11.01.2010  |  Kommunikation

Svenskere miljøvurderer byggematerialer

Den svenske organisation Byggvarubedömningen miljøvurderer byggematerialer for at give beslutningstagere i byggeriet et uvildigt værktøj til at træffe miljørigtige valg. Der findes ingen tilsvarende ordning i Danmark.

Er man bygherre på den anden side af sundet, er der hjælp at hente, når der skal træffes miljørigtige valg i forbindelse med et byggeri. Den svenske organisation Byggvarubedömningen miljøvurderer nemlig byggeprodukter, så byggeriets beslutningstagere er bedre klædt på, når de skal træffe miljømæssige valg af deres byggematerialer.

Vurderingerne sker ud fra syv kriterier: Indholdsdeklaration, råvarer, forhold i byggefasen, under brug, ved nedrivning samt rest- og affaldsprodukter og indemiljø. Produkterne stemples herefter med enten ”anbefales”, ”accepteres” eller ”undgås.”

Byggvarubedömningen er en sammenslutning af byggeriets vigtigste aktører i Sverige: De største private bygherrer, de største offentlige bygherrer, ledende arkitekter og byggefirmaer, og indtil videre står vores svenske naboer alene med ordningen, da der ikke findes et tilsvarende dansk bedømmelsessystem til byggeprodukter.

Produkterne kan vurderes på initiativ af Byggvarubedömningens brugere eller af de virksomheder, som fremstiller produkter, og en af de heldige, der er blevet anbefalet, er tæppeflise-producenten InterfaceFLOR’s Tatami II og Sashiko fra 2010-vinterkollektionen. De to tæppefliser er bedømt i forbindelse med et konkret byggeprojekt, men firmaet forventer nu at lade flere produkter gennemgå vurderingen.

Læs mere om miljøvurderingen på www.byggvarubedomningen.se
-KGJ

Mere fra Kirsten

Kirsten Gregers Jørgensen

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere