10.11.2016  |  Menneskerettigheder

Ulykkesforebyggelse i praksis

Indhold fra partner Hvad er dette?

Ledelsesopbakning, undersøgelse af alle ulykker og tilsyn med sikkerhedsadfærd er ifølge arbejdsmiljøchef Randi Madsen de tre grundsten, hvis arbejdsulykker skal reduceres i virksomheden.

"Jo højere op arbejdsmiljøområdet bliver løftet i en virksomhed, jo større succes. Arbejdsmiljøorganisationer får den største succes, hvis de refererer direkte til direktionen og topledelsen. Det er altafgørende med ledelsesopbakning, hvis arbejdsmiljøet skal rykkes i en positiv retning. Arbejdsmiljø har topprioritet."

Sådan siger Randi Madsen, der i dag er arbejdsmiljøchef i Lemvigh-Müller. Hun har beskæftiget sig med arbejdsmiljø i praksis i de sidste 20 år og har derfor et godt kendskab til, hvad der virker, når ulykkerne skal forebygges. Hun sætter fokus på tre grundlæggende ting, en virksomhed skal satse på, når de arbejder med ulykkesforebyggelse; planlægning og opbakning fra ledelsen, undersøgelse af ulykker og arbejdsmiljøgennemgange og tilsyn med sikkerhedsadfærden.

- Alle virksomheder bør kigge på, hvordan de håndterer ulykkesforebyggelse i praksis. Uanset hvor stor eller lille virksomheden er, kan de tage udgangspunkt i de tre fokusområder. Det er egentlig meget lavpraktisk og ikke raketvidenskab at gøre det godt. Men det er svært, fordi det kræver vedholdenhed. Rutiner, processer og tiltag skal overholdes hver dag, fastslår Randi Madsen.

Læs også: Hvordan sænker man antallet af arbejdsulykker? 

Ingen ledelsesopbakning - så glem det

- Det hele starter med ledelsen. Hvis der ikke er opbakning til at indføre de tiltag, der skal sikre en effektiv ulykkesforebyggelse, vil resultaterne udeblive. Som arbejdsmiljøchef kan jeg være med til at igangsætte undersøgelser, indføre skemaer og foretage arbejdsmiljøgennemgange, men hvis der ikke er en overordnet vilje og målsætning om at sikre arbejdsmiljøområdet en høj prioritet, så virker mit arbejde ikke, siger Randi Madsen.

Og sådan vil det være for alle arbejdsmiljøorganisationer i virksomheder. For Randi Madsen handler første skridt derfor om at få lavet den rigtige strategi med ledelsen.

- Jeg har altid bombarderet topledelsen med de ting, der foregår i virksomheden. Hvad har jeg observeret? Hvad mener jeg, vi skal gøre, og hvordan skal vi prioritere? Det har resulteret i konkrete målsætninger og delmål. Og jeg søger hele tiden opbakning til mine planer, fortæller hun.

Randi Madsen ser også den tætte kontakt med ledelsen som en måde at holde dem ajour på hendes arbejde.

-Det giver ledelsen tryghed, at jeg holder dem orienteret hele tiden. De ved, hvad jeg laver, og hvad planen er. Det gør det nemmere at bakke op om de ting, jeg foreslår.

Læs også: Nudging: En metode, der kan ændre sikkerhedsadfærden 

Undersøgelse giver viden og effekt

En anden grundsten i arbejdet med ulykkesforebyggelse er undersøgelse af alle arbejdsulykker og nærved ulykker i virksomheden. For Randi Madsen er det helt essentielt, at virksomhedens ledelse og medarbejdere forstår, hvorfor det er vigtigt:

- Hvis man undersøger alle ulykker og nærved ulykker, tager man forebyggelsesarbejdet alvorligt. Det handler om at blive klogere og få en viden, der kan bruges til at forebygge, at det sker igen. Hvad var ved at gå galt? Eller hvad gik galt og hvorfor? Den viden skal man bruge. Ulykker skal anmeldes med det samme. Ikke en uge eller en måned efter. Det skal være før, noget er ændret på stedet. Kom ud, få taget fotos og tal om ulykken senest tre timer efter den er sket. Det skal der ligge regler for. Forebyggelsen kan kun blive god, hvis ulykken bliver undersøgt grundigt. Hvem pokker kan forebygge en ulykke, hvis de ikke ved, hvad der er sket? spørger arbejdsmiljøchefen.

Læs også: Hvad skal der til for at træffe rigtige og sikre beslutninger?

Nærstuder jeres ulykkestal

Randi Madsen pointerer også , at hvis en virksomhed har samme antal ulykker som året før, bør de være på vagt. En stagnation er lig med tilbagegang i målsætningen.

- Det behøver ikke kun være antallet af ulykker, der viser, at der er problemer med sikkerheden. Det kan også være, at de samme ulykker bliver ved at ske, eller at sygefraværet stiger samtidig med en nedgang i antallet af ulykker. Det kan f.eks. handle om, at der er færre men mere alvorlige ulykker. Det er vigtigt at få overblik over alle ulykker, hvis man vil forebygge dem.

Randi Madsen arbejder altid med konkrete undersøgelsesskemaer, når ulykkerne skal undersøges.

- Der skal ikke være nogen tvivl om, hvad man skal gøre, og hvordan man skal gøre det. Det hele skal stå i skemaet. Alle i virksomheden skal kende til de procedurer, der er, når der er sket en ulykke. Og alle skal tage ansvar for at overholde dem. Også de små ulykker. En ulykke uden fravær er egentlig bare held.

Læs også: Når arbejdsulykkerne skal forebygges, hvad virker så?

Tilsyn skaber tryghed og seriøsitet

Den sidste grundsten Randi Madsen peger på i arbejdet omkring ulykkesforebyggelse er gennemgange af virksomheden og tilsyn med sikkerhedsadfærden.

- Jeg laver hele tiden arbejdsmiljøgennemgange på virksomheden. Og her bruger jeg også skemaer. Det er her jeg snakker med samtlige medarbejdere og ledere. Det er her, jeg får viden og ser nye ting. Jeg ser de ting, der virker, og dem der ikke gør. Jeg får overblik over, hvor sikkerheden bliver overholdt, og hvor den ikke gør. Det er her, jeg viser, at både de små og store ting omkring arbejdsmiljøet skal være en central del af dagligdagen.

Hun opfordrer virksomheder til at føre tilsyn med de sikkerhedsregler og procedurer, der er virkeligheden på virksomheden.

- Alle ledere skal føre tilsyn med arbejdsmiljøet i deres afdeling. Det er helt afgørende for, at området bliver taget alvorligt. Det er vigtigt, at arbejdsledere fører konstant og ensartet tilsyn ellers undermineres både sikkerheden og sikkerhedsreglerne. Medarbejderne tager det simpelthen ikke alvorligt, hvis det ikke er konsekvent. Det er meningsløst at lave skilte og regler omkring sikkerhed, hvis det ikke bliver overholdt, siger hun og fortsætter.

- Tilsyn giver faktisk en stor tryghed i virksomheden, når medarbejderne ved, at det er sådan her, vi gør, uanset hvad, og at der er nogle konsekvenser, hvis ikke de overholder det, forklarer Randi Madsen. 

Læs også: Prestige er nøglen i arbejdsmiljøet

Alle skal tale arbejdsmiljø og tage ansvar

I Lemvigh-Müller er arbejdsmiljøet højt prioriteret, og derfor er der også konsekvenser, hvis folk ikke overholder det. Først en skriftlig advarsel, så en mundtlig og til sidst en bortvisning.

- Det betyder, at alle tager ejerskab for sikkerhedskulturen og handler efter reglerne," siger Randi Madsen.

For at arbejdsmiljøet skal leve det gode liv i en virksomhed, skal det ifølge Randi Madsen være en del af driften. Det skal være en del af den helt almindelige dagligdag.

- Forebyggelse af ulykker bør være en fast snak, der lever hele tiden. Det kan være på ugentlige møder, hvor der også bliver diskuteret andre emner fra virksomheden. Det skal være et fast punkt. Og så kan indholdet variere lige fra en snak om de ulykker, der er sket i den forgange uge til de ulykker, der var lige ved at ske. Det kan også være en snak om de tiltag, der er i gang på arbejdsmiljøområdet eller input fra medarbejderne omkring sikkerheden. Det vigtige er, at sikkerhed og arbejdsmiljø er noget, virksomheden har på dagsordenen hele tiden, så det bliver seriøst og naturligt at forholde sig til.

Virksomheder der ønsker råd og sparring om arbejdet med arbejdsulykker kan kontakte DI’s arbejdsmiljøafdeling.

Mere fra Dansk Industri

Dansk Industri

www.di.dk

  • di@di.dk
  • 3377 3377
  • H. C. Andersens Boulevard 18, 1787 København V

DI arbejder for at sikre de bedst mulige rammer for virksomhedernes CSR-arbejde på såvel dansk, europæisk og globalt plan.DI's indsats spænder bredt, da CSR-arbejdet ofte baseres på globale principper såsom FN’s konventioner og OECD retningslinjer og udmønter sig i såvel EU som national lovgivning.CSR adresserer globale udfordringer, hvorfor de fleste virksomheder refererer til globale princip…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere