26.02.2018  |  Klima, miljø og energi

Udstedelse af grønne obligationer er en stigende tendens

Indhold fra partner Hvad er dette?

Flere virksomheder udsteder grønne obligationer for at rejse kapital til bæredygtige projekter.

Grønne obligationer (på engelsk kaldet green bonds) er en tilgængelig finansiel mulighed for både private – og offentlige virksomheder til at supportere klima- og miljøinvesteringer. De er ofte identiske i struktur og risici og minder om traditionelle obligationer. Alligevel differentierer de sig på et væsentligt punkt: Provenuet, som udsteder opnår bliver investeret i miljøvenlige aktiver eller forretningsaktiviteter - altså i grønne projekter, såsom vedvarende energi, energieffektivitet, projekter, der fører til reducerede kulstofemissioner mv.

Grønne obligationer har favorabelt udfald for både virksomheder og investorer idet, de bidrager til en bæredygtig fremtid, og samtidig fremstår virksomheden ansvarsbevidst.

Flere fordele ved grønne obligationer

EY har listet nogle af de største fordele ved at udstede grønne obligationer:

 • Grønne obligationer kan tiltrække miljøinteresserede investorer, som ellers ikke ville have haft interesse i den respektive virksomhed
   
 • Der er et konkurrenceelement i, at flere långivere allerede har udstedt grønne obligationer
   
 • Der er et stigende investorkrav om bæredygtige finansielle instrumenter
   
 • Grønne obligationer er favorable for projektudviklere, da de anses for at være økonomisk rentable
   
 • Der er et stigende interessentkrav om ansvarlig virksomhedsførelse
   
 • Tidligere udstedte grønne obligationer er blevet overtegnet, hvorfor det er væsentligt kontinuerligt at udstede nye
   
 • Grønne obligationer styrker virksomhedens brand, idet virksomheden bliver mere miljø- og klimabevidst
   
 • Grønne obligationer anses for at være et tilgængeligt og magtfuldt værktøj til at finansiere en økonomi med lavt kulstof indhold.

Enkelte udfordringer ved grønne obligationer

Den største udfordring for en udsteder er de ekstra omkostninger, såsom yderligere udgifter til definitionen af de grønne kriterier, overvågning og opretholdelse af provenuet mv., som kræves for at udstede en grøn obligation, samtidig med at afkast svarer til en normal obligation.

Derudover kan der være en udfordring forbundet med definitionen og kriterierne for, hvad der udgør en grøn investering eller et grønt program. På trods af eksisterende definitioner, så er der stadig sandsynlighed for, at disse ikke lever op til alle investorers behov. Udstedere skal derved selv definere et produkt/proces som værende grøn samt reflektere over sit engagement om at investere i projekter med forbedret miljøpræstation.

Stigende tendens

Virksomheder, som arbejder ambitiøst med samfundsansvar, udsteder i stigende grad grønne obligationer til at finansiere deres projekter. Forskellige retningslinjer såsom Green Bonds Principles (GBP), bliver integreret i virksomheder, der anvender dem som udgangspunkt for egne investeringsrammer.

Læs mere om emnet her.

Mere fra EY

EY

www.ey.com/dk

I EY stiller vi en bred vifte af ydelser til rådighed indenfor sustainability. Vi har et tværfagligt team, der dækker hele det brede CSR-område, med kompetencer inden for klima- og miljøpåvirkning, sustainability rapporting, arbejdstagerrettigheder, menneskerettigheder, samt antikorruption og bestikkelse. Som et led i vores service tilbyder vi en række ydelser indenfor virksomheders samf…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere