24.04.2018  |  Menneskerettigheder

Indspark: Stadig ingen kommunikation og dokumentation om forholdene for arbejderne i PWT Groups leverandørkæde.

PWT har haft et år til at vise, at de lever op til de krav, som Mæglings- og Klageinstitutionen stillede. Men PWT Group viser ikke, at de lever op til sine forpligtelser.

Mæglings- og Klageinstitutionen slog med sin udtalelse i oktober 2016 fast, at PWT Group ikke havde udført sine due diligence forpligtelser ved deres produktion af tøj til Tøjekspertens butikker. Tøjet blev bl.a. produceret i Bangladesh på fabrikken Rana Plaza. I dag er det nøjagtigt fem år siden, den 24. april 2013, at Rana Plaza styrtede sammen. 1134 mennesker omkom. Over 2000 blev såret. En gigantisk arbejdsulykke uden fortilfælde.

Når man får produceret tøj i en kontekst som Bangladesh, hvor det er billigt, meget billigt, så kan man ikke blot lukke øjnene for årsagerne til de lave priser. En af årsagerne er mangel på sikkerhed på arbejdspladsen, en anden central årsag er alt for lav løn til syerskerne. Man må ikke, som dansk virksomhed, profitere på, at sikkerhed og lønniveau er i strid med menneskerettighederne.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Udtalelsen fra MKI blev lagt offentligt til skue, og PWT Group havde et år til at rette op og aflevere en rapport som dokumentation.

PWT Group afleverede således en rapport og viste her, at der er sket store fremskridt i virksomheden i tilgangen til csr. Der er lavet systemer og ansat en ekstra csr-person. Rapporten er offentliggjort sammen med en ‘opfølgende udtalelse’ fra MKI, som konstaterer, at PWT Groups rapport lever op til forventningerne og at den oprindelige kritiske udtalelse nu kan fjernes fra hjemmesiden.

Rapporten fra PWT Group er således resultatet af et års slid for at rette op på risikohåndteringssystemer med videre og er PWT Groups mulighed for på ordentlig vis at give et svar til deres kritikere - og kunder. Det er en gylden mulighed for at vise, at der nu føres en socialt ansvarlig forretning fra Aalborg, hvad end det drejer sig om produktionen af t-shirts i Bangladesh eller jeans i Kina.

Med den opfølgende udtalelse fra MKI som forord og forsikring om, at alt nu er godt, er det med stor undren, at det eneste man kan læse sig frem til i PWT Groups rapport er, at de har lavet en ny csr-politik og har systemerne til sikring af en social og sikkerhedsmæssig produktion nedskrevet på papir.

At PWT Group ikke vil gribe muligheden for at sætte ord på alt det, de har fundet ud af med deres nye systemer er forbløffende. At MKI vælger at se igennem fingre med den manglende kommunikation og dokumentation er skuffende. MKI har med deres oprindelige udtalelse bedt om dokumentation for forbedringer, men har ikke fået denne. Alligevel har de valgt at fjerne udtalelsen om PWT Group fra deres hjemmeside.

Det, der er leveret fra PWT Group, er ikke, hvad der var krævet. Det er muligt, at man kan argumentere for, at det tager længere tid at få resultater fra arbejdet med de nye csr-systemer. I så fald ville det være på sin plads at høre disse argumenter udfoldet, og så må en ny tidsramme sættes op, så vi ved, hvornår vi kan forvente at se dokumentation om reel nødvendig omhu. Som sagerne står nu, er PWT Group sluppet uden at kommunikere eller dokumentere et eneste resultat af deres due diligence-arbejde. Når selv ikke det pres, der har været det seneste år for at få PWT Group til at vise resultater har virket, kan vi så forvente, at der nu hvor presset er væk, nogensinde vil blive kommunikeret og dokumenteret noget som helst fra PWT Groups side?

Der er mange fine ord og systemer. Men tilbage står stadig spørgsmålene, som det hele handler om: hvordan er lønnen der, hvor Tøjekspertens tøj bliver produceret? Er arbejderne nødt til at tage fast overarbejde? Er der fare for brand og manglende nødudgange på fabrikkerne? Er der sammenstyrtningsfare? Må arbejderne organisere sig i fagforeninger? Er de organiseret, hvis de må? Det er ikke mange spørgsmål. Men hvis bare disse kunne besvares, så var vi kommet videre. Alt det andet er bare værktøjet til at få svarene. Systemerne skal naturligvis være på plads, men at sige, at det er tilstrækkeligt, er at skyde blår i øjnene på de, der køber ind i Tøjeksperten og forventer, at produktionen har været i overensstemmelse med menneskerettighederne.

Det er ikke glemt, at Rana Plaza fabrikken var BSCI-auditeret. Det er ikke nok at fremvise diplomer. Der er brug for transparens omkring forholdene på fabrikkerne. Informationerne er i PWT Groups varetægt. Dem vil vi gerne have indblik i.

Mere fra

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere