18.05.2022  |  Klima, miljø og energi

Indspark: Større faglig diversitet løfter bæredygtige handlinger

Det handler ikke om at være første mand på månen, eller om at opfinde den dybe tallerken, men nærmere en anerkendelse af, at bæredygtighed og bæredygtige handlinger løftes, når man er sammen om det.

Bæredygtig udvikling kræver efterhånden en grad af dokumentation og faglighed.
Men hvordan forholder man sig til feltet, hvis ikke man har den store faglighed eller begrebslighed omkring bæredygtighed?

Det er efterhånden kendt, at bæredygtighed omfatter mange aspekter, og derfor giver det også mening, at man ikke kan være ekspert på alt. Derfor er det en god idé at søge ekstern hjælp såfremt nogle aspekter af den bæredygtige agenda ligger udenfor ens egen videnshorisont.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Bæredygtig dokumentation er efterhånden et felt, hvor mange virksomheder søger ekstern hjælp til at foretage bl.a. livscyklusvurderinger, CO2-målinger, social ansvarlighed mm. for at kunne dokumentere sit arbejde mod mere bæredygtighed. Her kan det være væsentligt at opsøge nogle bæredygtige standarder, som led i det at dokumentere sine gavnlige handlinger. Standarder er med til at sikre et kvalitetsniveau, der sætter en accepteret ”normal” som kan opnås eller forventes, og ofte kender vi det i form af underkategorierne; certificeringer og mærkninger. Her er kutymen, at man i sidste ende får et generelt accepteret eller certificeret dokument som bevis for sin praksis af grønne tiltag.

Fordelen ved at indgå i processen om at tilegne sig en standard er bl.a., at man som minimum kun skal have styr på sine interne data til opfyldelse af de pågældende standarder. Der sidder eksperter i den pågældende standardiseringsorganisation og varetager hele processen, og man er ikke påkrævet at sætte sig ind i alle standardens juridiske hjørnesten. Man skal ikke lade sig kæmme af, at det kræver noget at opnå en standard, men standarderne er udformet af et organ, der netop specialiserer sig inden for de enkelte standarder og kan hjælpe godt på vej.

Bæredygtigt kendskab og viden er noget, vi har os imellem. Det handler ikke om at være første mand på månen, eller om at opfinde den dybe tallerken, men nærmere anerkende at bæredygtige handlinger sker, når man er sammen om det.

Er man nysgerrig på at få mere viden omkring forskellige standarder, er disse netop implementeret i et bæredygtigt vidensLab hos Voresbæredygtighed.dk kaldet Bærekraft.
Bærekraft er det norske begreb for bæredygtighed, og det antyder meget fint den bevægelse der sker, når man vælger at gøre noget og handle på det. Det kræver en større kraft at handle på bæredygtighed, og kraften bliver endnu større når man tør erkende at man er afhængige af relationer på tværs af feltet for at have de bedste forudsætninger med størst diversitet af fagligheder inden for bæredygtighed.  

Mere fra Marie

Marie Bergh Lødrup

Rådgiver

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere