår. Det er allerede testet i bl.a. Storbritannien og Portugal, hvor man har reduceret de økonomiske omkostninger med over 50% – så der er noget at komme efter.

Smart Lighting

Sidst, men ikke mindst, indebærer Smart Lighting, at vi kan styre gadebelysningen helt præcist i forhold til biltrafik, cyklister og gående, så lyset tilpasses til det egentlige behov. Ud over at kunne sætte belysningen på standby, når der ingen trafik er, kan de intelligente systemer også bruges til at advare trafikanter, hvis der er sket et færdselsuheld længere fremme. De foreløbige danske erfaringer viser, at et skifte til LED-gadebelysning kombineret med intelligent styring kan give besparelser på 40-75%.

Det er blot enkelte eksempler, der fortæller lidt om de muligheder, som IoT og digitalisering åbner for. Men det er ikke nok, at potentiale findes – for det kræver en indsats at høste gevinsterne. Og klimaforandringerne betyder, at vi alle er forpligtede til at handle, samarbejde og bidrage, hvor vi kan.

For mig at se er der ingen tvivl om, at en stærkere udnyttelse af digitalisering i erhvervslivet, hjemmet og hele vores offentlige sektor er afgørende for at kunne nå i mål på klimafronten. Fremtiden kan blive langt grønnere og langt smartere. Men det kræver, at vi tager fat – og sammen gør de digitale muligheder til virkelighed.

----

Læs mere om Internet of ThingsTDC Perspektiv

Mere fra Benjamin

Benjamin Alberti

Chefkonsulent, CSR

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere