22.11.2013  |  Klima, miljø og energi

Staten skal købe bæredygtigt træ

Departementer, direktorater og ministeriernes styrelser skal fremover benytte sig af bæredygtigt træ, når der skal nye vinduer i facaderne, eller hvis der skal nye plankegulve på kontorerne. Det er resultatet af regeringens strategi for intelligent offentligt indkøb.

Statens indkøb skal fremover bidrage til bæredygtig udnyttelse af klodens skovressourcer. Nu bliver det et bindende krav til statens indkøbere, at træ til blandt andet byggeri, møbler og papir skal stamme fra bæredygtige skove. Det sker som en del af regeringens strategi for intelligent offentligt indkøb.

Departementer, direktorater og ministeriernes styrelser skal fremover benytte sig af bæredygtigt træ, når der skal nye vinduer i facaderne, eller hvis der skal nye plankegulve på kontorerne. Det er resultatet af regeringens strategi for intelligent offentligt indkøb.

I dag stilles der krav om bæredygtighed i cirka 25 procent af statens indkøb af træ til byggeri, møbler og papir på baggrund af frivillighed. Fremover skal staten stille krav om, at træbaserede produkter stammer fra dokumenterbart bæredygtigt træ.

Læs også: Designpris skaber opmærksomhed om certificeret træ

Som følge af nye EU-regler har det siden marts i år været forbudt for alle at sælge ulovligt fældet træ i EU. Men det sikrer ikke nødvendigvis, at træet også er bæredygtigt.

Udover at træet er lovligt fældet, tages der i bæredygtig skovdrift hensyn til blandt andet skovenes biodiversitet, miljøbeskyttelse og skovarbejderes arbejdsforhold.

Bæredygtig skovdrift vinder frem
Med et større fokus på indkøb af bæredygtige træprodukter fra staten forventes flere virksomheder at omstille sig til bæredygtig træindkøb- og produktion.

"Den frivillige ordning var en fin rettesnor, men nu går vi foran i staten og sætter mere fart på at sikre indkøb af bæredygtigt træ. Det vil få flere og flere virksomheder til at begynde at tænke over at have bæredygtige produkter og varer på hylderne, for staten er en stor kunde. Men vi giver selvfølgelig alle en chance for at nå at være med - derfor gennemfører vi kravene løbende over de næste tre år", siger miljøminister Ida Auken.

Læs også: Dansk klimapolitik igen kåret som verdens bedste

Energitræ såsom brænde, flis og træpiller er ikke en del af aftalen. Den frivillige vejledning vil stadig være i spil for kommuner, regioner og andre offentlige institutioner, der ikke er underlagt den bindende aftale. Vejledningen vil blive opdateret og er klar i foråret 2014.

-MH

Mere fra Mathilde

Mathilde Henriksen

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere