Stigende kritik af Cradle to Cradle

Cradle to Cradle-filosofien har siden introduktionen i 2006 vundet en del tilhængere i såvel USA som Europa. Især i Holland er tankegangen slået igennem. Her mødes såvel principper som praksis dog i stigende grad med kritik. I Danmark er tankegangen på vej.

Dr. Lucas Reijnders er professor i miljøvidenskab ved universitetet i Amsterdam. Han er én blandt et stigende antal hollandske kritikere af Cradle to Cradle..

30.05.2011

CSR.dk

Cradle to Cradle har vundet mange tilhængere, men rækken af kritikere bliver længere. Kritikken retter sig blandt andet mod den manglende transparens i certificeringen og mod den indirekte opfordring til ineffektivitet, som ligger i Cradle to Cradle-filosofien, og som ifølge kritikerne fører til overforbrug af ressourcer, manglende hensyn til energiforbruget og ødelæggelse af miljøet. De fleste af kritikerne findes i Holland, hvor filosofien er trængt mest igennem, men også i Danmark, hvor Cradle to Cradle begynder at vinde et vist fodfæste, er der skepsis over for nogle af de grundlæggende principper.

En af de fremtrædende hollandske kritikere er Dr. Lucas Reijnders, som er professor i miljøvidenskab.

”I Holland er Cradle to Cradle meget populært i såvel den offentlige som den private sektor. For få år siden var der en omfattende propaganda for tanken, og det førte til en udbredt popularitet, som i stort omfang bliver understøttet af industrien, hvor en del industrielle designere forsøger at leve op til principperne. Nogle få af dem er også blevet certificeret,” siger han.

Manglende transparens
Som det står nu, mener Lucas Reijnders dog ikke, at Cradle to Cradle kommer ud som vinder. Der er en stigende kritik af blandt andet certificeringsprincipperne, der adskiller sig fra andre kendte certificeringer. Han sammenligner med den nordiske svane og mærker for økologisk landbrug.

”I begge tilfælde er der klare kriterier, som du skal leve op til for at opnå en certificering, og certificeringen kan opnås flere steder. Cradle to Cradle er helt anderledes. Der er adskillige former for certificeringer – du har basic, du har sølv, du har guld, og du har platin, og kriterierne er uigennemskuelige, kun Braungart og hans venner kan certificere. Der findes altså ikke en uvildig certificeringsinstans,” påpeger han og tilføjer, at den manglende transparens også gælder prisen på en certificering.

Vandmiljø, klima og ressourceknaphed er glemt
Endnu et forhold, som han betragter som yderst problematisk, er Cradle to Cradle-tankegangens opfattelse af biologiske næringsstoffer.

”Biologiske næringsstoffer i sig selv er ifølge filosofien gode for miljøet, så hvis du dumper dem i miljøet, skulle det være gavnligt,” siger Lucas Reijnders, som karakteriserer det som ”vrøvl”. At biologiske næringsstoffer ikke automatisk er gode for miljøet, finder han så rigeligt bevist og henviser til forurening af vandløb.

Han finder det desuden yderst problematisk, at der ikke er taget hensyn til klima og ressourceknaphed.

”Et af vores største problemer lige nu er vores enorme energiforbrug. Jeg har diskuteret det med Braungart, men han kan simpelthen ikke lide ressourceeffektivitet – heller ikke hvad angår energi. Og det er dumt, for der er masser af rum for forbedring,” siger Reijnders, som heller ikke anerkender, at det er muligt at recirkulere stoffer uden miljøpåvirkning.

En model man kan plukke af
Christian Ege, som er sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, mener overordnet, at strategien er tyndbenet, men at det er en god ide at satse på genbrug på et højt niveau, sådan at kontorstole bliver til kontorstole, frem for at det hele smeltes om. Han kan dog dårligt forestille sig, at det kan lade sig gøre i alle tilfælde.

Christian Ege kritiserer desuden, at der ikke tages hensyn til det samlede globale forbrug.

Afviser kritik
Martin Fluri fra Vugge til Vugge Danmark er helt uenig i kritikken. På ét punkt medgiver han dog, at det kan gøres bedre. Han er således enig i, at rådgivning og certificering bør adskilles og fortæller, at det er undervejs. Det er nemlig, ifølge Martin Fluri et af de områder, man skal arbejde med på et uafhængigt Califonisk Cradle to Cradle institut, som blev åbnet af Arnold Schwarzenegger i efteråret 2010.

Indtil videre har tre danske virksomheder fået certificeret produkter, nemlig tekstilvirksomheden Gabriel, whiteboardproducenten Polyvision og emballagevirksomheden ScandisalesGrafisk. Ifølge Martin Fluri er der desuden en proces i gang med en række andre virksomheder.

Læs artiklerne i Erhvervsmagasinet CSR, som udkommer den 1. juni.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

27.03.2024CSR.dk

LEGO sender 16,5 millioner efter CO2-fangst

26.03.2024CSR.dk

Københavns Lufthavn kan lagre grøn strøm

25.03.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

22.03.2024Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

22.03.2024Bureau Veritas

Sponseret

How to successfully implement APQP4Wind

22.03.2024CSR.dk

Nyt stort millionprojekt skal booste virksomheders viden om materialer

21.03.2024BSR

Sponseret

Collaborating to Advance the SDGs: Three Considerations for Business Leaders

19.03.2024CSR.dk

Toms Gruppen etablerer genskovningsprojekt med Rainforest Alliance

Jobmarked

Se alle

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Koncernindkøber til Uddannelses- og Forskningsministeriet (Ny frist)

Er du vores nye koncernindkøber? Vi søger en ny kollega, som kan styrke samarbejdet på tværs af UFM koncernen og som bidrager til at gøre UFM’s indkøb endnu bedre og endnu grønnere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.03.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
PwC Danmark
Webinar
Double Materiality Assessment: Value Creation and Value Leaks

The new Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) makes it a legal requirement to conduct a double materiality assessment.

Dato

02.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

03.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Dansk Industri
Webinar
Tal biodiversitet med finansbranchen: TNFD

Bliv introduceret til det globale biodiversitetsinitiativ med rapporteringsværktøjer og sektorvejledninger fra Taskforce of Nature-related Financial Disclosures (TNFD), og hør hvordan virksomheden Ørsted arbejder konkret med værktøjerne.

Dato

04.04.2024

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

08.04.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

08.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Aarhus i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

09.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus