08.12.2021  |  Klima, miljø og energi

Troldtekt lancerer akustikplader med negativt CO2-aftryk

Indhold fra partner Hvad er dette?

Troldtekt A/S lancerer nu akustikplader, hvor cementen er den patenterede cementtype FUTURECEM™ fra Aalborg Portland. De nye Troldtekt® plader optager mere CO2, end de udleder under produktionen. De akustiske egenskaber, den naturlige styrke og brandsikkerheden er på samme niveau som i akustikpladerne med traditionel cement.

Det er en stor milepæl i Troldtekts arbejde med bæredygtighed, at træet i de velkendte akustikplader fremover bliver blandet med FUTURECEM i stedet for traditionel cement. FUTURECEM er en patenteret cementtype, som udnytter synergien mellem kalcineret ler og kalkfiller. På den måde kan en stor del af de brændte klinker i produktionen hos Aalborg Portland erstattes, og resultatet er cement med et 30 procent lavere CO2-aftryk. Troldtekt akustikplader baseret på FUTURECEM kan leveres fra februar 2022.

"Stort set hele CO2-aftrykket fra en Troldtekt akustikplade kommer fra cementen, og derfor batter det virkelig, at vi nu skifter til en grønnere cementtype. Vi har fået foretaget en livscyklusanalyse, som viser, at Troldtekt akustikplader baseret på FUTURECEM faktisk optager mere CO2, end de udleder, når vi måler på faserne i produktionen", siger Peer Leth, adm. direktør hos Troldtekt A/S.

"Vi arbejder kontinuerligt med at skærpe vores bidrag til den cirkulære økonomi og reducere co2 aftrykket, og Troldtekt baseret på FUTURECEM er et stort skridt fremad. Det store fokus på cirkulære løsninger og mål om at begrænse brugen af jomfruelige materialer betyder nye skærpede krav om at øge brugen af genanvendt materiale i fremtidens byggerier. Det betyder, at vi parallelt arbejder målrettet på produktudvikling med nye grønne løsninger på bindemidler", fortsætter han.

Grønnere løsning med de velkendte fordele
Træet, som er den anden råvare i Troldtekt akustikplader, optager CO2 under opvæksten i de danske skove. Den indlejrede CO2 i træet er samlet set større end den mængde, som udledes under produktionen af FUTURECEM. Og da fremstillingen af akustikpladerne på fabrikken i Troldhede foregår med 97,7 procent vedvarende energi, går det samlede CO2-regnskab under produktionen i minus. Det minus øges endda under brug, hvor cementlaget i en Troldtekt plade over tid optager CO2 via den kemiske proces karbonisering. 

"Det er cementen, der giver Troldtekt akustikpladerne deres styrke, holdbarhed og brandsikkerhed uden brug af skadelig kemi. De fordele er svære at opnå med andre bindemidler end cement. Derfor er vi meget begejstrede for, at Aalborg Portland har udviklet FUTURECEM, som både gør det muligt at tilgodese klimaet og bevare alle de velkendte fordele ved akustikpladerne", siger Peer Leth.

Han tilføjer, at Troldtekt arbejder på forskellige metoder til genanvendelse, så mindst muligt af den indlejrede CO2 skal frigives ved forbrænding, når akustikpladerne er udtjente efter mindst 50-70 år. Allerede i dag indgår fraskær fra Troldtekts fabrik i produktionen af ny cement hos Aalborg Portland. Et pilotprojekt skal afklare, hvordan den ordning kan skaleres op til også at omfatte træbetonaffald fra nedrivning af bygninger.

Får Cradle to Cradle-certifikat på guldniveau
De forskellige varianter af Troldtekt akustikplader indeholder enten grå eller hvid cement. I første omgang lancerer Troldtekt akustikplader, hvor FUTURECEM erstatter den grå cement. Både de klassiske plader og løsningerne i Troldtekts designserie vil kunne fås baseret på FUTURECEM.

"Ambitionen er, at også de Troldtekt plader, som i dag er med hvid cement, fremover skal være med FUTURECEM. Den potentielle CO2-besparelse er endnu større ved at erstatte den hvide cement, som udleder mere CO2 under produktion. Vi er fortrøstningsfulde, men det kræver yderligere produktudvikling, før vi når dertil", siger Peer Leth.

Ligesom de øvrige træbetonprodukter fra Troldtekt vil de nye akustikplader være certificeret efter det bæredygtige designkoncept Cradle to Cradle. Troldtekt baseret på FUTURECEM er vurderet til Cradle to Cradles guldniveau af den uvildige assessor Vugge til Vugge Danmark, ligesom de klassiske Troldtekt akustikplader også avancerer fra sølv til guld. Certifikaterne forventes primo 2022.

Mere fra Troldtekt A/S

Troldtekt A/S

http://www.troldtekt.dk/

Vi tilbringer op til 90 procent af vores liv indenfor. Derfor er det afgørende, at bygninger bidrager positivt til vores sundhed og velbefindende. Samtidig har byggebranchen en stor opgave med at vælge løsninger, som kan reducere ressourceforbruget i byggeriet.  Visionen bag Troldtekt akustikplader til loft- og vægbeklædning er netop at bidrage til et dokume…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere