27.09.2016  |  Klima, miljø og energi

Indspark: Undgå de forbudte stoffer!

Det er forbudt at bruge skadelige kemikalier og tungmetaller i Cradle to Cradle-certificerede produkter. Det giver nu endelig en mulighed for at vælge tryksager og andre produkter, der er kemisk ufarlige. Og det bliver endnu vigtigere i fremtiden.

En dag vil den næste generation se på os og med anklagende tonefald spørge: Hvad tænkte I på? Hvordan kunne I gå med til, at alle mulige ting og sager i vores hverdag indeholdt så meget skadelig kemi?

De vil have samme udtryk i øjnene, som når vi i dag hører om hvordan man røg overalt for nogle år siden. Og på samme måde som rygning i dag er anerkendt som en af de største syndere mod sundheden, er verden ved at få øjnene op for de farlige virkninger på både vores sundhed og miljøet, som skadelig kemi ser ud til at have. Mængderne af skadelige kemikalier i produkter er meget små, men de er overalt. I vores shampoo, skønhedsprodukter, legetøj, emballage til madvarer, tøj og møbler. Og den blanding af alle mulige kemikalier udgør tilsammen en trussel for vores sundhed. For det giver en kombinationseffekt – også kendt som cocktaileffekten. Selv om ét kemikalie i en bestemt mængde ikke i sig selv udgør en risiko, kan der være risiko, hvis man samtidig udsættes for andre kemikalier – og vi bliver konstant udsat for et væld af kemikalier.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Væk med det skadelige

Det er ikke nok bare at minimere brugen af alle de skadelige kemikalier, som har sneget sig ind i vores hverdag. De skal fjernes helt. En måde at gøre det på, er ved at anvende Cradle to Cradle-certificerede produkter – som PurePrint. De er lavet helt uden skadelige kemikalier og tungmetaller.
– Når et produkt skal Cradle to Cradle-certificeres, må det ikke indeholde kemi eller tungmetaller fra den såkaldte Banned List of Chemicals. På den står alle kemikalier, der er skadelige for mennesker og miljø, forklarer Kasper Larsen, der er kommerciel direktør hos KLS PurePrint.
– Men det er slet ikke nemt at fjerne de skadelige kemikalier fra produkterne. Selvom et skadeligt kemikalie ofte blot er én ud af mange ingredienser i et produkt, kan man ikke tage det ud uden at ændre produktets egenskaber eller kvalitet. I stedet skal man finde en uskadelig erstatning, og det kan være vanskeligt, forklarer Kasper Larsen.
– For det andet kræver det, at man har komplet indblik I, hvad ens leverandører bruger i deres produkter helt ned til hvert enkelt CAS-nummer – det vil sige ned til den enkelte kemiske forbindelse og ingrediens. Ofte skal man tre eller fire led tilbage i leverandørkæden, for at være sikker på, hvad der er i ens eget produkt, siger Kasper Larsen.

Signalér kemisk ufarlighed

På trods af udfordringerne har KLS PurePrint gennemført processen og producerer i dag som et af kun to trykkerier i verden tryksager, der ikke indeholder kemikalier fra Banned List of Chemicals. Det bliver man nødt til, hvis man ikke vil skældes ud af fremtidens generationer.
– Kampen mod skadelig kemi er allerede øverst på dagsordenen når der drøftes sundhed, og de fleste er enige om at den skal vindes, hvis vi skal sikre folkesundheden i fremtiden. Anvender man PurePrint, kan man signalere kemisk ufarlighed og have god samvittighed. Og samtidig får man en bæredygtig løsning, der ikke tærer på klodens ressourcer, siger Kasper Larsen.

Mere fra Bent

Bent Hübertz

CMO

Bent Hübertz er som CMO hos KLS PurePrint ansvarlig for udbredelsen af kendskabet til det ultimativt mest bæredygtige og 100 % bionedbrydelige tryk, Pureprint. Bent Hübertz har en uddannelse som HA og HD/A, og har været CEO i den grafiske branche i mange år, hvor han var med til at gennemføre de første miljøcertificeringer i branchen: BS 7750, Sv…

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere