17.01.2014  |  Klima, miljø og energi

Største forskerpris tilfalder kendt dansk energipioner

Energiprofessor Frede Blaabjerg fra Aalborg Universitet modtager nu dansk forsknings største individuelle pris, Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning på fem millioner kroner, som anerkendelse for en særlig værdifuld forskningsindsats.

50-årige Frede Blaabjerg er en af verdens flittigst citerede eksperter inden for effektelektronik, som bruges til at omsætte elektrisk energi fra én form til en anden. Teknologien er altafgørende for en mere pålidelig vedvarende energiproduktion, men den bruges også til at nedsætte strømforbruget i forbrugerapparater.

Prismodtagerens egne bidrag til jagten på energi-effektiviseringer findes derfor både i små elektriske apparater og i kæmpeturbiner i gigantiske havvindmøller. Hans løsninger til energiomdannelse har haft stor betydning for den moderne vindenergi-forskning, som i disse år nyder meget stor bevågenhed, og han har udviklet en solcelle-styringsenhed, så solcellerne udnytter solens stråler bedst muligt.

Frede Blaabjerg betegner det som et udtryk for god timing, at hans gren af forskningen netop nu bliver tilgodeset med Villum Kann Rasmussens store pris:

- Det rykker virkelig på området nu. Vi er i gang med et paradigmeskifte i centrale processer inden for vores energiproduktion. Resultaterne vil være et væsentligt bidrag til at løse de energiudfordringer, vi har i samfundet. Støtten gør mig i stand til at sætte mere risikobetonede projekter i gang, end jeg ellers ville have mulighed for. Det er vigtigt, understreger Frede Blaabjerg, som får overrakt Årslegatet ved en festceremoni på Det Kongelige Bibliotek, Den Sorte Diamant, i København torsdag den 23. januar.

- JKK 

Mere fra Joe

Joe Kristian Kipp

  • CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere